Chrome zobrazí varovanie ešte nástojčivejšie. Už ho neprehliadnete.

Bezpečnostné varovania pri sťahovaní súborov, ktoré bude zobrazovať prehliadač od Googlu, sa nebudú dať ignorovať. Vydá sa cestou, akou upozorňuje na škodlivé stránky. Pri rizikových súboroch bude zobrazené hlásenie na celej obrazovke, nielen v malej bubline. Ide o zlepšenie dobrým smerom, a to hneď z dvoch dôvodov. Novinka, na ktorú upozornil web ghacks.net, nijakým spôsobom nemení algoritmus rozpoznávania.

Užitočné je z nášho pohľadu dôrazné informovanie a vy tak budete vedieť, prečo stále nie je uložený súbor, ktorý ste dali stiahnuť. Nielen pri Chrome, ale aj iných prehliadačoch sa stáva, že sú súbory označené ako rizikové. No v malej bubline alebo priamo na paneli sťahovania si to nemusíte všimnúť. Takto nebudete čakať na súbor, ktorý je podľa prehliadača rizikový. Často sú označené bezproblémové súbory, no s nízkym počtom stiahnutí a teda nedostatočnou reputáciou.

Druhý dôvod, prečo vizuálnu zmenu vo funkcii Safe Browsing chápeme pozitívne, je práve upozornenie na riziko a odradenie používateľa od spustenia potenciálne škodlivých súborov. Podobne, ako doteraz, funkcia všetko ponechá na vás. V zobrazení varovania na celej karte bude možné súbor ponechať a uložiť do počítača.

Varovanie obsahuje aj otázku, prečo chce používateľ súbor stiahnuť. Nezáleží na tom, akú možnosť vyberiete, všetky nakoniec vedú k povoleniu stiahnutia a uloženia súboru v počítači.

chrome-download-warning-reasonZdroj: ghacks.net

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.