Rodina Galaxy S23 predstavuje ročný update najvyššieho radu telefónov od Samsungu. Hlavné vylepšenia sú väčšia kapacita batérie a lepšia fotografická výbava. Procesorová platforma je pre všetky telefóny od Qualcommu.

Konkrétne je to Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy a znamená to oveľa vyšší výkon pre hry v porovnaní s rodinou S22. Samsung sa tento rok zameral aj na minimalizáciu vplyvu na životné prostredie a nový telefón využíva rôzne recyklované materiály.

Okrem série smartfónov Galaxy S na predstavení v San Franciscu ukázal Samsung aj novú rodinu notebookov Galaxy Book. Ide o ultratenké notebooky s vysokým výkonom. Je veľkou škodou, že tieto notebooky sa na Slovensku nebudú predávať. Osobne si myslím, že by svojou kvalitou presvedčili používateľov.

Výborná je napr. spolupráca medzi telefónmi Galaxy S a týmito notebookmi s operačným systémom Windows. Vzniká takto ucelený ekosystém, pričom sa dajú ľahko prenášať informácie medzi rôznymi zariadeniami.

Rodina telefónov Galaxy S23 Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Rodina telefónov Galaxy S23

Tri telefóny v rodine

Späť k telefónom. Samsung predstavil tri modely – S23, S23+ a S23 Ultra. Hlavnú pozornosť púta S23 Ultra a tá má uhlopriečku 6,8 palca. Displej je stále zaoblený, avšak hrany sú menej zaoblené, takže pre používateľa je teraz viac „plochého“ priestoru pre prácu v porovnaní s Galaxy S22 Ultra. S23+ má čisto plochý displej s uhlopriečkou 6,6 palca a S23 má 6,1 palcový plochý displej.

Rodina telefónov Galaxy S23 Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Rodina telefónov Galaxy S23

Rodina S23 má plochu okolo zadných objektívov upravenú elegantnejšie v porovnaní s S22. Telefón bude na slovenskom trhu v štyroch farbách: čierna, krémová, zelená a fialová (levanduľová) a toto platí pre všetky tri modely. Na konštrukciu je použitý recyklovaný hliník, sklo a plast a pri výrobe sa používajú napr. rybárske siete, PET fľaše, prázdne nádoby na vodu a pod.

Telefón má pritom vydržať v dobrej kondícií celé roky. Telefóny používajú ochranu Corning Gorilla Glass Victus 2 s vyšším stupňom ochrany napr. pri páde. Každý z telefónov prichádza v krabici zo 100 % recyklovaného papiera, napájací adaptér nie je súčasťou balenia.

Výroba telefónu S23 je aj z rybárskych sietí a PET fliašZdroj: TOUCHIT.sk
Výroba telefónu S23 je aj z rybárskych sietí a PET fliaš

Perfektné fotky a videá aj v noci

Pri tejto rodine posunul Samsung latku fotografovania v noci na vyššiu úroveň. Fotoaparáty si tak dobre poradia s nedostatkom svetla a zachytia aj detaily v snímkach realizovaných počas šera. Platí to pre fotografovanie, ale aj pri tvorbe videa.

Kvalitné fotky z Galaxy S23 Ultra s 200 MPX snímačom Zdroj: TOUCHIT.sk
Kvalitné fotky z Galaxy S23 Ultra s 200 MPX snímačom

Najviac sa to prejavuje v prípade vlajkovej lode, ktorá používa snímač od firmy Samsung a jeho rozlíšenie je 200 MPx. Nová verzia tohto snímača obsahuje tzv. adaptívne pixely. Znamená to, že teraz môže kombinovať až 16 pixelov do jedného veľkého snímacieho bodu, čo sa využije práve pri snímaní detailných záberov pri nízkej úrovni svetla.

Samsung ďalej vylepšil stabilizáciu obrazu pomocou novej adaptívnej technológie s označením VDIS. Pomocou nej sa analyzuje pohybujúci sa objekt a zohľadňujú sa aj aktuálne svetelné podmienky. Výsledkom tejto činnosti je video, kde nie je vidno pohyby rúk pri držaní telefónu. Telefón S23 Ultra takto zdvojuje uhol optickej stabilizácie v porovnaní s S22 Ultra a je to hodnota ±3°. Takto dosiahnete stabilné video aj pri náročných svetelných podmienkach.  

Fotografická výbava z Galaxy S23 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Fotografická výbava z Galaxy S23 Ultra

Ďalšia funkcia potom redukuje šum vo videách a fotkách vytvorených v noci. Spracováva sa pritom viacero po sebe nasledujúcich záberov a nový procesor najprv rozpozná šum a potom ho z obrazu odstráni. Výsledkom sú zreteľné zábery aj v noci.

10-násobný digitálny zoom pri telefóne Galaxy S23 UltraZdroj: TOUCHIT.sk
10-násobný digitálny zoom pri telefóne Galaxy S23 Ultra

Pohyby hviezd na oblohe

Pre tých, ktorí majú radi zachytenie nočnej oblohy, prináša telefón režim Hyperčasozber (Astro Hyperlapse). Stará sa o to, aby ste dostali efektný záber na nočnú oblohu s pohybujúcimi sa hviezdami. V tomto prípade musí byť telefón na statíve, použijete tento režim a nastavíte voľbu na 300×. Fotí sa tak, že sa zhruba 5 sekúnd nahráva video a z tohto sa potom pripraví výsledná fotografia zachytávajúca pohyby hviezdnych dráh.

Presnejšie zaostrovanie

S23 Ultra so snímačom s rozlíšením 200 MPx vám prinesie zábery, ktoré môžete pokojne tlačiť na papier vo veľkosti maliarskeho plátna. Zároveň je tu vylepšené automatické zaostrovanie – tzv. Super Quad Pixel. Pri zaostrovaní sa využíva každý pixel z 200 MPx snímača a pri výpočte výslednej fotografie sa zvažujú 4 vedľa seba ležiace pixely. Počítajú sa pritom rozdiely v smere zľava doprava a zhora dole. Takto získate obraz presne zaostrený na centrálny objekt pre fotografiu a presnejšie ostrenie je aj vo videách.

V prípade videa je teraz najvyššie rozlíšenie 8K pri frekvencii 30 fps, uhol záberu je od 57° do 80° a takto zhotovené video vyzerá ako z profesionálnej kamery na točenie filmov.

Súčasťou Galaxy S23 Ultra je aj dotykové peroZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Súčasťou Galaxy S23 Ultra je aj dotykové pero. Zároveň je tu porovnanie s Galaxy S22 Ultra so zaoblenejšími hranami

Vylepšená predná kamera

Selfie kamera má rozlíšenie 12 Mpx a to pre všetky tri modely z rodiny S23, pomocou nej teraz môžete točiť selfie video v rozlíšení 4K a s frekvenciou 60 fps. Výsledné video má vyšší dynamický rozsah farieb v porovnaní s rodinou Galaxy S22.

Novinkou je režim Nočný portrét, ktorý sa využíva pri fotení selfie záberov v noci. Pri týchto fotografiách dosiahnete vo výsledku zaujímavý bokeh efekt. V realizovanom zábere sa vykoná analýza obrazu, hlavný objekt sa separuje od pozadia. Následne umelá inteligencia hlavný objekt rozpozná a osobitne sa spracovávajú časti ako je tvár, vlasy alebo oči.

Lepší zvuk vo videách

Ďalšie vylepšenie pri rodine S23 sa týka zachytenia 360° zvuku vo videách pomocou slúchadiel Galaxy Buds2 Pro. Takto realizovaný záznam zvuku prináša do vašich videí ďalšiu úroveň profesionality. Toto vylepšenie sa bude týkať aj zachytenia videa pomocou telefónu Galaxy Z Fold4 a Z Flip4.

RAW fotografie

Celá séria S23 sa snaží o to, aby ste pomocou nového telefónu automaticky zachytili profesionálne vyzerajúce fotografie a to bez ohľadu na úroveň vašich fotografických zručností.

Existuje však skupina používateľov, ktorí si chcú upraviť fotografie podľa seba. Práve preto Samsung predstavil minulý rok pre sériu S22 aplikáciu ExpertRAW. Táto aplikácia umožňuje pracovať priamo s nekomprimovanými dátami zachytenými snímačom. V prípade série S23 môžete použiť aplikáciu Expert RAW na spracovanie záberov fotených v režime 50 MPx, zatiaľ čo pri S22 to bolo pri rozlíšení 12 Mpx.

Veľkou špecialitou je režim Multiple Exposures, kedy sa kombinujú viaceré zábery do jedného obrazu a vzniká doslova umelecký záber.

Viac výkonu pri hrách

Séria telefónov S23 je doslova zrodená pre svet hier. Prispieva k tomu batéria s vyššou kapacitou, je tu dostatok procesorového výkonu a využíva sa aj inteligentný displej. Procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 lepšie spracováva grafiku a odozva pri hrách je tak oveľa rýchlejšia ako pri rodine S22.

Keď sme pri batérii – S23 Ultra obsahuje veľkú až 5000 mAh batériu. Zvýšená kapacita batérie je aj v prípade S23+ na 4700 mAh a S23 na 3900 mAh. Je to zvýšenie o 200 mAh.

Galaxy S23 Ultra pri nasadení pri hráchZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy S23 Ultra pri nasadení pri hrách

Displej s viditeľnosťou na priamom slnečnom svetle

Inteligentný displej je teraz dobre čitateľný aj pri vysokom slnečnom žiarení a pomáha tomu funkcia Advanced Vision Booster. Pomocou nej sa upravuje tón farby a tiež kontrast v troch stupňoch osvetlenia počas celého dňa – v noci, pri bežnom vonkajšom osvetlení a tiež pri priamom slnečnom žiarení. K tomu pribudla aj funkcia Enhanced Comfort, ktorá šetrí oči pri sledovaní displeja.

Inteligentný displej na priamo slnečnom svetleZdroj: TOUCHIT.sk
Inteligentný displej na priamo slnečnom svetle

Prispôsobenie životným situáciám

Séria S23 umožňuje prispôsobenie konkrétnym podmienkam používateľa. Inak sa potom telefón správa napr. vtedy, keď cvičíte, spíte, pracujete alebo šoférujete. Telefóny prichádzajú s operačným systémom Android 13 a je tu aj nové rozhranie One UI 5.1. Na prispôsobenie je určená funkcia Módy a Rutiny.

Rutiny predstavujú sled naplánovaných akcií na vašom zariadení v závislosti od konkrétnej aktivity – hneď, ako vstanete, upraví sa jas displeja, zapne sa vyššia hlasitosť pri zvonení telefónu a napr. sa zapne pripojenie Bluetooth. Keď idete spať, telefón sa stíši a zníži sa aj procesorový výkon, aby sa šetrila kapacita batérie.

Nová možnosť Módy znamená vytvorenie osobných nastavení pre rôzne etapy každodenného života – napr. počas šoférovania.

Galaxy S23 Ultra s jemne zaoblenými hranami displejaZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Galaxy S23 Ultra s jemne zaoblenými hranami displeja

Rodina Galaxy Book3 a ekosystém

V USA predstavil Samsung aj sériu notebookov Galaxy Book3, ktorá obsahuje klasický model Galaxy Book3 Pro dostupný vo veľkosti 16- a 14-palcov. Galaxy Book3 Pro 360 má uhlopriečku 16 palcov a je to konvertibilný notebook 2-v-1. Čerešničkou na torte je mimoriadne výkonný Galaxy Book3 Ultra s uhlopriečkou 16 palcov.

Podstatný na týchto zariadeniach je práve vzájomný ekosystém. Napr. cez myš a klávesnicu notebooku sa teraz dá riadiť telefón, medzi zariadeniami je možné jednoducho prenášať súbory, kopírovať pomocou schránky text a obrázky. Dá sa využiť aj funkcia Second Screen na bezdrôtové prepojenie napr. notebooku a tabletu. Funkcia Phone Link teraz umožňuje vytvorenie hotspotu na telefóne pre notebook na jeden klik.

Prepojenie využijete aj pri editácii RAW fotiek z telefónu na PC pomocou programu Adobe Lightroom. Fotografie sa prenášajú bezdrôtovo pomocou Wi-Fi Direct. Výhodou je aj rovnaký napájací USB-C zdroj pre notebook a smartfón. Žiaľ, notebooky Galaxy Book3 sa na slovenskom trhu nebudú predávať.

Bezpečnosť a aktualizácia

Z hľadiska bezpečnosti sa tu využíva platforma Samsung Knox. Je to komplexná ochrana informácií počas celého životného cyklu zariadenia a týka sa hardvéru, softvéru a aj aplikácií. Máte teraz jasný prehľad o tom, kto má prístup k vašim dátam a ako boli použité.

Samsung prisľúbil pre nové telefóny 5 rokov bezpečnostných aktualizácii a 4 generácie operačného systému Android.

Rodina telefónov Galaxy S23Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Rodina telefónov Galaxy S23

Ceny a akcie

Prinášame vám aj ceny týchto telefónov, rovnako ako termín dostupnosti na slovenskom trhu. Zaujímavé je, že telefóny s vyššou pamäťovou kapacitou budú na slovenskom trhu skôr, ako je to napr. na trhu v USA. Všetky telefóny budú v predaji od 17. februára 2023.

Model/VlastnosťKapacita pamätiCenaSpustenie predaja
Galaxy S23 Ultra1 TB1819 eur6.2.2023
 512 GB1579 eur6.2.2023
 256 GB1399 eur17.2.2023
Galaxy S23+512 GB1319 eur6.2.2023
 256 GB1199 eur17.2.2023
Galaxy S23256 GB1009 eur6.2.2023
 128 GB949 eur17.2.2023

Do 16. februára môžete využiť akciu dvojnásobná pamäť za cenu nižšej verzie.

ModelOdporúčaná cenaZľava v rámci akcieOporúčaná cena po zľave
Galaxy S23 Ultra 12 GB + 1 TB1819 eur240 eur1579 eur
Galaxy S23 Ultra 12 GB + 512 GB1579 eur180 eur1399 eur
Galaxy S23 Ultra 8 GB + 256 GB1399 eur
Galaxy S23+ 8 GB + 512 GB1319 eur120 eur1199 eur
Galaxy S23+ 8 GB + 256 GB1199 eur
Galaxy S23 8 GB + 256 GB1009 eur60 eur949 eur
Galaxy S23 8 GB + 128 GB949 eur

Znamená to, že ak si objednáte telefón Galaxy S23 Ultra s kapacitou pamäti 1 TB do 16. februára, dostanete ho za cenu telefónu S23 Ultra s kapacitou 512 GB. Ušetríte takto 240 eur.

Ďalej platí aj výkupná akcia – ak pri nákupe súčasne vrátite váš starý telefón, dostanete ešte k výkupnej cene tohto telefónu bonus 120 eur. Znamená to, že pri spomínanom nákupe S23 Ultra s kapacitou 1 TB ušetríte celkovo 360 eur, čo je celkom dosť.

Týmto telefónom sa budeme venovať podrobnejšie aj v nasledujúcich článkoch.

Porovnanie telefónu Galaxy S23 Ultra a S22 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Porovnanie telefónu Galaxy S23 Ultra a S22 Ultra

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.