Na svete neexistuje mesto, kde by ste nedostali kúpiť kávu alebo pečivo.
Chlieb a pečivo kupuje takmer každý, podobne ako dobrú kávu. Ide o konečné produkty, aký príbeh sa však za nimi skrýva?
Káva
Káva je súčasťou obrovského svetového biznisu. Pokiaľ sa dostane z plantáže, na ktorej sa pestuje, do šálky, prejde pokojne aj jeden rok a precestuje niekoľko tisíc kilometrov. Z plantáže putuje do pražiarne, z pražiarne do vriec a následne sa dostáva do celého sveta. Pestovaniu kávy sa venuje 25 miliónov farmárov po celom svete. Celkovo sa na pestovaní, spracovaní a distribúcii kávy podieľa približne 500 miliónov ľudí. Nehovoriac o množstve kaviarní, reštaurácií a obchodov, kde sa denne predáva. Za jeden rok sa na celom svete skonzumuje približne 500 miliárd šálok kávy.
Pri návšteve kaviarni v rôznych kútoch sveta sa môžete stretnúť s rôznym podávaním kávy. Pri návšteve talianskej kaviarni dostanete k espressu cukor, Nemci a Švajčiari vám ponúknu čerstvé mlieko, Rakúšania kávu s obľubou servírujú so šľahačkou, Belgičania s čokoládou, Íri so svojou tradičnou whiskey, Mexičania do nej radi pridávajú štipku pikantnej papričky, Maročania a Alžírčania vám ju prinesú s kakaom alebo korením a Afričania nemajú problém vám do nej pridať trošku soli. Francúzi si zas kvalitnú kávu radi vychutnajú s čerstvým pečivom.
Pečivo
To má vo svete ešte väčší význam ako káva. Existuje niekoľko stoviek druhov pečiva, ktoré sa vo svete vyrába a predáva. V západnom svete je najznámejší a najobľúbenejší chlieb. Ten začali piecť v Egypte pred viac ako 6 000 rokmi. Najčastejšie sa v našich končinách vyrába z pšeničnej múky, no na jeho výrobu sa používajú aj iné obilniny, napríklad raž, jačmeň, kukurica, či ovos. Podobne ako pestovanie kávy, aj pestovanie obilnín predstavuje celosvetovo významný obchod. Zamestnáva niekoľko miliónov ľudí po celom svete a produkuje zásoby na niekoľko rokov. Keby sa z celosvetových zásob obilia upiekol len chlieb, obyvatelia celej Afriky by mali viac ako 7 rokov čo robiť, aby ho všetok skonzumovali.
Na prevádzku malej pekárne postačuje oveľa menšie množstvo zásob múky. Pokiaľ by chcela malá pekáreň zásobovať pár obchodov pečivom, alebo ho predávať priamo vo svojej predajni, na dennú prevádzku by potrebovala približne 300 kilogramov múky, 12 kilogramov droždia a celú noc, aby toto pečivo stihla pripraviť a upiecť. Práve takéto pekárne sú aj u nás stále obľúbenejšie. Poskytujú kvalitné, voňavé a čerstvé produkty, ktoré poznáme z kuchyne našich starých mám. Ich význam stále narastá a pokiaľ k predaju čerstvého pečiva pridajú aj ponuku kvalitnej a dobre pripravenej kávy, ich úspech je zaručený.
ČSOB podporuje podnikateľov
Ak hľadáte v podnikaní novú výzvu, možno by ste sa našli práve v takejto útulnej pekárni s predajňou. Vďaka ČSOB máte možnosť premeniť príležitosť na realitu. Využite šancu vybudovať úspešný biznis s podnikateľskými úvermi od ČSOB, silného a spoľahlivé finančného partnera pre podnikateľov.
Ak si chce napríklad majiteľ kaviarne či pekárne svoju prevádzku zrekonštruovať, najvhodnejší je preňho ČSOB Investičný uver pre podnikateľov. V prípade, ak zadá účel použitia finančných prostriedkov, prípadne založí danú prevádzku, získa ešte výhodnejšiu úrokovú sadzbu. Úver si môže zobrať už od 4 000 eur.
Ak potrebuje peniaze na chod či prevádzku, odporúčame ČSOB Kontokorentný úver pre podnikateľov. Finančné prostriedky môže využiť napríklad na nákup surovín. Úver je k dispozícii rovnako od 4 000 eur.