Yoga vhodná pre tvorcov a multimediálne nasadenie.

Silnou stránkou tohto notebooku je rozmer so 14,5“ displejom, ktorý obsahuje aj grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 3050. Na tejto karte sa dajú zahrať aj najnovšie hry, avšak výrobca notebook nedimenzoval na to, aby nahradil hráčsky stroj. Je určený na 3D modelovanie, rendering, prípadne strih videa a jeho výbava je určená najmä používateľom, ktorí chcú ľahko prenosný notebook s relatívne nízkou hmotnosťou, ale chcú mať čo najsilnejšiu výbavu.

Hliníková zliatina

Yoga Slim 7 má hmotnosť len 1,45kg, Vďaka tomu sa zaraďuje medzi ľahšie notebooky na trhu. Je vyhotovený z hliníkovej zliatiny, aj preto výrobca dosiahol veľmi dobrý pomer nízkej hmotnosti a vysokej odolnosti. Tento notebook by vám mal niečo vydržať a priamo sa počíta s tým, že ho budete nosiť všade, kam budete potrebovať.

Veko displeja sa dá otvoriť na uhol takmer 180°, čo je vynikajúce a máte slobodu v tom, aký náklon displeja použijete. To aj napriek tomu, že v konfigurácii, ktorá prišla do redakcie, nebol dotykový displej. Toto mi však subjektívne nechýbalo.

Zaostrené na displej

Okrem hardvérovej výbavy považujem displej za jednu z najdôležitejších a najlepších súčastí tohto notebooku. Výrobca použil 3K displej s pomerom strán 16:10, ktorý je pri tejto uhlopriečke dostatočne jemný a rozhodne patrí medzi nadštandardné. Okrem samotného rozlíšenia som ocenil fakt, že máte k dispozícii nielen základnú 60 Hz frekvenciu, ale aj 120 Hz režim.

Podobne ako pri smartfónoch je tu možnosť ponechať voľbu na automatické prepínanie podľa zobrazovaného obsahu. Z hľadiska presnosti farieb poteší 100 % podpora farebného priestoru sRGB. Výrobca kalibroval displej na presnosť Delta E<1.

Mnohých z vás môže potešiť prítomnosť snímača okolitého osvetlenia, vďaka ktorému sa bude meniť automaticky intenzita jasu displeja. Ja túto funkciu vypínam a najradšej používam vlastný nastavený jas bez toho, aby sa mi menil.

Podsvietená klávesnica

Dá sa povedať, že je štandardom podsvietená klávesnica s 2 stupňami intenzity bieleho svetla a navyše je doplnená o funkciu automatického podsvietenia na základe okolitých svetelných podmienok. Dobre sa na nej píše a je to klávesnica, ktorú poznáte z iných modelov značky Yoga a tiež patrí medzi tie tichšie.

Ďalšie špeciality

Celkovo je v tomto notebooku viacero technológií a vylepšení, ktoré stoja za pozornosť. Hoci na prvý pohľad sa tvári ako úplne bežný notebook. V Lenove sa snažili priniesť čo najtenší koncept multimediálneho notebooku a to sa im podarilo. Dokonca tým veľmi neutrpela ani portová výbava a v základe tu máte HDMI a USB-A porty, doplnené o dva USB-C porty a audio konektor.

Tlačidlo na zapnutie notebooku je na boku a oceňujem, že ho výrobca umiestnil bližšie k displeju. Vďaka tomu si notebook pri presúvaní alebo pohybe na stole omylom nevypnete úchopom z boku. Reproduktory sú umiestnené po bokoch klávesnice a používajú zvukový systém Dolby Atmos. Ich výkon je 2 × 2 W a patria medzi lepšie znejúce reproduktory. Pri vyšších hlasitostiach budete viac počuť výšky a stredy ako hlboké basy.

Výrobca nielenže použil veľmi pohodlný touchpad, s ktorým sa notebook dobre ovláda, ale pridal naň aj špeciálne gestá. V predvolenom nastavení sú zapnuté a komu by prekážali, je možné ich vypnúť. Ide o úpravu jasu a hlasitosti a používa na to aktívne zóny, ktoré zaberajú približne 20 % ľavej a pravej plochy touchpadu. Fungujú len pri celoobrazovkovom zapnutí aplikácie, teda napríklad pri pozeraní YouTube alebo Netflixe na celej obrazovke. Potiahnutím prsta vľavo sa upravuje jas a vpravo zase hlasitosť.

Webová kamera + infra

Na videokonferencie oceníte kameru s rozlíšením 1080p a v rámci súkromia je tu aj elektronický zámok kamery. Má vlastný hardvérový prepínač na pravom boku základne vedľa audio konektora. Okrem toho je na klávesnici k dispozícii aj klávesová skratka Fn + F4 na vypnutie mikrofónu. Oceňujem to, že výrobca využil klávesy F naplno a na každú pridal nejakú funkciu.

Pomyselnou bodkou k webovej kamere je podpora infračerveného rozpoznávania tváre a notebook vás na základe toho prihlási do systému. Výrobca napojil túto hardvérovú súčasť aj na svoje rozšírenie cez Lenovo Vantage, takže sa dá nastaviť, aby sa systém uzamkol akonáhle sa od počítača vzdialite. Komu by tento spôsob nevyhovoval, je možné ho cez spomínaný nástroj vypnúť.

lenovo yoga slim 7 pro xZdroj: TOUCHIT
lenovo yoga slim 7 pro x

Lenovo Vantage

Ide o súčasť, ktorú výrobca do svojich notebookov pridáva už mnohé roky a je to popravde jedna z najlepších funkcií, ktorými si notebook vyladíte podľa svojich predstáv okrem základných. Možnosti ako nastavenie uprednostňovania klávesov F alebo multimediálnych či napríklad spomínané správanie kamery na prihlasovanie alebo uzamykanie systému a tiež je tu možnosť pretaktovania grafickej karty. Ide o dva parametre a to pretaktovanie grafického procesora a pretaktovanie video pamäte.

Výkon a zahrievanie

Vzhľadom na dedikovanú grafickú kartu sa notebook zahrieva viac ako tento typ notebookov s integrovanou grafikou. Pri maximálnom zaťažení grafickej karty bola priemerná teplota čipu 80 °C.

Teplota sa premietla aj do šasi notebooku, ktoré bolo horúce pod displejom z časti nad klávesnicou a rovnako aj na spodnej časti. Na kolenách sa takto horúci notebook používať nedá. Počas vysokého zaťaženia je ventilátor hlučnejší, avšak manažment spotreby je dobre vyriešený a máte možnosť nastaviť si takmer nehlučný počítač. Nastaviť sa dá optimálny výkon s tým, že máte možnosť aktivovať špeciálny režim, kedy sa v prípade potreby prepne do super výkonného režimu.

Optimálny režim fungovania vám dá približne 5 hodín fungovania na batériu. V mojom teste notebook vydržal 5,5 hodiny, avšak čas sa bude líšiť od vášho scenára použitia. Tu išlo o kancelárske použitie s prácou v textovom editore a pozeraní videí. Kto chce ušetriť batériu a dostať sa na vyššie hodnoty, musí preferovať integrovanú grafiku a nepoužívať čip NVIDIA.

Verdikt

Lenovo Yoga Slim 7 Pro X je určený pre tvorcov 3D grafiky, prípadne na úpravu fotografií alebo strih videa. Má kalibrovaný displej, ovládače NVIDIA Studio a s procesorom Intel Core 12. generácie série H získate skutočne vysoký výkon. Ide o tenký model, ktorý je takmer dokonalý.

Ak by som predsa len hľadal nejaké detaily alebo niečo čo by sa dalo notebooku vytknúť, boli by to pravdepodobne reproduktory. Tie by mohli byť znieť ešte o niečo lepšie, keďže toto je skutočný multimediálny notebook so samostatnou grafikou.

Cena: 1599 eur

Zapožičal: Datacomp.sk

Páči sa nám

  • Tenký dizajn
  • Výborný displej
  • Výkonný procesor a RTX karta
  • Riadenie spotreby
  • Gestá na touchpade
  • IR kamera a uzamykanie v neprítomnosti

Nepáči sa nám

  • Reproduktory by mohli byť ešte o kúsok lepšie

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo Yoga Slim 7 Pro X 14IAH7
ProcesorIntel Core i7-12700H 3,5 ÷ 4,7 GHz, 24 MB cache (35 ÷ 115 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Hlavný displej14,5″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 3072 × 1920 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 3050, 4 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.1
Porty2 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD, USB-A 3.1 Gen 2, HDMI 2.0, audio
Operačný systémWindows 11 Home
Rozmery [mm]328 × 221 × 16
Hmotnosť [kg]1,45
ZapožičalDatacomp.sk
Cena (EUR s DPH)1599
Model / TestyLenovo Yoga Slim 7 Pro X 14IAH7
PCMark 10 – Kancelársky výkon6346
3DMark 11 – Herný výkon14013
VR Mark – Orange Room5444
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1205,9
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]5:33
Faktor mobility3,83

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.