Športové slúchadlá Hama Spirit Athletics majú zaujímavý, no pekný dizajn.

Pri výbere slúchadiel na šport je zvyčajne lepšie spraviť si prieskum toho, čo je aktuálne na trhu a spĺňa aj vaše požiadavky pokiaľ ide o výbavu aj cenu. Štandardné slúchadlá však zvyčajne v ušiach nesedia dobre pri zvýšenej aktivite v posilňovni, no aj pri behu alebo iných typoch športu. Cenovo dostupnou alternatívou vo svete športových slúchadiel sú aj Hama Spirit Athletics, ktoré sú novinkou na našom trhu.

V rámci redakčného testu som mala možnosť tieto slúchadlá vyskúšať a zhodnotiť, ako sa s nimi športuje, no aj to, ako sa používajú mimo aktívnejšie chvíle. Tak ako všetky produkty, slúchadlá majú svoje silné aj slabé stránky, no určite sa vyplatí pozrieť sa na ne. Ich hlavnou výhodou je totiž skvelá cena.

Slúchadlá môžu zaujať už na prvý pohľad

Hama Spirit Athletics sú slúchadlá so zaujímavým puzdrom. To nie je kompaktné, do vrecka od nohavíc ho zrejme neumiestnite. Keďže však samotné slúchadlá sú väčšie, tak rozmery puzdra dávajú zmysel. Samotné puzdro aj so slúchadlami je k dispozícii v dvoch farebných prevedeniach, pričom v oboch hrá živými farbami. Pri bielom prevedení sa stretnete s čiernym puzdrom, no aj detailmi žltej a červenou karabínou na zavesenie puzdra. Vnútorná časť puzdra, rovnako ako aj slúchadlá, je biela.

Hama Spirit AthleticsZdroj: TOUCHIT
Hama Spirit Athletics

Puzdro je praktické, práve vďaka karabíne ho jednoducho pripevníte napríklad na batoh, keď sa chystáte na túru či do práce, rovnako ho môžete zavesiť aj na pútko od nohavíc či prakticky kamkoľvek. Vo vnútornej časti puzdra je zasa sieťka s úložným priestorom, do ktorej si umiestnite napríklad nabíjací kábel, či nejakú hotovosť so sebou.

Hama Spirit AthleticsZdroj: TOUCHIT
Hama Spirit Athletics

Na puzdre sa nachádza ešte aj konektor nabíjania. Ide o konektor USB-C, pričom kábel na nabíjanie nájdete aj v balení slúchadiel. V praxi to ale znamená, že môžete využiť pokojne aj kábel od vášho smartfónu či iného zariadenia, ak teda ide o USB-C kábel.

Kôstkové slúchadlá so silikónovým klipom

Slúchadlá Hama Spirit Athletics sú skutočne príjemné na nosenie, no na silikónový klip si budete pravdepodobne chvíľu zvykať, najmä ak na takéto slúchadlá nie ste zvyknutí. Samotné slúchadlá sú ale ľahké, nezdalo sa mi, že by som ich váhu pociťovala o niečo viac ako pri štandardných slúchadlách. Ide o kôstkové slúchadlá so silikónovým poťahom. V ušiach teda sedia skvele, najmä teda pri bežnom počúvaní hudby. Pri športovej aktivite sa mi však občas stávalo, že mi nesedeli spočiatku dobe v ušiach a chvíľu trvalo, kým som ich do uší nastavila dobre.

Hama Spirit AthleticsZdroj: TOUCHIT
Hama Spirit Athletics

Silikónový klip za uchom je príjemný, neobťažoval ma pri nosení slúchadiel. Vďaka nemu som mala pocit, že aj keby mi slúchadlá dobre nesedeli v ušiach, tak mi nespadnú úplne, pretože ich klip udrží. Slúchadlá Hama Spirit Athletics ponúkajú vďaka ich špecifickému tvaru dobrý vyvážený zvuk, ktorý však neizoluje okolie kompletne. To som si ostatne overila aj pri používaní slúchadiel v meste, kde som mala prehľad o tom, čo sa deje okolo mňa. Na pozadí som počula autá, zvuky mestskej hromadnej dopravy, no aj okoloidúcich ľudí. Tieto zvuky však hodnotím pozitívne, najmä z dôvodu bezpečnosti. Napríklad pri behu so slúchadlami by som sa totiž vedela jednoducho ponoriť do aktivity a hudby, no neregistrovala by som zvuky okolo seba. Takto na svoje okolie určite nezabudnete.

Hama Spirit AthleticsZdroj: TOUCHIT
Hama Spirit Athletics

Slúchadlá navyše netlačia v ušiach, čo je ďalšie pozitívum. Rada by som ale poukázala aj na ich dotykové plochy. Ovládať sa totiž dajú aj dotykom, no mám pocit, ako keby boli až príliš citlivé. Zvuk si tak viete zastaviť pri ich napravovaní a ak nosíte dlhšie náušnice, ktoré vám do slúchadiel môžu naraziť, tak aj nimi. Toto mi robilo problém najmä vtedy, keď som mala v slúchadlách spustené video, podľa ktorého som cvičila a video sa mi zastavovalo nárazmi náušníc.

Odolnosť voči vode je bonusom

Čo u slúchadiel Hama Spirit skutočne oceňujem, je ich krytie IPX5. V prvom rade som mala totiž dobrý pocit pri používaní slúchadiel aj v daždi, nebála som sa, že ich nešťastnou náhodou poškodím. Pri bežnom používaní slúchadiel, no aj pri športovaní je tiež výhodou, keď si ich môžete umyť pod vodou. V prípade, že sa počas športovania spotíte, nemáte problém tieto slúchadlá bezpečne umyť a nemusíte premýšľať nad tým ako. Jednoducho ich opláchnete pod vodou a nielen že ich efektívne umyjete, no nezaberie vám to veľa času.

Hama Spirit AthleticsZdroj: TOUCHIT
Hama Spirit Athletics

Výdrž batérie tiež príjemne prekvapí

Batéria slúchadiel Hama Spirit Athletics má kapacitu 55 mAh v každom. Puzdro má 575 mAh, dobitie slúchadiel teda môžete využiť až 4 razy prostredníctvom puzdra. Prehrávanie máte tak zaistené na 35 hodín, ak skombinujete kapacitu batérie slúchadiel aj puzdra. Osobne som slúchadlá často nenabíjala, no využívala som ich prevažne na približne polhodinové cvičenie každý deň a občasné počúvanie hudby v meste či doma.

Prepojenie slúchadiel so smartfónom je zabezpečené pomocou technológie Bluetooth 5.0. Slúchadlá majú aj integrovaný mikrofón pre hovory a podporujú aj hlasových asistentov Siri a Google Asistent. Celkovo tak Hama Spirit Athletics nie sú len bežné športové slúchadlá, no je možné ich využiť aj ako komfortné slúchadlá na bežné počúvanie hudby či sledovanie seriálov.

Hama Spirit AthleticsZdroj: TOUCHIT
Hama Spirit Athletics

Hama Spirit Athletics: Áno či nie?

V prípade slúchadiel Hama Spirit Athletics hrá veľkú úlohu cena. Tá je stanovená na 49,90 eura, čo je skutočne príjemným faktorom pri kúpe športových slúchadiel. Príjemne sedia v ušiach a sú ľahké, silikónový klip za uchom je taktiež príjemný na nosenie. Veľmi sa mi páči aj puzdro, ktoré je nielen štýlové, ale aj funkčné. Nevýhodu ale vidím v horšom nastavovaní slúchadiel do uší, keďže chvíľu trvá, kým sadnú poriadne. Rovnako som sa trápila aj so zastavovaním hudby pri nárazoch náušníc alebo pri ich napravovaní v ušiach. Môj celkový pocit zo slúchadiel je ale pozitívny a ak pozeráte po cenovo dostupnejších športových slúchadlách, tak Hama Spirit Athletics odporúčam.

Cena: 49,90 eura

Zapožičal: hama.sk

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.