HONOR oficiálne predviedol Magic V2 počas výstavy IFA v Berlíne, ale presnú cenu vtedy ešte nestanovil. Je to telefón, ktorý sa pri skladačkách označuje ako Fold a na svoju konkurenciu útočí predovšetkým rozmermi, ale aj výkonom a fotografickými možnosťami.

Vyzerá to tak, že HONOR vytvoril skladačku tak, že to nie je o kompromisoch a máte plnohodnotný zážitok pri zatvorenom aj otvorenom stave.

Len taký hrubý ako bežný telefón (skoro)

V zloženom stave je totiž Magic V2 zhruba taký hrubý ako bežný, teda neskladací telefón. Ak meriame plochu základného tela, je to v zloženom stave 9,9 mm. Treba ale pripomenúť, že plocha s objektívmi tu vystupuje o pár milimetrov von. Vonkajší displej má pritom uhlopriečku 6,43 palca, keď telefón otvoríte, objaví sa vnútorný displej s uhlopriečkou až 7,92 palca.

Skladací Honor Magic V2 má na hrúbku len 9,9 mmZdroj: TOUCHIT.sk
Skladací Honor Magic V2 má na hrúbku len 9,9 mm

V každom prípade je to ale medzi Fold skladačkami veľmi dobrá hodnota. Galaxy Z Fold5 má v zloženom stave má 13,4 mm, Pixel Fold od Google má 12,1 mm. Displeje sa v prípade Magic V2 dostanú pri zložení celkom tesne k sebe tak, že tu nie je žiadna medzera. Samsung medziročne výrazne zmenšil túto medzeru, ale na Z Fold5 jemnú medzierku tesne pri kĺbe v zloženom stave predsa len nájdete. Nie, že by sa to nejako vážne prejavovalo na funkcii telefónu, je to len konštatovanie.

Jednotlivé krídla telefónu majú hrúbku len 4,7 mmZdroj: TOUCHIT.sk
Jednotlivé krídla telefónu majú hrúbku len 4,7 mm

Ak Magic V2 rozložíte, je to úplne najtenší rozložený telefón, aký bol zatiaľ vyrobený. Jednotlivé „krídla“ telefónu majú hrúbku len 4,7 mm a vytvárajú úplne rovnú plochu v otvorenom stave. Kĺb pri prechode prstom po displeji sotva nahmatáte. Naozaj pekná práca.

Vystupujúca časť s objektívmi na HONOR Magic V2Zdroj: TOUCHIT.sk
Vystupujúca časť s objektívmi na HONOR Magic V2

Poriadna výbava

Magic V2 má stereofónne reproduktory, sú tu tri mikrofóny, je to dvojSIMkový telefón a na telefóne napočítate celkovo 5 kamier. Z toho trojica fotoaparátov je na zadnej strane. Zadná strana telefónu má na sebe ekologickú kožu a telefón sa pohodlne drží v ruke.

Zadný kryt na HONOR Magic V2Zdroj: TOUCHIT.sk
Zadný kryt na HONOR Magic V2

Súčasťou dodávky je aj parádny zadný kryt, ktorý dobre schová vyvýšenú plochu s fotoaparátmi. Kryt obsahuje v zadnej časti aj podstavec, ktorý umožňuje sledovať telefón v polohe vhodnej napr. na prehrávanie videa. Podstavec dobre funguje v zloženom aj otvorenom stave telefónu.

Podstavec z krytu HONOR Magic V2Zdroj: TOUCHIT.sk
Podstavec z krytu HONOR Magic V2

Hmotnosti a konštrukcia

Hmotnosť telefónu bez krytu je 231 gramov. Je to menej ako Apple iPhone 14 Pro Max, taký Galaxy S23 FE (nedávno sme ho testovali) je len o pár gramov ľahší. Prispieva k tomu nový typ batérie (kremíkovo-uhlíkový kompozit) a tiež vynovený pánt z titánu. Samotné telo je z hliníka, rám je vyrobený z leteckej zliatiny horčíka so vzácnymi zeminami. Na výber je celkovo 5 farebných možností tohto telefónu.

V spodnej časti je len USB-C port. Telefón má nasadený zadný krytZdroj: TOUCHIT.sk
V spodnej časti je len USB-C port. Telefón má nasadený zadný kryt

Plnohodnotný predný displej

Asi najlepší zážitok z HONOR Magic V2 je práca s predným displejom. Je to skutočne rovnaký zážitok ako s neskladacím telefónom a pri bežnej práci máte len málo dôvodov otvoriť telefón. To totiž robíte až vtedy, keď to naozaj potrebujete – napr. hry, alebo prezeranie či editovanie fotografií alebo videí. Využijete ho aj pri práci s viacerými aplikáciami naraz.

Predný displej na HONOR Magic V2Zdroj: TOUCHIT.sk
Predný displej na HONOR Magic V2

Napr. v porovnaní s tenkým predným displejom Galaxy Z Fold5 je práca na prednom displeji Magic V2 oveľa pohodlnejšia. Pomer strán predného displeja je 20 : 9, čo je bežný pomer aj v prípade neskladacieho telefónu. A tiež je výhoda, že pri otvorení a zatvorení telefónu sa obraz prenáša z predného na rozložený displej a naopak (dá sa nastaviť). Skladačky to totiž často robia tak, že ak máte otvorený telefón a zatvoríte ho, telefón sa vypne. Nemusí to byť vždy to, čo si želáte.

Rozložený displej na HONOR Magic V2Zdroj: TOUCHIT.sk
Rozložený vnútorný displej na HONOR Magic V2

Vnútorný displej

Ak porovnávame Magic V2 s Fold konkurenciou, potom jeho vnútorný displej má aj menšie odrazy. Maximálny jas vonkajšieho aj vnútorného displeja je vysoký – vnútorný displej má špičkový jas 1600 nitov, vonkajší 2500 nitov. Nie je teda problém sledovať obsah na displejoch ani počas slnečného žiarenia.

Vnútorný displej sa dá využiť aj tak, že zobrazíte dve aplikácie vedľa seba a ako plávajúce okno aj tretiu aplikáciu. To môže byť pri multitaskingu výhodné.

HONOR Magic V2 a jeho multitasking na vnútornom displeji
HONOR Magic V2 a jeho multitasking na vnútornom displeji

Oba displeje sú 120 Hz, je to typ LTPO a oba majú rýchlu pulznú moduláciu na úrovni 3840 Hz. Znamená to, že tieto displeje neblikajú, a tak menej škodia vašim očiam. Reálne sa o tom presvedčíte vtedy, keď chcete displej odfotiť fotoaparátom – pri bežnom displeji sa vám pravdepodobne pri automatike zobrazí na fotoaparáte blikanie, v prípade Magic V2 je to plynulý obraz bez blikania.

Žiadna oficiálna odolnosť voči vode

K nevýhodám tohto telefónu patrí to, že výrobca neuvádza žiadny stupeň krytia, a to znamená, že nemá žiadnu oficiálne potvrdenú odolnosť voči vode. Pri cene tohto telefónu sme nenabrali odvahu skutočne ho vyskúšať napr. pri simulácii dažďa. Osobne si myslíme, že by mierny dážď vydržal.

HONOR Magic V2Zdroj: TOUCHIT.sk
HONOR Magic V2

Na druhej strane tento telefón má zvýšenú odolnosť proti prasknutiu displeja pri páde na zem. Pri oficiálnom predstavení tohto telefónu na výstave IFA, CEO firmy HONOR pustil Magic V2 na zem z výšky okolo 1,8 metra a nič sa mu nestalo.

HONOR Magic V2Zdroj: TOUCHIT.sk
HONOR Magic V2

Batéria a výdrž

S týmto telefónom pokojne prežijete celý deň na batériu, a to aj pri náročnom používaní. Celkovo je kapacita batérie 5000 mAh a batéria prichádza v dvoch moduloch. Je to spomínaný nový typ batérie s vysokou hustotou energie. Nabíjanie je rýchle 66 W, ale na druhej strane tento telefón nepodporuje bezdrôtové nabíjanie. To vám môže v teréne chýbať.

Softvérová výbava

Z hľadiska softvéru je tu Android 13, v dobe testovania sme nemali dostupnú aktualizáciu na Android 14. Nadstavba MagicOS je vo verzii 7.2. Podstatné je aj to, že HONOR už dnes nemá žiadne oficiálne väzby na Huawei a Google služby sú tu plnohodnotne podporované.

Fotografovanie bez statívu pomocou HONOR Magic V2Zdroj: TOUCHIT.sk
Fotografovanie bez statívu pomocou HONOR Magic V2

Procesor a kapacita pamäti

Procesorom je Qualcomm Snapdragon Gen 2, k tomu je tu 16 GB RAM (plus 7 GB virtuálna RAM) a 512 GB pamäte pre používateľa. Prostredie sa s touto výbavou používa bez problémov, je plynulé a hlavným spôsobom ovládania sú gestá, ktoré vás po spustení telefónu prostredie postupne učí .

Špecialitou softvérovej výbavy je režim eBook, keď sa celé prostredie zmení na čiernobiele a šetrí sa takto aj batéria. Na druhej strane je tu režim určený pre hráčov, ktorí nechcú byť pri hre rušení notifikáciami alebo prichádzajúcim hovorom. Tiež sa dá prispôsobiť, ako budú aplikácie tretích strán využívať skladací displej (4 : 3, 16 : 9 alebo celá obrazovka). Mimochodom, tento telefón podporuje aj dotykové pero (stylus) a s ním sa dá písať na oboch displejoch. To ale treba osobitne zakúpiť.

Herný režim na HONOR Magic V2Zdroj: TOUCHIT.sk
Herný režim na HONOR Magic V2

Fotografická výbava

Fotografická výbava je nadštandardná. Hlavný fotoaparát má 50 Mpx, f/1.9 a je s optickou stabilizáciou. Ultraširokouhlý je opäť 50 Mpx, f/2.0 a je s automatickým zaostrovaním. K tomu je teleobjektív 20 Mpx, f/2.4 s optickým priblížením 2,5 × a je s optickou stabilizáciou. Selfie kamera vo veľkom aj prednom displeji má rovnako 16 Mpx, f/2.2.

Výhodou skladacieho telefónu je to, že kvalitnú selfie snímku si môžete urobiť aj so zadnými fotoaparátmi a pritom na prednom displeji vidíte ukážku toho, čo fotíte. Rovnako skladačka umožňuje fotiť stabilne aj bez toho, aby ste museli so sebou nosiť statív. Telefón stačí položiť napr. na stôl a dať ho do podoby písmena L. Vtedy prejde aplikácia Fotoaparát do polohy, ktorá umožňuje jednoduchú realizáciu fotiek či videí.

Selfie fotografia zadnými fotoaparátom na HONOR Magic V2Zdroj: TOUCHIT.sk
Selfie fotografia zadnými fotoaparátom na HONOR Magic V2

Fotografie z HONOR Magic V2 vyzerajú skvele, sú plné detailov, majú živé farby a dobré podanie kontrastu. Špecialitou Magic V2 je možnosť automaticky zachytiť fotku, keď ste napr. vo výskoku – je to technológia označená ako Sensing Motion Capture. Na realizácii takýchto fotiek sa podieľa aj umelá inteligencia.

Automatické zachytávanie rýchleho pohybuZdroj: TOUCHIT.sk
Automatické zachytávanie rýchleho pohybu

Celkovo je HONOR Magic V2 úžasná skladačka, zatiaľ naozaj to najlepšie, čo sme mali v ruke. Otázna je dostupnosť na slovenskom trhu. Predajnú cenu tohto telefónu zverejníme 26. januára 2024 o 16. hodine.

Zapožičal: HONOR

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.