Podľa slov ministerky Remišovej sa jej ministerstvu darí znižovať náklady na prevádzku štátnych informačných systémov a tiež napĺňať ambíciu transparentného a funkčného štátneho IT bez korupcie.

Ušetrilo sa veľa ale možno sa dalo ešte viac

Podľa nej rezort ušetril viac než 72 miliónov eur v porovnaní s predchádzajúcim vedením. Najviac ministerstvo ušetrilo výberom nového dátového centra pre NASES. Ministerka pritom spomínala prípady ako 80 eur za likvidáciu obalu od HDMI kábla alebo 420 eur za likvidáciu obalu z monitora. To mali byť dohody s IT firmami za predchádzajúceho vedenia.

Veronika Remišová predstavuje úspory výdavkov za IT za niečo viac ako rok  Zdroj: TOUCHIT.sk
Veronika Remišová predstavuje úspory výdavkov za IT za niečo viac ako rok

Ako Veronika Remišová vyhlásila na tlačovke „Klientelizmus dostal po mojom nástupe jasnú stopku. Bývalá vláda sa snažila narýchlo, mesiac pred parlamentnými voľbami, zrealizovať zaobstaranie zvyšku budovy dátového centra na Kopčianskej ulici v Petržalke. Cena nehnuteľnosti mala dosiahnuť 39,2 milióna eur s DPH. Keď som nastúpila do úradu, pripravená zmluva ma už čakala na stole. Po dôkladnom posúdení zámeru sme sa rozhodli nové priestory pre datacentrum nekupovať,“. Rezort si podľa nej našiel iné a oveľa výhodnejšie riešenie.

Dátové centrum štátu smeruje preč zo súkromných rúk

„Dátové centrum NASES presúvame z priestorov súkromnej spoločnosti a od konca roka 2021 bude sídliť v dátovom centre SPP v Bratislave. Presunom sa  významne zvýši bezpečnosť celého systému a štát získa kontrolu nad svojou kritickou infraštruktúrou. Prenájmom priestorov od SPP navyše ušetríme 5 miliónov eur za 10 rokov,“ vysvetlila Remišová. Celkové úspory na datacentre tak dosiahnu sumu 44,2 milióna eur.

Ďalšiu úsporu mal MIRI dosiahnuť dohodou s dodávateľmi služieb. „Zvyčajne to býva v biznise tak, že dodatkami k existujúcim zmluvám sa ceny navyšujú. Nám sa podarilo dosiahnuť pravý opak. Iba s jedinou firmou, ktorá pre nás robí tri projekty, sme vyrokovali nižšie sadzby až o 15 %, čím sa ušetria 4 milióny eur. U dodávateľa, ktorý zabezpečuje prevádzku portálu Slovensko.sk, sa nám podarilo znížiť cenu o ďalších 1,2 milióna eur.

Štátna akciovka Slovensko.IT a jej aktivity

K efektívnemu financovaniu projektov podľa ministerky prispel vznik štátnej akciovej spoločnosti Slovensko IT. „V minulosti bol štát takmer úplne odkázaný na dodávky IT riešení od súkromných firiem. Vďaka štátnej akciovej spoločnosti Slovensko IT sa otvorila cesta nielen k flexibilnejšej a efektívnejšej tvorbe IT systémov. Vďaka tomu, že nám niektoré služby zabezpečuje vlastná firma, šetríme 5,6 milióna eur,“ Ide o projekty Konsolidovaná analytická vrstva a modernizácia Ústredného portálu verejnej správy – Slovensko.sk. Podľa Jána Hargaša sa každý projekt pred zadaním na vypracovanie spoločnosti Slovensko.IT ponúkne aj alternatívnym dodávateľom, vždy však podľa neho bola cena riešenia cez štátu akciovú spoločnosť výhodnejšia ako u firiem tretích strán.

Projekty pre Slovensko.ITZdroj: TOUCHIT.sk
Projekty pre Slovensko.IT

Ministerstvo informatizácie tiež začalo naplno plniť úlohu kontrolného dohľadu nad IT rozpočtami ostatných rezortov, čo sa ostatným ministerstvám až tak veľmi nepáčilo. Podľa štátneho tajomníka Jána Hargaša pri tvorbe štátneho rozpočtu na rok 2022 sa vďaka kontrole zo strany MIRRI SR zoptimalizovali požiadavky iných rezortov na nákup licencií, prevádzku a na rozvoj IT systémov, čím sa dosiahla celková úspora 16 miliónov eur.

Čo hovorí druhá strana?

Celkovo sa tak dosiahla úspora 72 miliónov eur za niečo viac ako rok novej vlády. O stanovisko k tejto sume sme požiadali aj poslanca Richarda Rašiho, ktorý pôsobil ako podpredseda vlády SR pre informatizáciu v predchádzajúcej vláde. Jerho stanovisko uvádzame v plnom znení: „Až do dnešnej tlačovej konferencie som si myslel, že ministerka Remišová len vedome klame, ale dnes som pochopil, že o informatizácii vie presne toľko ako o sadzbe DPH. Je samozrejmé, že keď si pre štát datacentrum nekúpi, ale prenajme, tak v prepočte na jeden rok ušetrí milióny, v horizonte desiatok rokov však prenájmom milióny preplatí. Zároveň sa pani Remišovej pýtam, prečo pre projekt Slovensko v mobile nevyužili ponuku v hodnote 250 000 eur, ktorú dostali, ale zakázku zadali za viac ako milión eur štátnej IT firme. A prečo ju financujú zo štátneho rozpočtu a nie z eurofondov, ktoré na tento projekt mohli využiť.„.

Štátny tajomník MIRRI Ján Hargaš a riaditeľ NASES Pavel KarelZdroj: TOUCHIT.sk
Štátny tajomník MIRRI Ján Hargaš a riaditeľ NASES Pavel Karel

Veľké zmeny pre Slovensko.sk

Na tlačovej besede sa portál TOUCHIT.sk opýtal ako je to s elektronickými službami štátu a hlavne ich dostupnosti v mobile. Odpovedal Pavel Karel, šéf agentúry NASES, ktorá má projekt Slovensklo.sk na starosti. Za rok jeho vedenia sa mali v NASES udiať významné zmeny v prechode portálu do nových priestorov, vyjasnili sa kompetencie a veľké zmeny nastali aj v sieti Govnet. Nový portál Slovensko.sk bude finálne dokončený v roku 2023, elektronické služby štátu v mobile sa objavia vo februári 2022. Tento projekt by mal byť hradený z eurofondov. Určite sa budeme o túto tému zaujímať, lebo sa ťahá dobrých 10 rokov.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.