Minimálne v Grécku, ktoré pridalo stránku OpenSubtitles na zoznam pirátskych stránok.

Ako uvádza web TorrentFreak, na základe žiadosti miestnej protipirátskej skupiny musia grécki poskytovatelia internetových služieb zablokovať prístup k desiatkam nových doménových mien. Medzi ne patria Fmovies.to, zooqle.com a niekoľko proxy serverov RARBG. Na zozname je aj komunita na zdieľanie titulkov OpenSubtitles.

Blokovanie pirátskych stránok bolo pred desiatimi rokmi novinkou, ale dnes je to v mnohých krajinách bežná prax. Platí to aj pre Grécko, kde sa prvé domény stali terčom útokov v roku 2018. Žiadosti o blokovanie má na starosti EDPPI, špeciálna komisia na gréckom ministerstve kultúry a športu, ktorá koná na základe sťažností držiteľov práv.

Taká obdoba americkej DCMA. Na rozdiel od iných krajín sa Grécko nezaťažuje súdnymi konaniami a v tomto smere poskytuje nebývalú rýchlosť. Stačí podať žiadosť o blokovanie a stránka ide na posúdenie do konania o oprávnenosti zablokovania.

V Grécku funguje Spoločnosť na ochranu audiovizuálnych diel (EPOE). Zastupuje záujmy najväčších gréckych držiteľov autorských práv. Spoločnosť už predtým stála za zablokovaním serverov ako The Pirate Bay, 1337x a YTS a pravidelne žiada o rozšírenie svojich úlovkov na blokovací zoznam. Medzi ďalšie pirátske lokality v zozname patrí niekoľko domén populárnych streamovacích lokalít ako Flixtor, Filmix prípadne Watchservies. Okrem toho sú v zozname aj torrentové stránky Zooqle či TorrentGalaxy.

Výnimka pre titulky?

Keď sa spomenú pirátske stránky s nelegálnym torrent obsahom alebo stránky, na ktorých si priamo prehráte filmy, dáva to logiku. Teraz však dostáva po prstoch aj web OpenSubtitles, ktorý dlho odolával a vlastne nedistribuoval nelegálny obsah. Diskusia sa však otáčala smerom k tomu, ako vlastne titulky v filmom vznikli. Najmä na to, že autori sú dobrovoľníci a je pravdepodobné, že nemajú vlastné dohody s filmovými spoločnosťami.

Toto však stále plávalo na vode a weby s titulkami boli mimo zorné pole ochrancov autorských práv. Nutné dodať, že celkom legitímne. To, čo sa deje v Grécku je precedens, ktorý môže čistiť internet bez výraznejších regulácií a tak bude čoraz viac zasahovať do slobody na webe. Tiež je ale faktom, že pirátske stránky je potrebné obmedzovať a ich činnosť výrazne limitovať.

Nakoniec ale ani servery s titulkami nie sú úplne tak bez viny alebo oprávneného záujmu zo strany ochrancov práv. V Austrálii napríklad federálny súd vydal súdny príkaz po tom, ako niekoľko filmových spoločností argumentovalo, že OpenSubtitles „sprostredkúva verejnosti literárne dielo“, pričom odkazovalo na filmové scenáre.

opensubtitles

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

WhatsApp sleduje, či nezdieľate nezákonný obsah

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.