Južná Kórea chce v tomto segmente predbehnúť zvyšok sveta.

Jednou z prvých krajín, ktorá oficiálne oznámila prípravu vysokorýchlostného pripojenia 6G, je Južná Kórea. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo vedy, informatizácie a komunikačných technológií s tým, že novú sieť chce spustiť do roku 2028, teda dva roky skôr ako pôvodne plánovalo.

Juhokórejská vláda mieni motivovať miestne spoločnosti, aby vyrábali materiály, komponenty a zariadenia na vývoj jej siete 6G. Plánuje tiež posilniť dodávateľský reťazec na jej podporu. Štúdia uskutočniteľnosti, ktorá skúma základnú technológiu 6G, už v Južnej Kórei prebieha. Hodnota celého projektu má byť približne 482 miliónov dolárov.

Hoci je Južná Kórea rozlohou i počtom obyvateľov na ázijské pomery menšou krajinou, je štvrtou najväčšou ázijskou ekonomikou. V roku 2022 jej patrilo 25,9 % patentov 5G, zatiaľ čo na Čínu pripadlo 26,8 %. V prípade 6G chce juhokórejská vláda prekonať hranicu 30 % patentov na príslušné technológie.

Čo sa týka Slovenska, 6G je zatiaľ len vzdialeným snom a aj pokrytie 5G je skromné. Napríklad operátor Telekom nedávno informoval, že túto sieť má v 47 slovenských mestách. Ide však len o väčšie sídla a na mape pokrytia sú stále veľmi veľké časti územia úplne bez 5G.

Zdroj: AndroidHeadlines.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.