RECUAIR DC-40 je lokálna vetracia jednotka, ktorá je trvalo zabudovaná v stene a zaisťuje vetranie bez toho, aby dochádzalo k výrazným tepelným stratám. Výsledkom je váš zdravší spánok, priestory bez plesní a alergénov ako aj tepelná pohoda.

Inštalácia a jadrové vŕtanie

Jednotka je navrhnutá a vyrábaná v Českej republike, boli sme priamo vo výrobných priestoroch tejto firmy v Kralupoch nad Vltavou.

Každá jednotka prechádza ručným skladaním a overením činnosti priamo vo výrobnom podnikuZdroj: TOUCHIT.sk
Každá jednotka prechádza ručným skladaním a overením činnosti priamo vo výrobnom podniku

Základom jednotky RECUAIR je výmenník umiestnený v tubuse priamo v stene. Montuje sa len z vnútorného priestoru a teda, aj keď bývate na 13. poschodí v obytnom dome, inštalácia je možná a jednoduchá.

Jednotka DC-40 RECUAIR inštalovaná v steneZdroj: TOUCHIT.sk
Jednotka DC-40 RECUAIR inštalovaná v stene

Na inštaláciu tejto jednotky je potrebné tzv. jadrové vŕtanie, čím sa v stene vytvorí otvor s priemerom 280 mm. Firma toto jadrové vŕtanie pri inštalácii zabezpečí, a to aj s poupratovaním priestorov. Typická doba inštalácie sú 2 až 4 hodiny.

Vonkajšia časť DC-40 aj s odvodom kvapiek vodyZdroj: TOUCHIT.sk
Vonkajšia časť DC-40 aj s odvodom kvapiek vody

Na prevádzku RECUAIR DC-40 je potrebné k jednotke priviesť ešte zdroj elektrickej energie, teda treba sem potiahnuť elektrický kábel. Pri prevádzke jednotku vôbec nepočuť a záruka na ňu je 5 rokov.

Dizajn jednotky

Po inštalácii jednotky RECUAIR DC-40 na stene zostáva plastový dekoračný kryt, ktorý je podsvietený ambientným svetlom. Farbu podsvietenia je možné vyberať pomocou mobilnej aplikácie pre Android a iOS zariadenia. Na tento kryt sa dá umiestniť obraz alebo si ho nafarbiť.

Mobilná aplikácia na ovládanie jednotky DC-40Zdroj: TOUCHIT.sk
Mobilná aplikácia na ovládanie jednotky DC-40

Mobilná aplikácia umožňuje napr. nastaviť intenzitu vetrania či režimu práce. Jednotka DC-40 má samozrejme pripojenie na sieť Wi-Fi. Takto sa dá napr. aj aktualizovať softvér v jednotke.

DC-40 z vnútornej strany po inštalácia a po zložení plastového krytuZdroj: TOUCHIT.sk
DC-40 z vnútornej strany po inštalácii a po zložení plastového dekoračného krytu

Činnosť

RECUAIR DC-40 funguje následne úplne automaticky podľa koncentrácie CO2 v miestnosti. Jednotka si sama kontroluje dodržiavanie požadovanej úrovne.

Pri vetraní s touto jednotkou šetríte, lebo nestrácate v zime teplo zvnútra a v lete si zase teplo zvonka nepúšťate do miestnosti. Účinnosť vetrania je až 94 % a vetrať môžete až do teploty -15 °C. Okrem rekuperácie tepla sa tu rekuperuje aj vlhkosť.

Viaceré typy rekuperačných výmenníkov v závislosti od stupňa výbavyZdroj: TOUCHIT.sk
Viaceré typy rekuperačných výmenníkov v závislosti od stupňa výbavy

Pomoc pre alergikov

Čerstvý vzduch pritom prechádza peľovými filtrami na zníženie prenikania zápachov, ale aj čiastočiek, ktoré by mohli spôsobiť alergiu alebo astmu. Jednotka pri trvalom vetraní pôsobí proti vzniku plesní a chráni pred škodlivinami, vírusmi, baktériami, roztočmi a pod. Hluk zvonka pri tomto vetraní nepreniká dnu do miestnosti.

Filter zabezpečujúci čisté prostredie vo vnútriZdroj: TOUCHIT.sk
Filter zabezpečujúci čisté prostredie vo vnútri

Jednotka sa ponúka vo viacerých výbavách, ako sme sa dozvedeli u výrobcu, najviac záujmu je práve o najvybavenejší model. Jednotka je vhodná ako pre už existujúce budovy, rekonštrukcie, tak aj pre novostavby, kde je možné vopred pripraviť miesto zamurovaním polystyrénového bloku (Rekostka). Pri dodatočnej inštalácii sa len vytiahne stredový diel a jednotka sa vsunie do otvoru.

Tento prístroj meria úroveň CO2. Z tejto hodnoty je jasné, že rekuperácia funguje a udržiava úroveň CO2 na nízkej úrovniZdroj: TOUCHIT.sk
Tento prístroj meria úroveň CO2. Z tejto hodnoty je jasné, že rekuperácia funguje a udržiava úroveň CO2 na nízkej úrovni

Výmena filtrov

Pri prevádzke jednotky sa vymieňajú filtre. Po výmene filtra sa nulujú motohodiny. Na potrebu výmeny filtra upozorňuje aj mobilná aplikácia, dá sa to však aj priamo na jednotke. Ďalšia možnosť je cloudové prostredie a práve toto je aktuálna novinka.

Protiplynový filter sa vymieňa jednoduchoZdroj: TOUCHIT.sk
Peľový filter sa vymieňa jednoducho

Cloud a monitoring na diaľku

Novinkou je možnosť ukladania údajov z rekuperačnej jednotky na cloud. Ak to povolíte, údaje sa do tohto priestoru ukladajú nepretržite a neskôr sa dajú vyhodnocovať. Prístup k údajom môžete udeliť aj niekomu inému, napr. výrobca môže zistiť, aký je jej prevádzkový stav a prípadne nastaviť parametre prevádzky.

Údaje z rekuperačnej jednotky uložené v cloude sa dajú prehľadne graficky zobraziťZdroj: TOUCHIT.sk
Údaje z rekuperačnej jednotky uložené v cloude sa dajú prehľadne graficky zobraziť a jednotka sa dá ovládať aj na diaľku

Priamo z prostredia počítača môžete nastaviť intenzitu vetrania alebo režim prevádzky. Zároveň sa priamo cez toto prostredie dozviete o tom, že treba vymeniť filter v jednotke.

Upozornenie na potrebu výmeny filtraZdroj: TOUCHIT.sk
Upozornenie na potrebu výmeny filtra

V prehľadnejšom grafickom zobrazení si môžete nastaviť časovač pre rekuperáciu, prípadne obísť rekuperáciu, aby ste dosiahli chladenie izby zvonka.

Nastavenie časovača prevádzkyZdroj: TOUCHIT.sk
Nastavenie časovača prevádzky

K dispozícii máte aj sumárne údaje o prevádzke zariadenia ako je napr. množstvo zrekuperovanej energie. Dajú sa tu zobraziť viaceré detailné údaje o danej jednotke.

Detailné údaje o funkcii rekuperačnej jednotky REVCUAIR DC-40Zdroj: TOUCHIT.sk
Detailné údaje o funkcii rekuperačnej jednotky RECUAIR DC-40

Náš názor

Boli sme dlhší čas v priestore priamo u výrobcu, kde funguje táto jednotka. Konštatujeme, že vzduch je tu čistý a v miestnosti, kde bola jednotka nainštalovaná, bola veľmi príjemná atmosféra. Veríme, že táto jednotka naozaj dokáže vetrať takmer bez strát energie, hovoria o tom jej referencie. Kladne hodnotíme, že výrobca neustále prináša nové funkcie a pracuje na jej vylepšení. Najnovšia funkcia – vyhodnocovanie údajov v cloude, jasne hovorí o tom, že vývoj ide v súlade s technologickým trendom.

Vyhodnotenie

Celkovo jednotka RECUAIR DC-40 predstavuje moderné zariadenie na to, aby vám zabezpečila zdravé životné prostredie, a to aj v husto obývanej metropole. Je vhodná pre alergikov, znamená koniec pre plesne v domácnosti a vo výsledku vám úsporou energie ušetrí peniaze. Jej životnosť sa odhaduje až na 20 rokov.

Zdroje: vlastné, RECUAIR

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.