Niektoré aplikácie si bude aktualizovať výrobca po vlastnej osi. Obchod vás na to upozorní.

Jedným z hlavných vylepšení operačného systému Windows 11 má byť obchod s aplikáciami Microsoft Store. Ten dostane úplne nový dizajn a takisto by mal ponúknuť výrazne viac aplikácií ako doteraz.

Microsoft to chce dosiahnuť takým spôsobom, že zmierni nároky a umožní vývojárom publikovať do obchodu aj tzv. Win32 aplikácie. Softvér v takomto formáte si dnes stiahnete zväčša priamo z webu vývojára. Pre vývojárov bude táto zmena znamenať to, že svoj softvér budú môcť publikovať v obchode Microsoft Store aj bez toho, aby museli aplikáciu upraviť na štandardizovaný formát.

Nevýhodou tohto riešenia však bude to, že inštaláciu Win32 aplikácie budete musieť manuálne potvrdzovať a to aj v prípade, že si ju stiahnete z Microsoft Store. Aplikačný obchod takisto nebude poskytovať aktualizácie pre tieto aplikácie – tie bude zabezpečovať priamo ich vývojár.

Microsoft Store bude teda v prípade Win32 aplikácií fungovať ako brána, ktorá vám umožní jednoduchšie si nainštalovať softvér a to z rovnakého zdroja ako ostatné aplikácie. Odpadne tak nutnosť navštevovať webové stránky pre každý softvér zvlášť – za predpokladu, že vývojár umiestni svoj program do vynoveného Microsoft Storu.

Na to, či je Windows aplikácia v štandardizovanom formáte pre Microsoft Store alebo ide o Win32 softvér, vás upozorní priamo obrazovka s informáciami o danom programe, viď. priložený screenshot:

WinZip v Microsoft StoreZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
WinZip je Win32 aplikácia v obchode Microsoft Store. Jej aktualizáciu zabezpečuje samotný vývojár

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit