Množstvo informácií o nasledovníkovi Windows 10 neznamená, že aktuálny systém to má zrátané.

Podľa dostupných správ tu finálny termín podpory Windows 10 naozaj je, predpokladáme ale, že budú ešte nejaký výnimky a samotný výrobca ho pri živote udrží dlhšie, než do aktuálne oznámeného termínu. To, že sa Microsoft o svoj Windows 10 bude starať podľa doterajších pravidiel, bolo publikované aj na webe WinAero.

Práve tu sa spomína verzia 21H2, ktorá má byť vydaná na jeseň tohto roka. Je to druhá hlavná aktualizácia a nebude so sebou prinášať výrazné vylepšenia. Popravde, to neprinášala ani verzia 21H1. Najviac proklamovanou vlastnosťou bola podpora externej IR kamery. Takto vás napríklad prihlási monitor, ak ju má alebo webová kamera na monitore. Kým dovtedy ste sa museli pozrieť IR kamery na notebooku a až potom pracovať na monitore.

Podľa toho, čo zverejnil Microsoft bude novinka na jeseň obsahovať vylepšenia určené viac pre firmy a zabezpečenie. Viac teda po stránke vnútorného rozšírenia a spoľahlivosti, než vonkajších prvkov. Ide tak napríklad o podporu WPA3 H2E na rozšírenie zabezpečenia pripojenia cez Wi-Fi prostredníctvom tohto štandardu. Windows Hello for Business prinesie jednoduchšie nasadenie pravidiel vo firemnej politike a pokračuje tak vo vízii autorizácie používateľov v tzv. bezheslovej politike.

Používatelia, ktorí budú na jeseň aktualizovať, získajú rýchlejší proces. Od verzií 2004, 20H2 a 21H1 sa bude prechádzať cez kumulatívnu aktualizáciu. Zo starších verzií bude aktualizácia trvať dlhšie, pretože novú verziu systému získajú len ako kompletný obraz systému. Teda s klasickou veľkosťou presahujúcou 4 GB.

Prvé zostavenie systému Windows 10 verzie 21H2 je už k dispozícii v kanáli Release Preview KB5004296. Je však mimo dosahu tých insiderov, ktorých zariadenia nespĺňajú požadované minimálne systémové požiadavky pre Windows 11. Zostava 19044.1147 však ešte neobsahuje vyššie spomenuté nové funkcie a obsahuje len veľký zoznam opráv, ktoré si môžete pozrieť tu.

Zdroj: WinAero

Prečítajte si aj:

Vzostupy a pády Windows

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.