Android ponúka čiastočnú variabilitu vo forme nadstavieb pre operačný systém. Tie sú obvykle špecifické pre jednotlivých výrobcov. Nadstavby v niektorých prípadoch upravujú grafické rozhranie systému, prípadne pridávajú ďalšie extra funkcie.

Zároveň ide o jednu z vlastností, ktorá vás môže presvedčiť, aby ste si kúpili mobilné zariadenie konkrétneho výrobcu. V recenziách sa nadstavbám venujeme iba okrajovo, pretože obvykle prinášajú iba drobné zmeny a priestor v magazíne je obmedzený. V tomto pokračovaní článku však detailne predstavujeme ďalšie nadstavby.

Acer UI

Acer nerobí veľké zásahy do systému. Nadstavba sa príliš nelíši od čistého rozhrania. Namiesto toho sa vyznačuje viacerými predinštalovanými aplikáciami a niektorými extra funkciami.

Acer ponúka štandardné rozhranie a pár extra funkcií

Acer ponúka štandardné rozhranie a pár extra funkcií

Asi najvýraznejšou je priehľadné okno, ktoré obsahuje rýchlu voľbu vybraných aplikácií. Konkrétne ide o mapu, kalendár, kalkulačku a poznámky. Okno je možné používať nezávisle od zobrazeného obsahu na obrazovke a v niektorých prípadoch uľahčuje multitasking. Využiteľnosť tohto doplnku je však dosť obmedzená.

Acer takisto zakomponoval gestá, pomocou ktorých aktivujete vypnutú obrazovku. Funguje dvojité poklepanie po displeji alebo položenie piatich prstov v prípade tabletov. Predinštalované aplikácie nepovažujeme za nič extra. Je fajn, že ide o pracovné nástroje, ktoré sú zjednotené používateľským kontom Acer, avšak rovnakú funkcionalitu vám ponúknu aj voľne dostupné nástroje.

Z hľadiska telefónu chválime „bublinku“, ktorá oznamuje prichádzajúci hovor. Je to užitočné, ak telefón práve používate. Aktívna činnosť sa nepreruší, avšak telefón vám oznámi, že sa vám niekto snaží dovolať.

Páči sa nám: Gestá pre zapnutie vypnutej obrazovky, oznámenie prichádzajúceho hovoru

Neprehliadnite aj:
Nadstavby pre Android (1. časť)

Lenovo Vibe UI

Nadstavba od Lenova nám pripomína rozhranie, ktoré majú zariadenia značiek Huawei a Honor. Spoločných vlastností je viacero.

Grafické rozhranie nenaznačuje veľa zmien. Opak je pravdou

Grafické rozhranie nenaznačuje veľa zmien. Opak je pravdou

Začnime s rozdelením domovskej obrazovky. Neobsahuje samostatnú obrazovku s aplikáciami. Ikony sú zoradené spôsobom, ako to poznáme z iOS zariadení. To znamená, že na domovskej obrazovke musia byť všetky ikony nainštalovaných aplikácií. Niekomu môže viac vyhovovať štandardné rozhranie Androidu, ktoré umožňuje umiestniť na domovskú obrazovku rýchlu voľbu iba vybraných programov. Každé riešenie má svoje pre a proti.

Lenovo Vibe UI na prvý pohľad veľa zmien nenaznačuje. Novinkou je spodný panel s rýchlymi nastaveniami. Ten sme príliš nevyužívali. Pri pohľade do nastavení systému však nájdete viacero nových funkcií, ktoré sú užitočné a chválime ich.

Začnime tzv. bezpečnou zónou. Táto funkcia vytvorí samostatnú inštanciu operačného systému s aplikáciami, dátami a kontaktami, ktoré nie sú dostupné v rámci bežného rozhrania. Ak sa používateľ prepne do bezpečnej zóny, má prístup ku všetkým dátam v telefóne. Ak je v tzv. otvorenej zóne, k údajom z bezpečnej zóny sa nedostane. Je to výborný spôsob, ako oddeliť pracovné a súkromné údaje. Hlavne, ak telefón požičiavate deťom, aby sa s ním hrali. Chválime, že bezpečná zóna zrozumiteľne zobrazuje notifikácie aj pre aplikácie v otvorenej zóne a že je možné chrániť ju heslom. Táto funkcia je dobre zapracovaná, vývojári mysleli prakticky na všetko.

Medzi otvorenou a bezpečnou zónou sa môžete prepínať aj pomocou horného panelu s rýchlymi nastaveniami. Nájdete tu takisto funkciu baterky alebo rýchle snímanie obrazovky. Nastavenie si môžete prispôsobiť.

Lenovo zabudovalo do svojho rozhrania viacero naozaj užitočných funkcií

Lenovo zabudovalo do svojho rozhrania viacero naozaj užitočných funkcií

Unikátnou funkciou, v rámci Android zariadení, je tzv. vznášajúce sa tlačidlo. To je dostupné z akéhokoľvek rozhrania a akoby sa „vznáša“ nad obsahom obrazovky. Pomocou neho môžete pristupovať k vybraným funkciám. Tiež si môžete nastaviť gestá – čo sa má vykonať, ak dané tlačidlo dvakrát rýchlo stlačíte atď. Možností však nie je veľa. Dodajme, že táto funkcia má základy v iOS zariadeniach a Lenovo jej funkcionalitu rozšírilo. Avšak, nevyužívali sme ju príliš často.

Na rozhraní Lenovo Vibe UI chválime bohaté možnosti nastavení. K dispozícii je centrum tém, pomocou ktorého si kompletne prispôsobíte grafické rozhranie. Podobnú funkciu má aj spomenutý Huawei. Avšak Lenovo umožňuje prispôsobiť aj stavový riadok, kde sa môže zobrazovať aktuálna rýchlosť siete alebo sa zobrazovať či skryť indikátor pripojenia k Wi-Fi sieti.

Páči sa nám aj funkcia Inteligentná scéna. Pomocou nej si vytvoríte súbor nastavení pre rôzne situácie. Môžu sa aktivovať časom alebo pripojením k zadanej Wi-Fi sieti. Medzi nastaveniami je vypnutie/zapnutie režimu v lietadle, prispôsobenie jasu, GPS, Wi-Fi a Bluetooth konektivity. S nastaveniami sa dá vyhrať a táto funkcia je naozaj užitočná.

Lenovo vo všeobecnosti ponúka veľa nastavení a potvrdzuje to aj Správa povolení. Funkcia, ktorú prinesie Android 6.0, je v určitej forme dostupná pre majiteľov Lenovo telefónov už teraz. A chválime aj šetrič energie. Nastavíte si, ktoré aplikácie môžu bežať na pozadí alebo aktivujete maximálny šetrič. Tento režim obmedzení funkcionalitu telefónu na minimum. Aktívne ostanú iba funkcie telefonovania, posielania správ a budík. Podobný režim ponúka aj Samsung, avšak potešilo nás, že v prípade Lenovo Vibe UI je prechod medzi maximálnym šetričom a normálnym režimom oveľa rýchlejší. Telefón sa nereštartuje ako v prípade Samsungu, takže funkciu sme vďaka tomu mali chuť aj reálne používať. Užitočný je takisto časomer, ktorý automaticky zapne a vypne tento režim. Ideálne počas nočných hodín.

Páči sa nám: Veľa nastavení, bezpečná zóna, inteligentná scéna, použiteľný režim maximálneho šetriča

LG UX

LG má pomerne zaujímavú nadstavbu. Trochu nám pripomína rozhranie ASUS-u, Samsungu a aj čistý Android. S Androidom ho spája rozhranie domovskej obrazovky. Podobu so Samsungom evokuje obrazovka s nastaveniami, ktorá je rozdelená do viacerých kategórií. A ASUS – ten má podobné ploché ikony a farebnú štruktúru rozhrania.

Ploché ikony a farebná rôznorodosť. Podobná je aj nadstavba ASUSu

Ploché ikony a farebná rôznorodosť. Podobná je aj nadstavba ASUSu

LG chválime za to, že svoj systém zbytočne nepreplnilo balastom. Predinštalovaných aplikácií je málo a vo väčšine prípadov sú užitočné. Napríklad aplikácia QuickMemo+ umožňuje zdieľať obsah z webových stránok rýchlo, jednoducho a bez reklamy. Uľahčí to situáciu, ak si chcete napr. neskôr prečítať nejaký článok z webu. Aplikácie sú prehľadne rozdelené na aplikácie a widgety. Práca s rozhraním je totožná ako v prípade konkurencie.

Unikátnou funkciou rozhrania od LG je možnosť vygenerovať melódiu zvonenia pre každého používateľa. Výrobca tvrdí, že vďaka tomu rozoznáte, kto vám volá. V prípade množstva kontaktov to môže byť náročné a VIP kontakty si môžete znelkou odlíšiť aj v prípade iných nadstavieb.

Nastavenia sú rozdelené do kategórií

Nastavenia sú rozdelené do kategórií

Počas používania nás najviac zaujala horná lišta, ktorá má trochu iný dizajn, ako sme zvyknutí. LG umiestnil časť ikoniek rýchleho nastavenia do pohyblivej lišty, takže nezaberá toľko priestoru ako štandardná lišta v čistom Androide. Ušetrený priestor je venovaný iným funkciám, ako je nastavenie jasu a hlasitosti vyzváňania.

V rámci samotných nastavení nás zaujala iba zmena rozhrania. Môžete si vypnúť alebo zapnúť notifikácie pomocou LED diódy. Rozhranie ponúka základný šetrič batérie.

Páči sa nám: Málo balastu, výborná optimalizácia

Sony Xperia UI

Nadstavba Xperia UI je verná štandardnému rozloženiu. Domovskú obrazovku dopĺňa samostatný zoznam aplikácií. Sony roztiahlo úvodnú obrazovku do viacerých častí, pričom každá z nich má vlastný widget. Tieto doplnky môžete jednoducho odstrániť a minimalizovať rozhranie iba na jednu obrazovku. Čo sa obrazovky s aplikáciami týka, páči sa nám zobrazenie aplikácií podľa abecedy, najpoužívanejších alebo vlastného poradia. Takisto si vyfiltrujete iba nainštalované appky. Uľahčuje to orientáciu v zozname.

Rozhranie pripomína čistý Android

Rozhranie pripomína čistý Android

Sony umožňuje základné prispôsobenie plochy a motívov. Rozhranie okrem toho čiastočne pripomína čistý Android. Špecialitou sú tzv. malé aplikácie, ktoré je možné aktivovať v obrazovke posledných spustených aplikácií. Ide o vznášajúce sa okná, ktoré sú ako keby nad obrazovkou. K dispozícii je napr. časovač, kalendár, kalkulačka, ale aj Gmail a Chrome. Využívali sme ich minimálne.

V rámci extra funkcií sa nám páči funkcia Throw, ktorá umožňuje jednoducho bezdrôtovo prepojiť tablet s inými zariadeniami a posielať do nich multimediálny obsah. Za zmienku stojí aj pripojenie herného ovládača DualShock a s tým súvisiaca funkcia vzdialeného hrania na konzole PlayStation 4 pomocou aplikácie Remote Play.

Režim STAMINA je najlepší na trhu. Funguje bezchybne

Režim STAMINA je najlepší na trhu. Funguje bezchybne

Z hľadiska používania sme si obľúbili Správu spotreby. K dispozícii je režim STAMINA a ten považujeme za najlepší „predlžovač“ batérie na trhu. Ak si ho aktivujete, Xperia prestane synchronizovať aplikácie cez internet, keď sa displej vypne. Po jeho zapnutí sa resty dobehnú počas pár sekúnd. Túto funkciu sme ocenili najmä v prípade tabletu, pretože zbytočne nepípal, keď sme ho nepoužívali. Jej prínos je aj v prípade telefónov. Na jedno nabitie vám vydržia dlhšie fungovať. K dispozícii je aj nastaviteľný režim slabej batérie a informácie o jej využití aplikáciami.

Sony Xperia UI neponúka až tak veľa zmien ako rozhranie od Lenova. Systém je však výborne optimalizovaný a Sony Xperiu Z3 považujeme za jedno z najlepšie fungujúcich zariadení so systémom Android. Oceňujeme funkciu Remote Play a najmä vynikajúci režim STAMINA.

Páči sa nám: Čiastočne pripomína čistý Android, výborná optimalizácia, režim STAMINA, podpora ovládača DualShock a hranie na konzole PlayStation 4 pomocou Remote Play

Verdikt touchIT

Voči jednotlivým nadstavbám nemáme výraznejšie výhrady. V prípade Aceru nám vadilo množstvo predinštalovaných aplikácií, ktoré boli pre nás zbytočné.

Ak sa pozrieme na všetky nadstavby, Lenovo a Huawei/Honor ponúkajú najviac nastavení. Chválime, že Lenovo obohatilo systém o pár naozaj užitočných funkcií. Z pohľadu používania je výborná nadstavba Sony Xperia UI. Pripomína čistý Android a hoci veľa nových funkcií neprináša, režim STAMINA je vynikajúci doplnok. Nehovoriac o bezchybnej optimalizácii.

Podobne ladená je aj nadstavba od LG, ktorá však prináša ešte menej pridanej hodnoty. Netvrdíme, že viac extra funkcií automaticky znamená, že nadstavba je lepšia. Väčšine bežných používateľov bude totiž vyhovovať, ak je systém výborne optimalizovaný a jednoduchý na používanie. S nastaveniami a funkciami, aké má Lenovo alebo Huawei, sa vyhrajú iba náročnejší používatelia.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit