macOS má svoje riziká, aj keď sa to po dlhé roky tak nejavilo.

Vychádza to zo správy Action1, ktorá hovorí, že počet zneužívaných zraniteľností tohto systému sa zvýšil o 30 %. Počet zraniteľností, ktoré boli zaznamenané v priebehu minulých 2 rokov sa znížil o 29 %. Nárast však zaznamenali tie zraniteľnosti, ktoré boli aj aktívne zneužívané podvodníkmi a hackermi.

Chybám sa nevyhol iba tento systém a výskum počíta aj s hodnotením bezpečnosti je iOS. Podľa doterajších zistení majú útoky na zadané zariadenia cielený charakter. To znamená, že sú priamo určené na zneužívanie konkrétnych chýb. Aj preto je dôležité, aby používatelia aktualizovali nielen aplikácie, ale aj samotný operačný systém. Na druhú stranu však treba dodať, že mnoho používateľov nemá správnu disciplínu a aktualizácie odkladajú.

Enormný nárast kritických zraniteľností zaznamenal server MS SQL. Keďže ide o riešenie využívajúce mnoho firiem a webových služieb, potenciálne riziko rozšírené na obrovský počet používateľov sa týmto zvyšuje. Spomenúť môžeme aj Microsoft Office, ktorý v roku 2023 zaznamenal nárast zneužitia chýb o 5 %. Kancelársky balík v štandardnom nastavení blokuje makra. V prípade dokumentu, ktorý obsahuje makrá sa o tom používateľ dozvie. Takisto je možné nastaviť automatické blokovanie bez zobrazovania výzvy.

Ide však len o detail a situácia sa postupne vyvíja. Na zabezpečenie používateľských dát nestačí blokovať len tento typ kódu. Používatelia, ktorí využívajú Microsoft 365 v ňom majú zahrnuté automatické aktualizácie. Spomenúť môžeme aj prehliadač Microsoft Edge, ktorý mal v roku 2023 rekordný počet zraniteľností a ten stúpol až na 17 %. Miera zneužitia však bola nižšia a to iba na úrovni 7 %.

Zdroj: Action1

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.