Windows 10 je posledný Windows, ktorý tu je.

Aspoň toto boli tvrdenia Microsoftu pri predstavovaní Windows 10. Tí, čo sledujeme túto sféru dlhšie sme si len povzdychli „to určite“. O tom, že príde nová generácia Windows, sme informovali detailnejšie v tomto článku. To bude mať ale dopad aj na aktuálny Windows a informácie popisuje výrobca priamo na svojej stránke venujúcej sa životnému cyklu svojho systému.

Každá verzia systému má svoju dĺžku podpory, faktom je ale, že Windows 10 má najkratšie trvanie podpory vo forme vylepšení alebo bezpečnostných opráv. Staršie verzie ako Windows 7 a nižšie na tom boli podstatne lepšie.

V každom prípade odchod do dôchodku ako to Microsoft nazýva, je stanovený na 14. októbra 2025. Zatiaľ nie je zrejmé, koľko vydaní pôvodných Windows 10 ešte bude. Najnovšie je teraz 21H1, očakávame aj 21H2 koncom roka.

Windows 11, ako sa doteraz ukazuje, bude systém novej generácie a predstavený bude 24. júna. Kedy bude dostupný, zatiaľ nevieme, všetko sa dozvieme na konferencii Microsoftu. Znamenalo by to ďalšiu situáciu dvoch „consumer“ operačných systémov súčasne.

Ak teda nepočítame nejaké klony Windows 10 pre špecifické zariadenia. Zvedaví sme najmä na stabilitu systému a či bude skutočným prínosom. Nakoniec možno Windows 10 budú povestné novodobé Sedmičky, na ktoré budeme radi spomínať.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Takto vyzerá Windows 11: Pozrite si prvé screenshoty

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.