Na slovenský trh prichádza satelitný prijímač celkom novej značky. AB PULSe 4K, ako vidno už v názve, prináša podporu pre rozlíšenie 4K a obsahuje moderné technológie.

Dizajn

Ide o typické vyhotovenie v podobe čiernej krabice s displejom na prednej strane. Ten informuje o čísle naladenej stanice a zobrazuje prevádzkové stavy alebo čas. Pod otváracím vekom sa skrýva priestor na dekódovaciu kartu a dve šachty na CI modul. Okrem toho je tu aj USB port na jednoduché prehrávanie multimediálnych súborov a novinkou je šachta pre microSD kartu. Na túto kartu sme pohodlne nahrávali jednotlivé relácie, prípadne ju môžete využiť na timeshift.

Na zadnom paneli nájdete šachtu na 2,5-palcový disk, ktorý opäť môžete využiť hlavne na nahrávky. Ďalej je to zapínacie tlačidlo, pripojenie externého napájacieho zdroja, port na pripojenie snímača infračerveného signálu, Ethernet port, ďalší USB port, HDMI výstup, optický výstup zvuku a port na pripojenie satelitnej antény pre tuner DVB-S2. Okrem toho je tu priestor, kam si môžete dať ďalší satelitný alebo terestriálny tuner (predáva sa osobitne) a vybaviť tak tento prijímač podľa toho, čo potrebujete.

Diaľkové ovládanie

Je pohodlné a dobre sa drží v ruke. V jeho centre je kombinované tlačidlo spojené so vstupom do menu. Tlačidlá nad týmto segmentom slúžia na prepínanie kanálov a zmenu hlasitosti. Ocenili by sme, keby boli väčšie. Nasleduje skupina tlačidiel na ovládanie multimédií, celkom hore je vypnutie zariadenia a okamžité stíšenie. V dodávke prijímača je aj snímač infračerveného lúča, a teda celý prijímač sa dá umiestniť za televízor a zároveň ho dobre ovládať.

PULSe 4KZdroj: AB-COM
PULSe 4K

Používanie

Tento satelitný prijímač sme testovali ešte pred jeho oficiálnym spustením na trh. Ovládanie je k dispozícii aj v slovenčine, ale niektoré časti pri nastavovaní prístroja ešte neboli kompletne preložené. Predpokladáme, že v dobe predaja bude všetko hotové.

Naladenie sme realizovali s tým, že náš systém satelitnej antény dobre poznáme, a tak nebolo treba využívať automatické vyhľadanie. Veľmi rýchlo sme tak naladili všetky dostupné slovenské a české stanice, navyše sme si ešte naladili pár nemeckých programov, ktoré vysielajú v 4K rozlíšení.

Konštatujeme, že spojenie 4K satelitného vysielania a 4K televízora prináša s prijímačom PULSe naozaj veľmi kvalitný obraz. Použiť ho samozrejme môžete aj so starším televízorom, ktorý nemá 4K rozlíšenie.

V našom prípade sme mali systém PULSe 4K doplnený o ďalší satelitný tuner DVB-S2X. Jeho funkciu môžete detailne nastaviť v menu. My sme ho použili tak, aby sme využili možnosť naraz nahrávať dva programy (z CI modulu). Tiež sme mohli naraz streamovať vysielanie do štyroch externých zariadení. Táto vlastnosť robí z PULSe 4K centrum modernej obývačky, pričom tomuto prijímaču môžete zveriť nahrávanie programov a tiež streamovanie programov do pripojených zariadení.

Enigma2 a možnosti doplnkov

PULSe 4K je založený na operačnom systéme Enigma2, a to pre vás znamená, že si môžete doinštalovať množstvo pluginov a rozšíriť tak funkčné schopnosti prijímača. Môžete využiť napr. aj prehrávače rôznych archívov, technické medze sa tu nekladú.

K dispozícii je takto aj pripojenie na mobilnú aplikáciu. My sme vyskúšali aplikáciu DreamDroid a mohli sme streamovať vysielanie do mobilného telefónu, na diaľku zadať povel na nahrávanie programu na pamäťové médium a samozrejme ovládať celý prijímač.

Vyhodnotenie

PULSe 4K je nový smer medzi satelitnými prijímačmi. Poskytuje kvalitný obraz, je rýchly a výborná je jeho možnosť doplniť ho o rozšírenia.

Technické parametre

  • Procesor: 4-jadrový, 15 000 DMIPS
  • Pamäť : 8 GB EMMC
  • Pamäť RAM: 2 GB DDR4
  • Tuner: 1×DVB-S2X + 1× rozširujúci tuner (DVBS2X alebo DVB-T)
  • Dekódovanie videa: 4K × 2K@60 10-bit, podpora HDR/HDR10 a HLG
  • Transkódovanie: Multi transkódovanie a podpora pre multiroom
  • Pamäťové možnosti: 2 × USB, 1 × microSD, 1 × 2,5“ HDD
  • Displej: LED, 7-segmentový
  • Priestor na dekódovacie karty: CI slot: 2×, dekódovacia karta: 1×

Zapožičal: AB-COM, www.abcom.tv

Cena AB PULSE 4K (1x TUNER DVB-S2X): 189 eur

Cena AB PULSE 4K (2x TUNER DVB-S2X): 209 eur

  • PULSe 4KZdroj: AB-COM
  • PULSe 4KZdroj: AB-COM
  • PULSe 4KZdroj: AB-COM
  • PULSe 4KZdroj: AB-COM

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.