Čipová sada je údajne určená pre zariadenia s uhlopriečkou od 10 palcov.

To zároveň naznačuje prebiehajúce práce na novej generácii čipovej sady Snapdragon 8cx Gen 4, ktorá má kódové označenie SC8380. Keďže testy prebiehajú na 10-palcovom zariadení, je možné, že pripravovaná čipová sada bude určená pre tablety od tejto veľkosti. Nie je dokonca vylúčené, že pripravovaný čipset sa objaví aj v tablete 2 v 1, alebo vo Windows notebooku. Portál GSMArena dokonca  tvrdí, že čipset by sa mohol objaviť aj v zariadení typu Surface Neo.

Pokiaľ sa však pozrieme na konkurenciu, tak Qualcomm sa musí pripraviť na priame porovnávanie s čipmi radu M a MacBookom Air. Hoci čipy od spoločnosti Apple sú veľmi výkonné, je vysoko pravdepodobné, že tento rok sa aj Qualcommu podarí prekvapiť. Naznačuje to tím, ktorý stojí za vývojom CPU a jadier. Ide o spoločnosť Nuvia založenú niekdajšími zamestnanci spoločnosti Apple. Tí “zhodou okolností” pracovali aj na vývoji čipsetov série M.

Snapdragon 8cxZdroj: Heiste
Snapdragon 8cx Gen 3

Snapdragon 8cx Gen 4, alebo Hamoa, má 12-jadrový procesor. Ten je rozdelený na dve skupiny. V prvej sa nachádza 8 výkonnostných jadier s frekvenciou až 3,4 GHz, pričom ďalšie 4 jadrá, s taktom do 2,5 GHz, slúžia na zvýšenie efektivity. Súčasťou čipovej sady bude aj grafický procesor Adreno 740, ktorý sa nachádza napríklad v novej sérii Samsung Galaxy S23. Pokiaľ však bude pre notebooky potrebný vyšší grafický výkon, ten budú môcť za určitých podmienok dodať aj externé grafiky pripojené cez 8x PCIe 4.0.

Prebiehajúce testy prezradili, že nebude chýbať podpora diskov NVMe (4x PCIe 4.0) a USB 4 (Thunderbolt 4) s DisplayPortom 1.4a. Hoci práce na novej čipovej sade boli spustené už v novembri minulého roka, je možné, že prvé zariadenie s čipsetom Snapdragon 8cx Gen 4 sa na trhu objaví až na prelome rokov 2023 a 2024.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.