Výskum Kaspersky Lab hovorí o dvojnásobnom počte kybernetických útokov na podnikové počítače v roku 2015.

Výskum zistil, že v tomto roku boli niektoré z 58% firemných počítačov zasiahnuté takýmto útokom minimálne jedenkrát. To predstavuje nárast o tri percentuálne body oproti minulému roku. Útoky s využitím internetu boli vedené na približne na 29% počítačov, zatiaľ čo 41% čelilo lokálnym hrozbám. Teda napríklad infikovanie prostredníctvom USB kľúča. Nárast zaznamenal aj Android a to o 7% v celkovom počte útokov cielených na túto platformu.

flashUSBthreat

Počítačoví zločinci sa zameriavajú najviac na organizácie z oblasti finančných služieb, špeciálne na banky, investičné fondy, akciové domy a firmy, ktoré obchodujú s elektronickými menami, napríklad bitcoinmi.

Nelichotivou správou je aj to, že útoky typu cryptolocker boli na viac ako 50 000 firemných počítačoch. Ide o útok, ktorý zašifruje dáta na disku a útočníci požadujú výkupné za odšifrovanie dát.

Komentár touchIT

Nárast na platforme Android je celkom prirodzený a netreba prepadať panike. Táto platforma, je povedzme v jednoduchosti, ešte neprebádaná. Antivírusové programy tak majú dnes viac za cieľ chrániť vaše dáta pri strate mobilu, alebo pred neželanými volania v podobe filtrov telefónnych kontaktov a čísiel. Tie skutočné vírusy zatiaľ nie sú tak rizikové, no uznávame, treba sa brániť. Inštalácia antivírusu je tak rozhodne správna voľba.

Vyskúšať môžete slovenský ESET Mobile Security & Antivirus z obchodu Google Play.

eset_mobile_nowat

Zdroj: Tech City News

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.