Premýšľať nad letnou dovolenkou budeme niekedy v marci budúceho roka. Ako však vyplynulo z prieskumov platformy Boataround.com, Slováci stále častejšie trávia dovolenku na mori. Pandémia prispela k tomu, že čoraz viac ľudí si vyberá súkromný pobyt na lodi.

Súkromná jachta je ideál

Počet rezervácií lodí na Slovensku sa v lete 2021 oproti minulému roku zvýšil o 110 %. Väčšinou sú to dovolenky rodinné a trvajú 7 dní. Mnoho ľudí teraz hľadá bezpečné alternatívy voči masovej turistike – v malej skupine priateľov a ďaleko od preplnených hotelov. Počet prenajatých lodí sa za posledné dva roky takmer strojnásobil. Plavba na lodi je pritom primárnym cieľom dovolenky.

Podľa Boataround.com si až 50 % dovolenkárov lode prenajalo s rodinou. Hlavným cieľom Slovákov je Chorvátsko, s veľkým odstupom nasleduje Grécko, Taliansko a Španielsko.

Slováci si vyberajú plachetnice

V uplynulej sezóne si plachetnicu rezervovalo až 80 % Slovákov. Záujem bol aj o prenájom katamaránu (10 %) či motorovej lode (6 %). Slováci si v drvivej väčšine objednávajú lode bez kapitána.

Boataround.com
Rozhranie portálu Boataround.com

V roku 2021 sa podľa vyhľadávača Boataround.com cena najdrahšieho prenájmu medzi Slovákmi pohybovala na úrovni 10 000 eur na deň. Je to však skôr výnimočné. Existuje pritom predstava, že dovolenka na lodi je drahá, takže je určená iba pre tých, ktorí môžu za dovolenku minúť veľké tisíce. Všetko závisí od typu prenajatej jachty a termínu, existujú modely za relatívne nižšie ceny – povedzme 4000 eur na týždeň v lete. Treba počítať aj s tým, že loď nie je len dopravným prostriedkom, ale aj miestom na pobyt niekoľkých ľudí.

Jeseň = koniec sezóny?

Slováci dávajú tradcične prednosť letným dovolenkám pri mori, na rozdiel napríklad od dobrodružnejších Nórov, Holanďanov či Švédov. Podľa portálu Boataround však tohtoročná jeseň vyzerá inak aj pri slovenských klientoch: „Rezervácie chodia stále, každý týždeň máme približne 300 nových rezervácií a vidíme, že aj majitelia lodí stále fungujú a nevyťahujú lode z vody na pevninu tak skoro ako po minulé roky,“ hovorí Pavel Pribiš, zakladateľ a generálny riaditeľ platformy Boataround.com. Cena prenájmu lodí je teraz voči vrcholu sezóny možno štvrtinová.

Na jeseň ľuďom vyhovuje, že je stále teplé more, nie je už tak horúco, fúka väčší vietor a s loďou sa dá vyraziť na dlhšie plavby. Dostanete sa aj na miesta, ktoré bývajú dlho dopredu obsadené alebo príliš rušné, napríklad na Kikládske ostrovy. Sem sa kvôli silnému vetru a veľkým vlnám cez leto vôbec nechodí.

Boataround.com funguje pri objednávaní lodí ako technologická spoločnosť so sídlom na Slovensku. Jej hlavné poslanie je vyhľadávanie jácht na celom svete a ich jednoduchá a bezpečná rezervácia. Vytvorili pritom web a zákaznícku podporu, ktorá funguje v 26 jazykoch, vrátane slovenčiny. Prepája vyše 2000 charterových spoločností a majiteľov lodí so záujemcami o prenájom a ponúka 27 tisíc jácht v 1 400 lokalitách. Vyhľadávač pracuje priamo s majiteľmi jácht, obrat za rok 2021 dosiahne 25 miliónov eur.

Ako vyzerá prenájom lodí? (Zdroj: Boataround.com)

Technologický pohľad

Základom technológie bol PHP a NoSQL dokumentová databáza, Po prvých pár mesiacoch bol tech stack rozšírený o NodeJS. Od začiatku celý kód bežal a poväčšine stále beží na AWS (Amazon Web Services). Časť kódu teraz beží Serverless a ďalšia časť kódu beží v kontajneroch.

Ako kľúčové sa ukázalo rozhodnutie zamerať sa na dôslednú analýzu dát od používateľov. Z nej totiž vyplývajú potreby jednotlivých destinácií a krajín. Z hľadiska spracovania dát bolo prvou voľbou spracovávanie cez Python a neskôr aj pomocou služby od Googlu BigQuery. Takto sa veľké množstvo dát spracováva v reálnom čase.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.