Technológia ponúkne množstvo výhod.

O microLED displejoch sme v spojitosti so spoločnosťou Apple prvýkrát počuli v roku 2018. Ide o technológiu, ktorá by sa mala v budúcnosti objaviť nielen v segmente inteligentných hodiniek, ale aj v iPhonoch. Pri hodinkách Apple Watch vieme, že išlo o prvé Apple zariadenia, ktoré boli vybavené OLED displejmi. Tie boli totiž na použitie v hodinkách oveľa vhodnejšie, ako čoraz menej používané LCD displeje. 

Ďalším stupňom by mohli byť práve microLED displeje, ktoré ponúkajú obrovské množstvo výhod. Jednou z hlavných je nižšia spotrebu energie, čo by predovšetkým hodinkám Apple Watch pomohlo dosiahnuť dlhšiu prevádzku na jedno nabitie. Okrem toho, tieto displeje ponúkajú aj vysoký jas, hlbokú čiernu, vysoký kontrast a sú aj menej náchylné na “vypálenie”. 

S technológiou microLED sa stretávame predovšetkým pri televízoroch Samsung alebo LG

Nie je teda prekvapením, že microLED je v súčasnosti jednou z najsľubnejších zobrazovacích technológií. Aj keď o plánoch na použitie microLED displejov v produktoch spoločnosti Apple vieme už veľmi dlho, tak s touto technológiou sa doteraz stretávame predovšetkým v televízoroch Samsung alebo LG. Podľa správy agentúry Bloomberg sa to má však čoskoro zmeniť.

Apple údajne chce tieto displeje nielen navrhovať, ale aj vyrábať, čím si zníži závislosť na dodávateľoch displejov – spoločnostiach LG a Samsung. Vlastné microLED displeje by mali byť údajne použité najskôr v hodinkách Apple Watch, a neskôr aj v ďalších produktoch vrátane iPhonov. 

Apple Watch UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Apple Watch Ultra

Táto zásadná zmena je súčasťou rozsiahleho úsilia nahradiť dodávané komponenty vlastnými, čo spoločnosti umožní mať väčšiu kontrolu nad dizajnom a možnosťami jej produktov, čo v prípade spoločnosti Apple nie je vôbec prekvapujúce.

Predpokladá sa, že prvým zariadením s novým microLED displejom budú nové Apple Watch Ultra, ktoré by mali byť uvedené v roku 2024.

Zdroj: GSMArena, Bloomberg

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.