Windows 11 je k dispozícii na stiahnutie. Pre kompatibilné počítače s Windows 10 je/bude k dispozícii zadarmo.

Microsoft dňa 24. júna 2021 oficiálne oznámil ďalšiu generáciu svojho operačného systému. Windows 11 je k dispozícii od 5. októbra 2021 a to vo forme bezplatnej aktualizácie pre kompatibilné počítače so systémom Windows 10.

Téme Windows 11 sa budeme na portáli TOUCHIT venovať dlhodobo a v tomto článku nájdete aktualizované odpovede na najdôležitejšie otázky a takisto informácie a odkazy na naše ďalšie články s užitočnými informáciami, o ktorých by ste mali vedieť.

Kedy príde Windows 11 na trh?

Windows 11 je k dispozícii od 5. októbra 2021. Od tohto dátumu sa spustil proces bezplatnej aktualizácie kompatibilných Windows 10 počítačov na Windows 11 a v obchodoch sa začali objavovať prvé zariadenia s predinštalovaným systémom Windows 11 priamo od výroby.

Proces bezplatnej aktualizácie počítačov s Windows 10 prebieha vo viacerých vlnách. Všetky kompatibilné Windows 10 počítače by mali dostať aktualizáciu na Windows 11 do polovice roka 2022.

Za akých podmienok ho získam bezplatne?

Windows 11 je k dispozícii vo forme bezplatnej aktualizácie pre počítače s legálnou verziou systému Windows 10, ktoré spĺňajú minimálne hardvérové požiadavky.

To, či je váš počítač kompatibilný so systémom Windows 11, si môžete jednoducho skontrolovať pomocou oficiálneho nástroja PC Health Check. Ten tiež umožňuje nastaviť zálohovanie dôležitých dát do služby OneDrive, získať informácie o posledných aktualizáciách z Windows Update a pristupovať k ďalším údajom o počítači.

Windows 11 notebookyZdroj: Microsoft
Windows 11 notebooky. Zdroj: Microsoft

Ako získam Windows 11 už dnes?

Windows 11 je oficiálne dostupný na stiahnutie. Dostupnosť aktualizácie si skontrolujte cez Nastavenia > Aktualizácia a zabezpečenie > Windows Update. Stačí overiť dostupnosť aktualizácií.

Pokiaľ vám Windows Update ešte neponúka aktualizáciu na Windows 11 a spĺňate minimálne požiadavky (skontrolujte si to pomocou nástroja PC Health Check), novú verziu systému Windows môžete okamžite získať pomocou nástrojov od Microsoftu:

Aké vylepšenia ponúka Windows 11?

Windows 11 ponúka viacero noviniek a vylepšení. Detailne si o nich môžete prečítať v samostatnom článku, TU. V skratke:

  • nový dizajn panela úloh a vynovenú ponuku Štart
  • novú obrazovku s widgetmi s podporou widgetov tretích strán
  • vylepšený multitasking a efektívnejšiu prácu na viacerých monitoroch
  • optimalizáciu výkonu a výdrže batérie
  • herné vylepšenia, integráciu služby Xbox Game Pass a cloudového hrania Xbox hier
  • nový dizajn a vylepšenia obchodu Microsoft Store
  • natívnu podporu pre inštalovanie a používanie Android aplikácií (táto funkcia bude dostupná vo forme aktualizácie v priebehu roka 2022)
Aktualizácia na Windows 11Zdroj: The Verge
Aktualizácia na Windows 11 prostredníctvom funkcie Windows Update

Windows 11 už mám nainštalovaný. Máte pre mňa nejaké tipy a triky?

Možnože áno. Do pozornosti dávame nasledujúce články:

Čo si myslíš o Windows 11 ty?

Windows 11 ma potešil novým používateľským rozhraním, dobrou optimalizáciou a zlepšeniami z hľadiska multitaskingu. Novinky pre hráčov sú diskutabilné, nakoľko s výnimkou Auto HDR ich môžete získať aj v systéme Windows 10.

Widgety a Microsoft Store sú zatiaľ sklamaním, nenaplnili svoj potenciál. Uvidíme, ako sa bude systém Windows 11 vyvíjať v priebehu roka 2022 a čo prinesie očakávaná podpora Android aplikácií. 

Ďalšie poznatky z môjho používania systému Windows 11 si môžete prečítať v mojej recenzii, TU.

Čo si myslí o Windows 11 Michal Reiter?

Prečítajte si jeho článok V čom je Windows 11 sklamanie a v čom je lepší? a dozviete sa 🙂

Windows 11
Windows 11. Zdroj: Microsoft

Funkcie z Windows 10, ktoré nie sú vo Windows 11, resp. sa zmenili

Windows 11 priniesol viacero noviniek, avšak niektoré (menej) známe funkcie odstránil, resp. zmenil.

Do pozornosti dávame, že Internet Explorer je vypnutý, informačný kanál Novinky a záujmy je z panela úloh odstránený a z Windows 11 zmizol aj dedikovaný tabletový režim. Absencia tabletového režimu neznamená, že nie je podporované dotykové ovládanie – práve naopak, Microsoft v tomto smere pripravuje viacero zlepšení a to aj do budúcnosti.

Zmeny si všimnete aj na paneli úloh a tiež v ponuke Štart. Detaily si môžete prečítať v samostatnom článku, TU.

Aké sú minimálne hardvérové požiadavky?

Veľkej skupine používateľov bude stačiť informácia, že Windows 11 vyžaduje procesor Intel 8. generácie a novší, resp. AMD Ryzen 2000 a novší. Podmienkou je tiež 4 GB RAM a 64 GB úložisko.

Aktuálne hardvérové požiadavky si môžete kedykoľvek skontrolovať na webe Microsoftu, TU.

Windows 11
Aplikácia Kontrola stavu počítača vám povie, či bude Windows 11 fungovať na vašom počítači. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Články o Windows 11 na TOUCHIT, ktoré odporúčame. Uvádzame ich v časovom poradí. Doplnené k 5. 12.:

December 2021

November 2021

Október 2021

September 2021

August 2021

Júl 2021

Jún 2021

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit