Podpora protokolu príde s novou generáciou operačného systému.

VPN WireGuard je na trhu iba od začiatku tohto roka. Najnovšie spoločnosť Google pridala podporu tohto protokolu do ďalšej verzie systému Android. Aplikácia WireGuard využíva najmodernejšiu kryptografiu, aby poskytla používateľom ešte vyššiu úroveň súkromia, bezpečnosti a rýchlosti. Nový protokol je rýchlejší ako súčasné protokoly VPN a uľahčuje kontrolu a audit.

Tesne po vydaní verzie 1.0.0 v marci tohto roka bol protokol pridaný do jadra Linuxu a sprístupnený v systéme Linux 5.6. Keďže Android je tiež založený na Linuxe, má zmysel priniesť do mobilného operačného systému natívnu podporu WireGuard pridaním do Linux Kernel 5.4 v systéme Android 12. Aktuálne vlajkové lode s Androidom pracujú na Linux Kernel 4.19, ale s verziou Android 12 nové zariadenia pobežia na Linux Kernel 5.4 s podporu WireGuard.

Vývojár jadra Linuxu Greg Kroah-Hartman vo svojom vyhlásení vysvetlil, že WireGuard bude k dispozícii v systéme Android 12 ako jednoduchý sieťový ovládač, pričom uviedol:

WireGuard bude implementovaný ako jednoduchý sieťový ovládač, prístupný obvyklým spôsobom RTNL, ktorý používajú ovládače virtuálnej siete. Využíva API udp_tunnel, GRO, GSO, NAPI a obvyklú sadu API sieťových subsystémov.

VPN služby ochránia vaše súkromie a môžu sprístupniť aj služby, ktoré nie sú dostupné v krajine

Zdroj: TechRadar

Titulný obrázok: Tom´s Guide

Prečítajte si aj:

iPhone 12 Pro posúva mobilné video na úplne nový level. Konkurenti to budú mať ťažké (Video)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.