Streamovacie služby aktívne bojujú proti nelegálnemu obsahu na internete.

Podľa serveru TorrentFreak sú oznámenia zo strany DMCA bežnou súčasťou ochrany práv spoločností ako Netflix a Amazon. Tie v súvislosti so stále rozšíreným pirátstvom atakujú spoločnosť Google s miliónmi žiadostí o zrušenie výsledkov vyhľadávania. Jednoduchšie povedané linky, ktoré sa objavia vo výsledkoch, chcú firmy s legálnym obsahom odstraňovať. Google tieto výzvy rešpektuje, no občas sa aj majster tesár utne.

Stránka Marketly, ktorá vybavuje žiadosti o zrušenie zo strany DMCA pre mnohých držiteľov autorských práv, sa zamerala aj na legitímne URL adresy. Medzi adresami, ktoré naozaj obsahujú odkazy na nelegálne filmy a seriály, sa objavili aj odkazy zo stránok Reelgood.

Tieto stránky sú hojne využívané v USA a vo Veľkej Británii, keďže dokážu združovať rôzne služby s streamovacích platforiem a poskytnúť používateľom prehľad, čo je na nich dostupné. Je to jednoduchšie ako manuálne prechádzanie jednotlivých služieb. Takto máte všetky novinky dostupné pod jednou strechou. Využiť sa dajú aj na Slovensku, avšak treba počítať s tým, že nie každý obsah bude dostupný v našej krajine.

reelgood dmcaZdroj: TorrentFreak

Na to upozorňuje aj stránka Reelgood a zároveň zobrazuje reklamu na službu Express VPN. Ide o legitímnu službu, ktorú nájdete predinštalovanú aj v notebookoch značky Acer. Vďaka tomu sa budete môcť pripojiť na niektorý zo vzdialených VPN serverov v spomínaných krajinách a sprístupniť tak obsah, ktorý by na Slovensku nebol dostupný. Toto riešenie však celkom neschvaľujú streamovacie služby. Uvádzame to z toho dôvodu, že stránka promuje túto možnosť.

V každom prípade je teraz problémom to, že do zoznamu stránok s pirátskym obsahom sa občas pritrafia aj stránky s tým legálnym. Tu konkrétne stránka, ktorá vôbec nemá nelegálny obsah ani naň nijakým spôsobom neupozorňuje. Je zrejmé, že tento a možno podobné prípady, budú len čerešničkou na torte a že v skutočnosti je vymáhanie dodržiavania autorských práv dôležitým aspektom.

Je ale dôležité poznamenať aj to, že príliš agresívne vytváranie zoznamov bez lepšej kontroly môže spôsobiť zaradenie stránok s legálnym obsahom na nežiaduce zoznamy, prípadne budú penalizované vo vyhľadávači a nezobrazované alebo umiestňované na nižšie pozície.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.