S nástupom novej platformy Intel pre procesory architektúry Skylake sa samozrejme na trh vyrojila záplava nových dosiek. A keďže na trhu treba zaujať, vymysleli si výrobcovia ambientné LED podsvietenie a mnoho modelov podporuje dokonca priame pripojenie LED pásu. Ak takúto dosku nemáte, nezúfajte. Vyriešiť sa to dá elegantne, no najmä komplexne. Systémom HUE+ od NZXT.

Farebné podsvietenie k herným strojom jednoducho patrí. Dizajnové herné komponenty predsa nebudeme zatvárať do škaredých plných skriniek a škoda je aj, ak je za plexisklom v bočnici hernej skrinky tma. Podsvietené je už dnes kadečo, začali to ventilátory na chladičoch a v skrinkách, pridali sa CCFL trubice, tie nahradili úspornejšie LED pásy a v poslednej generácii herných dosiek sa stretávame aj s podsvietenými segmentmi a celými oblasťami, vrátane slotov pre pamäťové moduly či odtienených sekcií zvukových kariet.

Vyladená a precízne poskladaná zostava s vyviazanými káblami v skrinke s veľkým plexisklom si pýta niečo, čo by ju rozsvietilo a najjednoduchším riešením je zaobstarať si kompletný systém, napríklad HUE+ od NZXT. Samozrejme, hry vďaka nemu nepobežia s vyšším FPS a video na počítači nebudete konvertovať rýchlejšie, vizuálny zážitok zo zostavy sa však výrazne zmení. A to sa v tejto branži vždy počíta.

 

Skladačka v malej škatuľke

nzxt-hue-box

NZXT HUE+ je jednoduchý a modulárny systém pre vytvorenie pokročilého LED podsvietenia v počítačovej skrinke. V malej škatuľke nájdete všetky potrebné komponenty (inak veľmi nápadito a prehľadne zabalené) vrátane predlžovacích káblov a sťahovacích pásikov.

nzxt-hue-01

Základom je riadiaca jednotka a samozrejme LED pásy, ktoré pôsobia už na prv dotyk veľmi kvalitne a odolne. Riadiaca jednotka s rozmermi 100×70 mm presne zapadne do šachty pre 2,5“ disk (v balení sa nachádzajú aj skrutky pre jej osadenie na takúto pozíciu) treba však počítať s väčšou výškou. HUE+ je vysoká asi 24 mm, takže do úzkych šachiet pre 9 mm vysoké 2,5“ HDD a SSD ju nedostanete. Kompatibilná však bude s väčšinou 3,5“ pozícií, takže pri drvivej väčšine skriniek určite nebude s jej umiestnením problém.

nzxt-hue-02Dizajn jednoduchej čiernej škatuľky podčiarkuje lesklý horný kryt s bielou LED indikujúcou aktivitu HUE+. Na jednej z kratších bočných strán sa nachádzajú všetky konektorové rozhrania, napájanie je riešené redukciou na priame pripojenie k Molex konektoru zdroja, komunikáciu zabezpečuje microUSB kábel, na ktorého konci sa nachádza štandardný 15pinový konektor pre priame pripojenie k headeru na základnej doske. Žiadne káble tak netreba prevliekať do vonkajších USB portov dosky zapojenie ostane opticky čisté. LED pásy sa pripájajú k dvom kanálom, na jeden kanál je možné pripojiť maximálne 40 LED.

nzxt-hue-04

Na jednom páse je presne 10 LED a každý kanál sa dá konfigurovať samostatne, takže máte vlastne tri možnosti ako pásiky pospájať a umiestniť do skrine. Inštalácii výrazne pomáhajú magnety integrované priamo v pásikoch, takže na kostru skrinky ich netreba nalepovať ani skrutkovať. Ak budete potrebovať pevnejšie uchytenie, alebo zložitejšie tvarovať využijete samolepiacu 3M pásku.

nzxt-hue-03

Pásy sú zakončené štandardnými štvorpinovými konektormi, vďaka ktorým sa dajú pripájať na seba a ďalšiu kabeláž. Rozmer konektorov je štandardný a podobný tomu, ktorý používajú LED pásy používané pre domáce osvetlenie.

nzxt-hue-05

V škatuľke s príslušenstvom nájdete všetku potrebnú kabeláž; predlžovacie káble s dĺžkami 50, 30 a dvakrát po 10 cm, napájací Molex kábel, micro USB kábel a dvojicu 50 cm dlhých pripájacích káblov. Variabilita je vysoká, môžete zapojiť štyri pásy za seba do jedného, 120 cm dlhého pásu, alebo pripojiť na jeden kanál tri pásy, osvetliť nimi vnútro skrinky a štvrtý zapojiť na druhý kanál a podsvietiť mriežku čelného panelu. Všetko závisí od veľkosti skrinky a predstavy, ako to má vo finále vyzerať.

nzxt-hue-07

Možností do zbláznenia, nechýba ani „farebná hudba“

Keď sa už dosýta pohráte s káblami a všetky pásy sú na svojich miestach, nastal čas konečne si užiť žiaru vystupujúcu zo skrine. V štandardnej konfigurácii svietia LED pásy na bielo, je potrebné stiahnuť si softvér CAM 3.0.

nzxt-hue-cam-4

Ovládanie podsvietenia je len jednou z jeho funkcionalít a získate kompletný nástroj pre sledovanie vyťaženia systému, výkonu, ktorý zostava dosahuje v hrách meraný v FPS a hlavne v ňom môžete spravovať všetky ďalšie produkty od NZXT nainštalované v zostave. Napríklad vodné chladenie Kraken, či regulátor otáčok ventilátorov Grid+.

nzxt-hue-cam-1

Základná obrazovka nastavenia zobrazuje počet pásov pripojených na jednotlivé kanály a umožňuje priamy výber jedného z deviatich režimov svietenia. Okrem statického svietenia je to aj „breathing“ efekt s postupným rozsvecovaním, postupné rozsvecovanie jednotlivých LED či ich postupné prekrývanie. Možností je veľa a každému efektu môžete priradiť viacero farieb a určiť spôsob, akým sa budú striedať.

nzxt-hue-cam-2

Ak vás omrzia síce efektne pekné, ale stále pomerne jednoduché efekty, pozrite sa do záložky SMART. Správanie a farbu LED v pásoch sa môže automaticky meniť podľa teploty procesora, grafického jadra alebo počtu aktuálne vykresľovaných FPS. Toto je skvelý spôsob vizuálnej kontroly systému, ak začne podsvietenie vo vnútri skrinky meniť farbu do červena, máte problém so zahrievaním napríklad  grafickej karty. V režime CUSTOM si môžete vybrať farbu každej LED zvlášť, počet efektov je samozrejme obmedzený len na dva.  Ak usporiadate pásy nad seba, vytvoríte tak čosi ako displej s rozlíšením 4×10 bodov, pridávaním ďalších pásov ho môžete ešte zväčšiť a vytvoriť vzor či logo podľa svojho gusta.

nzxt-hue-cam-3

Novinkou, zatiaľ len v beta fáze je režim AUDIO, kedy LED fungujú podobne ako grafický ekvalizér. Počas hranie hier je to celkom zábava, podsvietenie skrinky reaguje na dianie na monitore, ideálne pre malé herné stroje v ITX skrinkách, ktoré sa vmestia na stôl vedľa monitora. Škoda len, že odozva LED na zvuk je dosť dlhá a veľmi viditeľná, každopádne, je to zábavný doplnok celkovej funkcionality a možno sa to vylepší v ďalších verziách softvéru CAM.

Farby kam sa pozrieš

CAM v aktuálnej verzii je prekvapujúco funkčný, jednoduchý a prehľadný nástroj s intuitívnym rozhraním, v ktorom sa napriek širokým možnostiam nastavení nestratíte. Kvalita farieb a intenzita svetla z RGB zdrojov v pásoch je veľmi dobrá a aj základná sada so štvoricou pásikov po 10 LED bohato stačí pre osvetlenie bežného middletoweru. Menšie mini, či microtowery a ITX kocky budú svetlom doslova zaliate a pokiaľ už v takejto malej skrinke niečo svietiace máte, napríklad ventilátory, pokojne ich vymeňte, pretože popri NZXT HUE+ stratia svoj lesk a budú pôsobiť skôr rušivo. Kvalita prevedenia i samotných materiálov je na veľmi dobrej úrovni a nechýbajú ani nápadité riešenia, akým sú napríklad magnety vložené v pásoch. HUE+ je určite najlepším kompletným systémom, ktorý pre osvetlenie počítača na trhu nájdete.

nzxt-hue-09

Ako sme spomínali v úvode, HUE+ počítač nezrýchli, no dodá mu štýl. A to je celkom dobré ospravedlnenie pred peňaženkou, z ktorej sa po jeho nákupe stratí asi 60 EUR, za dva 30 cm doplnkové pásy zaplatíte ďalších 25 EUR. V porovnaní s tým, čo stoja iné herné komponenty sa v rozpočte výkonnej zostavy HUE+ celkom pohodlne stratí. Finančne. Vizuálne o ňom budete vedieť určite a investíciu ľutovať rozhodne nebudete.

 

Hodnotenie:

+ kvalita spracovania, široké možnosti konfigurácie, pútavé svetelné efekty, magnety v LED pásoch

– nič. naozaj nič

Cena: 60 EUR

Zapožičal: NZXT

Značky: