Lepšie niečo, ako nič.

V súčasnosti nie je problém stretnúť sa aj pri telefónoch strednej triedy so 120 W nabíjaním. To však ani zďaleka nepredstavuje technologické možnosti spoločností vyrábajúcich smartfóny. Napríklad už aj spoločnosť Redmi začiatkom tohto roka ukázala svoje vlastné 300 W nabíjanie, ktoré je na míle vzdialené pripravovanému 35 W nabíjaniu, ktoré má predstavovať ďalší vývojový stupeň telefónov spoločnosti Apple. Aktuálne najrýchlejšie sa nabíjajúcim komerčne dostupným telefónom je Xiaomi Redmi Note 12 Explorer so 4300 mAh batériou. Nabíjanie s výkonom 210 W túto batériu nabije z 0 % na 100 % len za deväť minút.

Očakáva sa, že Apple svoje novinky v podobe smartfónov série iPhone 15 predstaví už 12. septembra. Hoci už skôr sa v súvislosti s nabíjaním objavili informácie o neznámom čipe 3LD3, teraz portál PhoneArena tieto informácie dopĺňa o možnosť rýchleho nabíjania pre modely série iPhone 15. 

Pripomeňme si, že aktuálna generácia jablčných telefónov ponúka v prípade modelov iPhone 14 20 W nabíjanie, pričom modely 14 Pro podporujú “” 27 W nabíjanie. To na druhej strane znamená, že uvádzaný nárast nie je vôbec dramatický, ale je ho možné považovať skôr za kozmetický. Dokonca aj Samsung je pri modeloch Galaxy S23 Plus a Galaxy S23 Ultra so 45 W nabíjaním ďalej.

V prípade aktuálnej generácie sa 4223 mAh batéria modelu iPhone 14 Pro Max nabije z 0 % na 100 % približne za dve hodiny. Modely iPhone 15 Pro by sa tak mali nabíjať o niečo rýchlejšie. Tentokrát to však bude už cez USB-C port, ktorý tento rok nahradí ikonický Lightning port.

Apple dokonca už v roku 2022 predstavil dvojportovú 35 W nabíjačku s USB-C. Pokiaľ je k tejto nabíjačke pripojené len jedno zariadenie, tak minimálne modely iPhone 15 Pro bude možné pohodlne nabíjať rýchlosťou 35 W napríklad aj touto nabíjačkou. Nie je však vylúčené, že aj ne-Pro modely bude možné nabíjať touto rýchlosťou, čo na druhej strane niektoré zdroje vyvracajú

Pokiaľ však nebudete s modelmi série iPhone 15 používať príslušenstvo na nabíjanie certifikátom MFi, tak rýchlosti nabíjania by mohli byť znížené. Toto tvrdenie sa opiera o vyjadrenie analytika TF International Ming-Chi Kua.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.