Viacerí čitatelia sa na nás obrátili s informáciou o tom, že Google im posiela oznámenia o tom, že za poskytovanú službu si od 1. júla 2022 priplatia. A nie je to málo, čo si Google od vás za to vypýta.

Google svojho času potreboval čo najviac používateľov a tak všetko ponúkal aj bez poplatkov. Darilo sa mu žiť z toho, čo vyzbieral povedzme tomu „inde“. Tieto časy však končia a za viaceré služby bude chcieť skutočné peniaze. Hlavne za tie, ktoré sa používajú primárne na biznis.

Od Google Apps cez G Suite až k Workspace

Google Workspace pôvodne začal pod názvom Google Apps pred 16 rokmi a neskôr sa zmenil na dnes najčastejšie pomenovanie G Suite. Dnes je cloudové riešenie, ktoré používajú jednotlivci ale aj firmy a stále funguje veľmi dobre. Používatelia si ho obľúbili, lebo umožňuje prevádzkovať maily na vlastnej doméne a to pôsobí tak viac firemne – oveľa lepšie ako keď komunikujte len cez gmail.com. Do počtu 10 používateľov fungoval G Suite celkom zadarmo a to pre menšie podniky plne postačovalo. K tomu sú aj šikovné služby Drive, Doc a pod.

V emailoch od Google, ktoré postupne dostávajú aj naši čitatelia sa píše, že od 1. mája sa majú rozhodnúť pre niektorý z platených plánov služby Workspace. Prípadne Google vyberie vhodnú alternatívu za nich, poznajúc, čo vlastne robia a čo potrebujú. Platiť sa bude za každého jednotlivého člena nového systému Wokrspace (od roku 2020). Bývalých 10 členov zadarmo je teda už minulosťou.

Plány a ceny Google Workspace

Ceny sú 4,68 eur mesačne za každého používateľa pre najmenší plán Business Starter. Máte k tomu maily na vlastnej doméne, 30 GB cloudového priestoru na používateľa a 100 účastníkov na video mítingu.

Podľa Google najpopulárnejší je plán Business Standard, ktorý umožňuje 150 účastníkov na videomítingu + jeho záznam a 2 TB cloudového priestoru na používateľa. Za tento plán zaplatíte 9,36 eur mesačne za používateľa.

Plán Business Plus prináša možnosť 500 účastníkov na video mítingu s nahrávaním ale aj sledovaním účastníkov, ďalej 5 TB na používateľa v cloude a zvýšenú bezpečnosť.

Plány pre Workspace
Plány pre Workspace

Skutočné ceny po roku

Uvedené ceny sú akčné, štandardné ceny sú o niečo vyššie (namiesto 4,68 eur to bude 5,20 eur) a tieto začnú platiť po 12 mesiacoch od začiatku používania služby (akcia platí len pre na prvých 20 používateľov). Na vyskúšanie celého riešenia Workspace máte lehotu 14 dní.

Pokiaľ nezaplatíte, poskytované služby budú pozastavené. Po 60 dňoch nebudete mať prístup k základným službám služby Google Workspace, ako sú Gmail, Kalendár a Meet. Prístup k ďalším službám Google, ako sú napr. YouTube a Fotky Google bude stále fungovať. Pozastavené konto sprevádzkujete tak, že zadáte platné údaje z platobnej karty a platba prebehne úspešne.

No keď si to celé spočítate, pri 10 používateľov je to len v prvom roku pre najlacnejší plán viac ako 560 eur, pritom najčastejšie sa používala práve služba prevádzkovania e-mailov na vlastnej doméne a to bolo zadarmo.

Hľadá sa lacnejšie riešenie

Otázka znie, či je nejaké iné riešenie ako to nahradiť a pritom zaplatiť čo najmenej. Momentálne realizujeme na túto tímu prieskum a budeme vás informovať o výsledkoch. Presakujú však správy, že Google bude ponúkať pre jednotlivcov a organizácie mimo biznisu bezplatnú alternatívu založenú na možnostiach G Suite. Predpokladáme, že napr. Microsoft365 predstaví ponuku, ktorá by mohla byť pre firmy lacnejšia.

Otázkou je, či Google časom nespoplatní aj samotný Gmail, ktorý používa množstvo ľudí.

Zdroje: 9to5Google, Googe Workspace

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.