Doplnené 3. 11.: Google na svojom blogu zverejnil príspevok, v ktorom zdôrazňuje, že Chrome OS nekončí. Spoločnosť však priznala, že pracuje na tom, aby prepojila najlepšie funkcie Androidu a Chrome OS do jedného systému.

Google takisto vyzdvihol popularitu Chromebookov v Amerike. Každý deň je v amerických školách aktivovaných 30 tisíc nových zariadení so systémom Chrome OS. Prístroje s týmto systémom sú takisto dlhodobo najpredávanejšími notebookmi v internetovom obchode Amazon.com.

Internetový gigant tvrdí, že ostáva systému Chrome OS naďalej verný.

The Wall Street Journal informuje o chystanom pláne Googlu spojiť operačné systémy Chrome OS a Android do jednej platformy. K zjednoteniu dvoch systémov by mohlo dôjsť už v priebehu budúceho roka. Finálna verzia má prísť na trh v roku 2017.

Ak k tomu naozaj dôjde, Chrome OS sa stane súčasťou Androidu. Ten má dominantné postavenie na trhu, takže toto rozhodnutie je logické. Nový Android by sa vďaka spojeniu dvoch systémov mohol objaviť aj na počítačoch, notebookoch a na veľkých obrazovkách. Takéto pokusy vidíme už dnes, avšak Android jednoducho v aktuálnej podobe nemá dostatočne dobre optimalizované rozhranie. Najmä z hľadiska pracovného využitia.

Ak k spojeniu dôjde, nemusí to znamenať, že značka Chrome OS automaticky skončí. Hiroshi Lockheimer (Senior Vice President pre Android, Chromecast a Chrome OS v Googli) vyjadril prostredníctvom svojho Twitteru oddanosť tomuto systému a aj Chromebookom. Hovorca spoločnosti Google pre portál The Verge takisto potvrdil, že oba systémy budú existovať aj naďalej. To však nič nehovorí o ich budúcnosti a ak Google vhodne zjednotí oba systémy (alebo aspoň rozšíri Android o Chrome OS), budeme tento krok považovať za správny.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit