K dispozícii bude pre zariadenia od Samsungu, Lenova a Microsoftu.

Google na svojom blogu prezradil ďalšie detaily o operačnom systéme Android 12L. Táto verzia Androidu, ktorá obsahuje viacero zlepšení používateľského rozhrania s dôrazom na tablety a skladateľné telefóny, bola predstavená v októbri 2021. Google teraz prezradil ďalšie detaily.

Android 12L bude k dispozícii vo forme aktualizácie pre Android 12. Na trh príde neskôr v tomto roku, pričom Google potvrdil, že aktualizáciu dostanú tablety a skladateľné smartfóny od Samsungu, Lenova a Microsoftu. Či a kedy dostanú zlepšenia systému 12L aj ostatné značky, to je zatiaľ otázne – možnože sa dočkáme až s príchodom Androidu 13.

Android 12LZdroj: Google
Android 12L a jeho rozdelenie panelu s notifikáciami a rýchlymi akciami

Android 12L ponúkne optimalizáciu zobrazenia niektorých prvkov na domovskej obrazovke, uzamknutej obrazovke, obrazovke s nastaveniami a zmení aj rýchly panel s notifikáciami. Ten bude rozdelený do dvoch častí – v ľavej časti bude panel rýchlych úloh, v pravej časti budú samotné notifikácie.

Novinkou bude aj panel úloh s ikonami. Tento dizajnový prvok pripomína dok v prípade systémov macOS a iPadOS, resp. rozhranie systému Windows. Jeho úlohou je uľahčiť multitasking a používanie dvoch aplikácií v režime rozdelenej obrazovky – stačí iba chytiť ikonu aplikácie a potiahnuť ju z panelu úloh. Android 12L na to zareaguje a automaticky aktivuje režim rozdelenej obrazovky.

Android 12LZdroj: Google
Android 12L a jeho nový panel úloh s aplikáciami

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit