Na to, prečo prejsť s vašou infraštruktúrou do dátového centra, sme sa pýtali Mateja Zálepu z firmy Orange. Boli sme totiž na podujatí Orange Biznis konferencia, ktorá sa tejto téme detailne venovala.

Výhody prechodu do dátového centra

Bežný pohľad budúceho zákazníka je obyčajne taký, že vychádza z jeho súčasnej situácie. Prečo by si mal kupovať nové riešenia, keď mu súčasné vlastne vyhovuje? Obyčajne si nespomína na nejaký výpadok, jeho pôvodné riešenie je už kúpené a funguje. Je to však len otázkou času, kedy nastane kritický incident.

Podstatné totiž je, ako sú zákazníci pripravení na nepredvídateľné situácie, ktorých úspešné zvládnutie v skutočnosti rozhoduje o dôveryhodnosti firmy. Ide o krízové situácie pri povodni, požiari, pri výpadku elektrickej energie, klimatizačnej jednotky počas horúceho leta a pod. Tieto situácie sa stávajú a všetci vieme, že vplyv počasia si nevyberá čas ani miesto.

Prenájom špecializovaných priestorov

Ideálnym riešením je umiestniť svoju biznis kritickú infraštruktúru do špecializovaných priestorov, ktoré sú na to pripravené už od svojho počiatku. Dátové centrum Orange spĺňa podmienky Tier III, v skutočnosti je to najmodernejšie dátové centrum v strednej Európe. Orange tu má vlastný certifikovaný personál, ktorý je pravidelne preškolený a je dobre pripravený na riešenie kritických situácií. Dnes sa tu už prevádzkujú služby, ktoré obsluhujú vyše 2,5 milióna zákazníkov.

Orange Techpark
Orange Techpark

Doplnkové služby

Okrem umiestnenia vašej infraštruktúry do tohto špecializovaného dátového centra, poskytuje Orange aj ďalšie typy služieb, ako je napríklad cloud, môžete si objednať virtuálne dátové centrum (objednáte si konkrétnu výpočtovú kapacitu – vCPU, RAM, storage a network) a veľmi dôležité sú aj služby kybernetickej bezpečnosti – napr. firewall alebo DDoS ochrana.

Výhodou je, že ako zákazník môžete vaše požiadavky flexibilne meniť a zdroje využívate efektívne – objednáte si len to, čo naozaj potrebujete. Podstatná je aj spoľahlivosť uloženia dát – všetky sa ukladajú v dátovom centre Orange a zároveň raz denne aj v geograficky odlišnom datacentre Orange.

Zdroje: vlastné, Orange

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.