NVIDIA dnes patrí medzi najhodnotnejšie firmy na svete.

Boom umelej inteligencie spôsobil raketový nárast hodnoty spoločnosti NVIDIA, ktorej trhová hodnota bola v dobe publikovania tohto článku na úrovni 3,1 bilióna amerických dolárov. Pred rokom bola táto hodnota na úrovni 1 bilióna a pred 15 rokmi sa hodnota NVIDIE pohybovala okolo 5 až 7 miliárd amerických dolárov.

Práve v tomto období mohlo dôjsť k jednému z najvýznamnejších obchodov v histórii IT firiem – AMD totiž chcelo kúpiť NVIDIU. Na sociálnej sieti X.com to prezradil Hemant Mohapatra, ktorý pracoval v AMD šesť rokov ako inžinier a navrhoval architektúru čipov (CPU/APU/GPU), ktoré dnes používame.

Mohapatra prezradil, že AMD chcelo začiatkom nového milénia kúpiť NVIDIU, aby porazilo Intel z hľadiska trhovej hodnoty – čo bolo v danom čase nepredstaviteľné. Celý obchod však spadol na tom, že Jensen Huang, výkonný riaditeľ NVIDIE, odmietol predať NVIDIU, pokiaľ nebude riaditeľom novej firmy. Huang mal totiž svoju dlhodobú víziu, ktorej sa odmietal vzdať.

AMD v danej dobe šéfoval Hector Ruiz, ktorý s tým nesúhlasil a namiesto NVIDIE kúpil spoločnosť ATI Technologies. Z dnešného pohľadu je zábavné, že AMD v danej dobe nepovažovalo NVIDIU za veľkú spoločnosti na úrovni gigantov typu ARM a Intel. Faktom je, že aj spomínané ATI malo v danej dobe väčší podiel na trhu ako NVIDIA.

Kto vie, ako by dnes vyzeral svet, pokiaľ by sa AMD a NVIDIA spojili a novú firmu by viedol práve Huang. Pokiaľ by vás zaujímali ďalšie detaily z tejto histórie, prečítajte si kompletné vlákno na sociálnej sieti X.com:

Zdroj: X.com

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit