Nadstavba MIUI je v systéme HyperOS stále prítomná.

Čínsky výrobca smartfónov a inej elektroniky Xiaomi si dlhé roky zakladá na tom, že vyrába aj svoj vlastný softvér. Prvotným produktom tejto spoločnosti bola pritom nadstavba MIUI, ktorá upravovala čistý operačný systém Android. Minulý rok sa však na trh dostal systém Xiaomi HyperOS, ktorý nadstavbu MIUI nahradil. Čo je však zaujímavé, pôvodná nadstavba z dielne Xiaomi stále žije aj keď nie tak viditeľne.

Ešte pred predstavením systému Xiaomi HyperOS sa vo všetkých kódoch a únikoch nachádzala nadstavba MIUI 15, ktorá mala byť ďalšou veľkou verziou nadstavby od Xiaomi. Po predstavení systému HyperOS sa však neočakávalo, že pôvodná nadstavba bude ďalej pokračovať. Pre výrobcu ale má zrejme stále aspoň symbolický význam, nakoľko ju možno nájsť aj v 16. verzii.

MIUI 16 sa objavuje v kódoch

Kódy často odhaľujú podstatné informácie ešte mesiace predtým, než sa nejaký produkt aj reálne predstaví. Rovnako je to aj v prípade softvéru, keď Mi Code poukazuje na nadstavbu MIUI 16. Toto označenie je pritom minimálne pre fanúšikov spoločnosti zvláštne, nakoľko nadstavba MIUI 15 nikdy predstavená nebola. Vo svojej podstate však stále žije, pretože táto verzia nadstavby je jednou z vrstiev pre Xiaomi HyperOS vo verzii 1.0.

Xiaomi HyperOSZdroj: Xiaomi
Xiaomi HyperOS

Mi kód teraz prezrádza existenciu MIUI 16, ktoré by malo byť ďalšou verziou systému od Xiaomi. Nakoľko ale ide už len o jednu z vrstiev systému Xiaomi HyperOS, je skutočne pravdepodobné, že výrobca smartfónov a inej elektroniky už aktuálne pracuje na ďalšej verzii systému. Xiaomi HyperOS 2.0 by mal obsahovať vrstvu MIUI 16, ktorá sa už teraz nachádza v kódoch.

Xiaomi HyperOS 2.0 v priebehu tohto roka

Okrem Xiaomi na ďalšej verzii systému už pracuje aj Google a pripravuje Android 15. Práve Android 15 by mal byť základom pre Xiaomi HyperOS vo verzii 2.0 a tvoriť jednu z vrstiev systému. MIUI 16 bude zasa ďalšou vrstvou systému. Súčasný vývoj systému taktiež naznačuje, že v telefónoch by sa mohli nachádzať ďalšie zmeny, ktoré sa budú týkať výkonu zariadení, používateľského prostredia aj optimalizácie.

Predstavenie ďalšej verzie Xiaomi HyperOS je však ešte pomerne ďaleko. Očakáva sa, že sa na trhu objaví až v poslednom štvrťroku tohto roka spolu s modelmi zo série Xiaomi 15. Čínsky výrobca však rád prekvapuje a uvidíme, čo nám tento rok prinesie.

Zdroj: xiaomiui.net

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.