Stačí si odobrať sliny.

Technológie a zdravie sú čoraz užšie prepojené a myslíme to v tom pozitívnom slova zmysle. Ak by sme vám pred niekoľkými rokmi povedali, že si môžete spraviť DNA test priamo v pohodlí domova, iba zo slín, pravdepodobne by ste neveriacky krútili hlavou. A možnože to robíte aj teraz – v takom prípade sme pripravili 5 dôvodov, prečo je DNA test dobrý nápad, a ako vám môže pomôcť.

Netreba nikam chodiť, test príde k vám

Odber vzorky slín pre potreby laboratórnej analýzy DNA prebieha v pohodlí domova. Je to rýchle, pohodlné a bezbolestné. Stačí si objednať test na stránke dnaera.com, počkať na doručenie zásielky a následne vykonať odber slín z ústnej dutiny.

Spravili sme to aj my v redakcii, takže ak by ste si nevedeli predstaviť, ako celý proces prebieha, pozrite si naše redakčné video na YouTube.

Dozviete sa informácie, ktoré skrýva 650-tisíc miest vo vašej DNA

DNA test od slovenskej spoločnosti DNA ERA analyzuje 650-tisíc miest v ľudskej DNA. Čo to znamená v praxi? V závislosti od voľby testu (Beauty, Lifestyle, Health a Complex test) sa dozviete viac ako 110 výsledkov, ktoré sú rozdelené do kategórií intolerancie, vitamíny a minerály, výživa a zdravie, športové predispozície, zdravie, metabolizmus liečiv, vzhľad a zdravie a status prenášača. 

Ak chcete vidieť všetky výsledky, ktoré DNA test vyhodnocuje, pozrite si DEMO účet na webe dnaera.com. Cez totožné webové rozhranie si následne pozriete aj vaše výsledky, pokiaľ si DNA test spravíte. 

5 dôvodov, prečo si spraviť DNA testZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
DNA test od DNA ERA analyzuje 650-tisíc miest vo vašej DNA a poskytne vám viac ako 110 výsledkov

Môžete pozitívne zmeniť svoj život…

Výsledky DNA testu vám môžu pomôcť zmeniť život, pozitívne. Upozornia vás na prípadné genetické predispozície na určité typy chorôb, intolerancie a na ďalšie zdravotné riziká, ak ich vaša DNA obsahuje. Vyššia genetická predispozícia neznamená, že dané ochorenie dostanete, avšak máte vyššie riziko, a je dobré o ňom vedieť. 

Súčasťou výsledkov testov od DNA ERA sú praktické informácie a odporúčania z hľadiska prevencie pre (nielen) vaše rizikové predispozície, ktoré následne môžete zakomponovať do vášho životného štýlu. Zároveň budete vedieť, na čo si treba dať pozor.  

DNA ERA: VýsledkyZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
DNA ERA: Dôležitý výsledok analýzy mojej DNA aj s odporúčaniami prevencie

… a naplniť svoj potenciál

Genetiku môžete využiť vo svoj prospech aj pri športovaní, nakoľko športový výkon jednotlivca je ovplyvnený genetickou predispozíciou až do miery 66 %. Testy od DNA ERA s vyhodnocovaním športových predispozícií (Lifestyle a Complex test) obsahujú informácie o tom, aký máte športový profil – či ide o rýchlostno-silový alebo vytrvalostný profil. 

Tieto profily sú definované z veľkej časti prevládajúcimi svalovými vláknami I. (vyznačujú sa vysokým aeróbnym výkonom a vysokou odolnosťou voči únave) alebo II. typu (tie sú schopné rýchlo kontrahovať a vyvinúť veľkú silu, avšak rýchlo sa unavia). Genetika vplýva na skladbu svalových vlákien, ale okrem toho zohráva aj významnú úlohu pri využiteľnosti kyslíka na produkciu energie, o ktorej hovorí parameter známy ako VO2 max.

DNA test vám prezradí, aký máte celkový potenciál z hľadiska rýchlosti a sily, resp. vytrvalosti, a to na úrovni bazálnej schopnosti a možného rastu vďaka trénovaniu. Interpretačný softvér od DNA ERA zohľadňuje pri výpočte športového profilu viac ako 50 rôznych génov, ktoré rôznou váhou vplývajú na celkový výsledok. Ak teda premýšľate, aký šport je vhodný pre vás, DNA test vám s výberom výrazne pomôže.   

DNA ERA: VýsledkyZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
DNA ERA: Pri výpočte športového profilu sa zohľadňuje viac ako 50 rôznych génov

Pochopíte vašu DNA a zistíte, s ktorým slovenským športovcom máte najvyššiu zhodu

Ľudská DNA je komplexná a vysvetliť ju zrozumiteľne nie je jednoduchá úloha. Výsledky testov od DNA ERA sú však dôkazom toho, že sa to dá. Analýza 650-tisíc miest v genóme sa pretaví do viac ako 110 rôznych predispozícií v závislosti od zvoleného typu testu.

Každý jeden výsledok obsahuje charakteristiku, odporúčania na primárne kroky prevencie a vedecké pozadie, takže ak chcete pochopiť vašu DNA, máte k dispozícii všetky potrebné informácie. Či už z hľadiska zdravia a intolerancií, alebo toho, ako genetika ovplyvňuje športové výkony všetkých ľudí.

Mimochodom, test od DNA ERA si spravilo viacero známych slovenských športovcov. Keď si ho spravíte aj vy, zistíte, akú máte s nimi genetickú zhodu.  

Zdroj: DNA ERA
DNA ERA vám prezradí, s ktorým slovenským športovcom máte najvyššiu zhodu

Zdroj: DNA ERA

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou DNA ERA.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit