Android 11 sa iba s malou stratou umiestnil na druhom mieste.

Nové správy o distribúcii jednotlivých verzií Androidu sa dozvedáme aj vďaka portálu AndroidAuthotity. Stalo sa tak po tom, čo Google už dlhší čas nezverejnil rozdelenie najpopulárnejších verzií systému Android. Ktorá verzia je teda najrozšírenejšia?

Nové štatistiky odhalili, že najpopulárnejšou verziou je Android 10, ktorý je nainštalovaný na 26,5 % všetkých zariadení, ktoré počas siedmich dní mali prístup do Obchodu Play.

V tesnom závese za touto verziou sa nachádza Android 11, ktorý predstavoval 24,2 % všetkých zariadení. Podľa dostupných informácií sa dozvedáme aj to, že najnovšia verzia Androidu sa v štatistikách vôbec neobjavila. Na druhej strane Android 12 má zatiaľ tak zanedbateľné zastúpenie, že tento fakt nie je vôbec prekvapujúci. Portál 9to5Google uvádza, že rebríček jednotlivých verzií systému je starý najmenej tri týždne. Vzhľadom na to, že Android 12 bol vydaný iba 4. októbra, jeho podiel bol veľmi malý na to, aby sa vôbec objavil v štatistikách.

Poradie verzií Androidu za november 2021

Za verziami Android 10 a 11 sa na treťom mieste s podielom 18,2 % nachádza Android 9.0 Pie. Za ním nasleduje Oreo s podielom 13,7 % a Nougat s 6,3 % zastúpením. Na nižších priečkach sa umiestnili Android Jelly Bean, KitKat a Lollipop, ktoré zaznamenali 0,6 %, 1,4 % a 3,9 % podiel.

Odhliadnuc od aktuálneho podielu Android 12 na trhu je dobrou správou to, že najnovšiu verziu systému čoskoro vydá viacero veľkých spoločností ako napríklad Samsung (Android 12 je dostupný pre sériu Galaxy S21), OnePlus, Motorola alebo Xiaomi.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.