Fairphone by mohol byť inšpiráciou aj pre iných výrobcov.

Hoci sa dĺžka softvérovej podpory u výrobcov Android zariadení stále celkom nerovná tej u Apple, objektívne treba povedať, že posledné roky sa situácia v tomto smere zlepšuje. Štyri roky hlavných aktualizácií a päť rokov bezpečnostných záplat sľubuje pre vybrané modely napríklad Samsung, Oppo či OnePlus.

Rekordmanom v tejto oblasti je ale určite malý holandský výrobca OnePlus. Nedávno sme písali o jeho telefóne Fairphone 2, ktorý prišiel na trh v roku 2015 a výrobca ho podporoval zhruba 7,5 roka. To je vlastne aj zámer výrobcu – ponúknuť ľuďom telefóny, ktoré vydržia čo najdlhšie a tým prispievajú k udržateľnosti a ochrane životného prostredia.

To, že nejde len o jeden model, dokazuje výrobca aj pri modeloch Fairphone 3 a Fairphone 3+, ktoré na trh prišli v roku 2019 so systémom Android 9. Teraz výrobca oznámil, že pre telefóny je dostupný už Android 13. Naň Fairphone 3 a 3+ prechádza rovno z Androidu 11, takže „dvanástku“ vynechal.

Dôvodom bolo vraj to, že čipset telefónu, Snapdragon 632, nepodporuje Android 12 a vyššie. Firma však tvrdí, že to vyriešil napokon priamo jej interný softvérový tím. V každom prípade si výrobca plní sľub, podľa ktorého sa zaviazal telefón podporovať minimálne päť rokov.

Rirma Fairphone však na Twitteri dodala, že softvérovú podporu predĺži o ďalšie dva roky, teda až do roku 2026. To znamená, že aj tento telefón bude podporovaný sedem rokov. Výrobca zároveň sľubuje, že do konca roka dostane Android 13 aj model Fairphone 4 z roku 2021.

Zdroj: AndroidCentral.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.