Vývoj a údržba rozšírení môže byť zložitá.

Predovšetkým v prípadoch, kedy rozšírenia majú byť kompatibilné s viac ako iba jedným prehliadačom. Firefox, Edge, Opera a ďalšie založili svoje rozšírenia na rovnakom API, ale každý prehliadač pridáva svoje vlastné zmeny a nie vždy implementuje nové API od Googlu (rozhranie pre programovanie aplikácií).

Najnovšie však vývojári popredných prehliadačov súhlasili s vytvorením skupiny WebExtensions, ktorej cieľom je štandardizácia rozhraní API a funkcií vo všetkých prehliadačoch.

Cieľom je aj uľahčiť vývoj rozšírenia vytvorením spoločného jadra funkčnosti, rozhraní API a povolení. Proces štandardizácie bude nasledovať rovnaký vzorec ako vývoj webových štandardov, ale nebude prehliadačom zakazovať, aby implementovali exkluzívne funkcie alebo API.

Názov WebExtensions sa v ostatných rokoch používal ako všeobecný výraz pre rozšírenie API prehliadača Chrome. Opera ho prijala, keď v roku 2013 prešiel prehliadač na Chromium, v roku 2017 sa pridal Firefox a minulý rok aj Safari. 

Povolenia a dostupné rozhrania API sa však v rôznych prehliadačoch výrazne líšia, takže proces štandardizácie bude pre vývojárov skvelou správou.

Zdroj: XDA-Developers

Titulný obrázok: Grendfell Internet Centre

Prečítajte si aj:

Windows 11: Microsoft vraj premenuje svoj operačný systém

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.