Vyhľadávač Google musí neustále vyraďovať stovky tisíc URL adries, aby dodržal ruský zákon o VPN.

Ruský telekomunikačný dozorný orgán Roskomnadzor týždeň čo týždeň nariaďuje spoločnosti Google odstrániť stovky URL adries. Žiadosti, ktoré sú zasielané na základe zákona o VPN v krajine, sú zamerané na stránky a služby, ktoré umožňujú prístup k pirátskemu obsahu. Za posledné dva roky bolo prostredníctvom týchto žiadostí stiahnutých z obehu viac ako pol milióna odkazov, informuje web TorrentFreak.

V posledných rokoch Rusko zaviedlo rôzne protipirátske zákony a nariadenia. Obchody s aplikáciami musia prísne zakročiť proti „pirátskym“ aplikáciám, vyhľadávače musia urýchlene blokovať pirátske stránky a dokonca môžu byť zakázané aj služby VPN a proxy servery. Rusko začalo v roku 2017 zasahovať proti sieťam VPN a anonymizérom a zakázalo služby, ktoré používateľom umožňujú prístup na pirátske stránky. O rok neskôr boli právne predpisy aktualizované tým, že sa od vyhľadávačov vyžaduje, aby blokovali adresy URL služieb, ktoré ich nedodržiavajú.

Transparentnosť nie je silnou stránkou Ruska a tak nie je známe, ktoré weby boli z vyhľadávania vyradené. Zistiť sa dajú len počty odstránených odkazov. V jednej z nedávnych žiadostí sa uvádza „Spoločnosť Google dostala od ruskej Federálnej služby pre dohľad nad komunikáciami, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) žiadosť o odstránenie viac ako 340 adries URL z webového vyhľadávania v Rusku.“ Google ďalej uvádza: „Vzhľadom na ruský zákon nemôžeme zverejniť úplný zoznam URL adries.“

Len nedávno Roskomnadzor na zoznam hrozieb zaradil Opera VPN a VyprVPN. To z nich robí pravdepodobných kandidátov na odstránenie z výsledkov vyhľadávania, prinajmenšom v Rusku.

Zdroj: TorrentFreak

Obrázok: Gerd AltmannPixabay

Prečítajte si aj:

Titulky k filmom budú blokované. Ďalší web je na čiernej listine.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.