Prémiový skladateľný smartfón od Huawei ukazuje, akým smerom by sa mohli smartfóny uberať.

Čo urobíte, keď natiahnete obrazovku na prakticky celú prednú stranu telefónu a už neviete, čo by ste s ňou ďalšie spravili? Začnete ju ohýbať – aj kvôli tomu, že chcete a aj kvôli tomu, že môžete. Výsledkom sú skladateľné telefóny, ktoré sa po minuloročnej premiére pripomínajú novými modelmi. Stále ide o veľmi okrajový segment a pravdepodobne ešte pár rokov potrvá, dokedy sa skladateľné smartfóny dostanú medzi masy. A Huawei Mate Xs naznačuje, ako to môže fungovať.

Na trhu existuje niekoľko konceptov skladateľných telefónov. Samsung Galaxy Fold má hlavný displej vo vnútri a po otvorení máte k dispozícii malý tablet. Huawei Mate Xs funguje na podobnom princípe, avšak jeho hlavný displej je na vonkajšej strane. A nakoniec sú tu riešenia ako Motorola Razr či Samsung Galaxy Z Flip, ktoré oživujú niekoľko rokov starý koncept vyklápačiek. Na rozdiel od nich však nie je vnútro telefónu rozdelené na obrazovku a tlačidlovú klávesnicu, ale pokrýva ho jeden natiahnutý displej, ktorý sa zloží napoly.

Huawei Mate Xs, Samsung Galaxy Z Flip a Motorola RazrZdroj: TOUCHIT

Zľava Huawei Mate Xs, Samsung Galaxy Z Flip a Motorola Razr

Šikovný malý tablet a zároveň ťažký smartfón

Osobne mi je sympatický koncept, ktorý využíva Mate Xs. Toto zariadenie funguje ako plnohodnotný smartfón, ktorý v prípade potreby rozložíte na tablet. A keď väčší displej nepotrebujete, celý deň ho môžete používať v režime smartfónu a obrazovku nemusíte rozkladať. To sa v prípade spomenutých vyklápačiek nedá praktizovať – tie musíte otvárať a zatvárať prakticky pri každej interakcii. Ich pridanou hodnotou je, že zaberajú menej miesta vo vrecku a že vyzerajú sexi, čo môžu oceniť ženy. A nedá sa to úplne aplikovať ani v prípade dizajnu Samsungu Galaxy Fold. Jeho 4,6-palcový vonkajší displej neponúka kvôli menšej veľkosti optimálny zážitok v režime smartfónu a tak ho budete otvárať výrazne častejšie ako Mate Xs.

Huawei Mate Xs ponúka 8-palcový displej v otvorenom stave a 6,6-palcový displej v zatvorenom stave. Zatvorený Mate Xs je teda z hľadiska veľkosti displeja a používateľského zážitku rovnaký ako takmer každý smartfón, ktorý je dnes dostupný na trhu. Jediným rozdielom je trochu väčšia hrúbka a citeľne vyššia hmotnosť. Telefón váži 300 gramov, čo je o takmer 100 gramov viac v porovnaní s P40 Pro a pri jeho držaní v ruke je to cítiť. V tabletovom režime je táto hmotnosť zanedbateľná, v zatvorenom stave však cítite, že máte v ruke naozaj ťažký smartfón. A s veľkou pravdepodobnosťou to pocítite aj vo vrecku nohavíc.

Huawei Mate Xs

Huawei Mate Xs v zatvorenom stave, v režime smartfónu. Vtedy ponúka 6,6-palcový displej

Okrem vyššej hmotnosti si budete musieť zvyknúť aj na trochu iný pocit z držania telefónu v ruke, čo je dané jeho dizajnom. Mate Xs je hladký na ľavej strane, keďže tam sa nachádza záhyb displeja. Ak používate ochranný obal, pravá strana je pogumovaná. Obe strany sú však citeľne hrubšie (11 mm) a tých pár milimetrov navyše v porovnaní s tradičnými smartfónmi budete cítiť.

Mate Xs sme používali súbežne s Huawei P40 Pro a môžeme povedať, že po P40 Pro sme siahli takmer vždy, keď sme potrebovali pracovať so zariadením iba pár minút a vedeli sme, že nebudeme kvôli tomu otvárať Mate Xs v režime tabletu. P40 Pro ako tradičný telefón padne do ruky oveľa lepšie, v dlani pôsobí kompaktnejšie. Nedá sa síce rozložiť na tablet, ale ako smartfón ponúka výrazne komfortnejšie uchopenie. Sami sme zvedaví, či sa v tomto smere v budúcnosti dokážu skladateľné tabletotelefóny rovnať tradičným smartfónom.

Huawei Mate Xs

Huawei Mate Xs vľavo a P40 Pro vpravo. Tradičný smartfón padne do ruky lepšie

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Úvod a dizajn
2. strana: Režim tabletu a výhody/nevýhody
3. strana: Fotoaparát a fotografie, ktoré sme odfotili pomocou Mate Xs
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit