Pri našich testoch sa zameriavame aj na posúdenie hluku zariadenia. Nikto nechce mať pri sebe vrčiacu potvoru, vítaná je čo najnižšia úroveň hluku.

Meranie hluku

Ako to však zmerať? Tieto prístroje boli v minulosti veľmi drahé, na súčasnú menu stáli doslova stovky eur. Dnes sa dajú kúpiť oveľa lacnejšie zariadenia. Meranie s nimi určite nie je celkom presné, ale v skutočnosti pri meraní hluku testovaných zariadení postačí aj orientačná hodnota. Pri meraní hluku používame metódu, že merací špic je vo vzdialenosti 1 meter od zariadenia a smeruje do stredu zariadenia.

Batériový pohone hlukomeraZdroj: TOUCHIT.sk
Batériový pohon hlukomera

Bežná presnosť obyčajne postačuje

Na meranie sme si zaobstarali prístroj Parkside PDEME 130 A1. Prichádza v príjemne malom balení s hmotnosťou 100 gramov, ktoré sa zmestí prakticky všade. Rozsah merania hladiny akustického tlaku je od 30 po 130 dBA a udávaná presnosť merania je ±1,5 dBA (pri frekvencii 1 kHz zo štandardného zdroja zvuku). Merateľný rozsah frekvencie je od 31,5 po 8 000 Hz.

Hlukomer ParksideZdroj: TOUCHIT.sk
Hlukomer Parkside PDEME 130 A1

Všetko je na displeji

Meraná hodnota hluku sa zobrazuje v ľahko rozpoznateľnej forme na displeji zariadenia. Ten je navyše možné aj podsvietiť. Vybrať si môžete rýchle zmeny meranej hodnoty (raz za 125 ms) alebo pomalé (raz za sekundu), správne rozhodnutie závisí od charakteru zvuku. Pomalé meranie sa ľahšie odčítava, buďte pripravení na to, že zobrazovaná hodnota nie je stabilná (z povahy hluku v prírode ani nemôže byť). Tiež si môžete nechať zobraziť minimum alebo maximum meranej hodnoty s neustálou aktualizáciou. Aktuálne nameranú hodnotu si môžete pomocou tlačidla Hold nechať podržanú na displeji.

Prehľadný displej hlukomeraZdroj: TOUCHIT.sk
Prehľadný displej hlukomera a ovládacie tlačidlá

Peňaženka vás pochváli

Hlukomer Parkside PDEME 130 A1 prichádza aj s batériami a jeho cena je len 9,99 eura. Na mikrofón sa dodáva aj protiveterná clona.

Merací hrot s protiveternou clonouZdroj: TOUCHIT.sk
Merací hrot s protiveternou clonou

Zdroje: vlastné, LIDL

Prečítajte si tiež

Značky: