Bude ultratenká.

Kórejská spoločnosť pred pár dňami predstavila dva nové skladateľné smartfóny Galaxy Z Fold6 a Galaxy Z Flip6. Hoci obidva modely predstavujú prirodzenú evolúciu v modelovom rade skladateľných zariadení výrobcu, tak oproti čínskej konkurencii zaostávajú v celkovej hrúbke. Samsung v každom prípade dokázal dizajn noviniek dostať na vysokú úroveň. Treba však uznať, že konkurencia je v tejto oblasti skutočne ďalej, čo sa bude Samsung snažiť v najbližších mesiacoch napraviť a konkurenciu dohnať, možno aj predbehnúť.

Už pred predstavením aktuálnej generácie skladateľných smartfónov sa hovorilo, že na trh budú uvedené tri skladateľné modely, čo sa však nestalo, a to aj napriek tomu, že databázy certifikačných úradov obsahovali aj záznamy o modeli Galaxy Z Fold6 Ultra. V konečnom dôsledku by mohlo skutočne ísť o tajomný model s prívlastkom Slim.

Samsung má však vážny dôvod dostať toto zariadenie predovšetkým na čínsky trh, čo by sa mohlo stať v najbližších mesiacoch, najneskôr však do konca tohto roka. Tieto ambície potvrdzuje aj možné označenie modelu Samsung W25, pričom práve písmeno W Samsung používa na označovanie svojich smartfónov v Číne. Zároveň sa očakáva, že tento model bude dostupný len v Južnej Kórei a Číne.

Samsung Galaxy Z Fold6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Fold6

V rebríčkoch najpredávanejších skladačiek v Číne sa umiestňujú značky Huawei, HONOR či Xiaomi, no a práve preto sa musí Samsung začať snažiť o niečo viac, aby dokázal na túto konkurenciu odpovedať. Aj preto tajným žolíkom v tomto konkurenčnom boji môže byť tenký Galaxy Z Fold6 Ultra/Slim, ktorý bude uvedený možno už v septembri. Hovorí sa, že toto zariadenie by malo mať v zatvorenom stave hrúbku 10 mm, čo však Samsungu nestačí, a na trh chce uviesť ešte tenšie zariadenia.

Napríklad Galaxy Z Fold6 má v rozloženom stave hrúbku 5,6 mm a v zloženom stave 12,1 mm, čo je síce zaujímavý údaj, ale Honor ponúka model Magic V2 s hrúbkou 9,9 milimetra, čím prekonáva doteraz najtenší skladateľný smartfón Xiaomi Mix Fold 2 s hrúbkou 11,2 mm. Aktuálne by tak Slim verzii Galaxy Z Fold6 postačovala hrúbka na úrovni 10 mm, avšak šéf mobilnej divízie TM Roh má oveľa odvážnejšie plány.

Skladací Honor Magic V2 má na hrúbku len 9,9 mmZdroj: TOUCHIT.sk
Skladací Honor Magic V2 má hrúbku len 9,9 mm

Skladačky tenké ako klasické smartfóny

TM Roh požiadal inžinierov spoločnosti, aby vyvinuli skladacie zariadenie, ktoré je v zloženom stave rovnako tenké ako Galaxy S24. To znamená, že budúcoročný skladateľný Galaxy Z Fold by mohol mať hrúbku od 7,6 mm pri Galaxy S24, cez Galaxy S24+ až po Galaxy S24 Ultra s hrúbkou 7,7 mm a 8,6 mm. V tomto bode nie je jasné, o ktorom modeli z tejto série sa hovorí.

Ak by sme však zobrali do úvahy ten najhrubší, Galaxy S24 Ultra, tak skladateľný Galaxy Z Fold7 by mohol oproti Galaxy z Fold6 svoju hrúbku zredukovať o 3,5 mm. Je pritom zaujímavé, akou rýchlosťou sa dokáže vývoj uberať, pretože medzi Galaxy Z Fold6 a Galaxy Z Fold5 je rozdiel iba 1,3 mm v prospech novšieho modelu. Nie je však prekvapením, že popri zmene hrúbky Samsung pracuje aj na znížení hmotnosti svojich skladateľných zariadení, aktuálne už pod hranicou 239 gramov.

Zdá sa, že rozdiely v rozmeroch medzi klasickými a skladateľnými smartfónmi už čoskoro celkom vymiznú.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.