Ak vlastníte bicykel s kotúčovými brzdami a túžite po elektrobicykli, firma Skarper prichádza s riešením.

Elektrobicykle v súčasnej dobe zažívajú veľký rozmach. Veľa ľudí sa preto zamýšľa, či vymeniť svoj bicykel za nový elektrobicykel. V súčasnej dobe pri dlhých čakacích dobách a zvyšujúcich sa cenách bicyklov, prichádza britský start-up s riešením, ako premeniť bicykel na e-bike bez nutnosti výmeny veľkého množstva komponentov. O novinke informoval portál Bikeradar.

V súčasnej dobe existuje viacero možností ako premeniť bicykel na e-bike. Tieto súpravy väčšinou zahŕňajú výmenu zadného kolesa za sadu so zadným motorom, poprípade modul, ktorý sa namontuje na časť bicykla nad zadným kolesom. Všetky tieto možnosti zahŕňajú zložitú výmenu komponentov, alebo zložitú inštaláciu.

Nový systém DiskDrive od start-upu Skarper je v tomto smere odlišný – využíva špeciálne navrhnutý rotor kotúčovej brzdy, ktory dodáva bicyklu energiu. Jednoduchosť spočíva v tom, že celý systém je obsiahnutý v kompaktnej jednotke, ktorá má jedinečný a patentovo chránený dizajn na pohon zadného kolesa.

Skarper DiskDriveZdroj: Skarper
Skarper DiskDrive

Ako to celé funguje?

Celý systém a jednotka sú umiestnené vo vnútri jednodielnej jednotky pohonu a batérie. Celá jednotka sa prichytáva pomocou špeciálnych úchytiek na reťazovú vzperu bicykla. Motor potom poháňa rotor, ktorý spoločnosť nazvala DiskDrive, a energia sa prenáša cez zadný brzdový kotúč. To znamená, že systém je kompatibilný na akýkoľvek bicykel s kotúčovými brzdami.

Pri prvej inštalácií je potrebné vymeniť brzdový kotúč za špeciálny kotúč špecifický pre tento systém a zároveň je potrebné namontovať bezdrôtový snímač kadencie pedálovania. Výhodou je, že bicykel je možné používať aj bez jednotky DiskDrive. Celá inštalácia jednotky trvá iba pár minút.

Aby systém zabezpečil potrebný výkon a zároveň efektívne narábal s energiou, spoločnosť vyvinula DynamicClimb – algoritmus, ktorý na základe sady senzorov meria výkon jazda, sklon cesty a monitoruje parametre pohonnej jednotky tisíckrát za sekundu a tým zabezpečuje hladkú a výkonnú jazdu. Samotný pohon obsahuje 202 Wh lítiovú batériu, 250 W motor a zadné svetlo. Celé zariadenie váži 3,3 kg. S plne nabitou batériou prejdete 60 km a zariadenie poskytuje maximálnu rýchlosť 25 km/h.

Systém Skarper je primárne určený pre mestské bicykle. Jeho úlohou je zrýchliť a uľahčiť presun do práce, poprípade po meste. Zariadenie by malo prísť do predaja v priebehu roka 2023 a cena by mala byť na úrovni 1000 britských libier.

Skarper DiskDriveZdroj: Skarper
Skarper DiskDrive

Zdroj: Bikeradar

Prečítajte si aj: