Zaujíma vás z čoho sa skladajú smartfóny, ak áno, tu ste správne.

Priebežne vám budeme prinášať zaujímavé články o tom, ako, ktorý smartfón vyzerá z vnútra a z čoho sa skladá. Téma sa bude niesť v jednoduchosti s množstvom našich, reálnych fotografií. Nebudú to len nové smartfóny, ale aj tie „staršie“, ktoré sú ešte stále obľúbené a v dobrej kondícii. Veríme, že sa vám takýto druh témy bude páčiť.

Ako prvý má tú česť smartfón od spoločnosti Apple, ktorý uzrel svetlo sveta 12 septembra 2012. Áno, je to iPhone 5, nie S ani SE, len 5. Tento elegantný nástupca iPhonu 4S je ešte stále obľúbeným smartfónom u mnohých používateľov „jabĺčkových telefónov z Cupertina“. Nám sa páči tiež, tak prečo sa naňho nepozrieť bližšie, zvnútra.

Začíname.

20160808_170319

Od piatej generácie sa Apple iPhone rozoberá pre servisné účely cez displej, po odskrutkovaní dvoch 0,8 mm „torx“ skrutiek v spodnej časti zariadenia. Smartfón je používateľom predávaný, ako „nerozoberateľný“.

Titulok

Nasleduje pomerne jednoduché odklopenie predného panelu, kde sa dostaneme k úplne prvému pohľadu do vnútra zariadenia. Kovový kryt konektorov spájajúcich predný panel so základnou doskou odstránime a môžeme sa pustiť do detailov. Ako vidieť, takmer polovicu z vnútorného priestoru zaberá Li-ion polymérová batéria 3,8V s kapacitou 1440 mAh. Druhá, menšia polovica patrí základnej doske.

 

Samostatný predný panel pozostáva z viacerých častí. Hlavnou z nich je 4 palcový dotykový Retina IPS TFT displej s ochranným sklom Gorilla Glass (640 × 1136 px, 326 ppi). V spodnej časti môžete vidieť Home-Button (tlačidlo domov), ktoré sa v prípade potreby veľmi ľahko vymieňa. Vo vrchnej časti je vidieť, kovovým plieškom zabezpečené slúchadlo, flex kábel prepojenia displeja a dotykovej plochy so základnou doskou, 1,2 Mpx prednú kameru a proximity senzor.

 

V tejto časti sa dostávame k odpojeniu batérie od základnej dosky a taktiež k „dock flexu“. To je celá (vnútorná) spodná časť zariadenia, kde sa nachádza reproduktor, mikrofón, 3,5 mm audio-konektor a lightning konektor. Reproduktor v tomto zariadení je veľmi slušnej kvality a máloktorý smartfón v tej dobe dosahoval také zvukové podanie, samozrejme nepočítame stereo zariadenia.

 

Základná doska iPhone 5, ktorá pod plechovým krytím skrýva všetky podstatné časti smartfónu. V tomto prípade ide o 16 GB verziu s čipom SoC Apple A6 a operačnou pamäťou DDR2 s kapacitou 1GB. Na obrázkoch taktiež vidieť čítačku nano SIM kariet a hlavný 8 Mpx fotoaparát s clonovým číslom f 2,4 a prisvetlovaciou LED diódou.

 

V ľavej vrchnej časti zariadenia je umiestnený rotačný vibračný motorček, pod ktorým sa nachádza Wi-Fi anténa s káblovým pripojením k základnej doske. Na ľavom obrázku, v ráme zariadenia, vykúka uchytenie tlačidiel hlasitosti a stíšenia telefónu.

 

iPhone 5 po odňatí predného panelu s LCD a základnej dosky. Na obrázkoch taktiež vidieť šuplík pre nano SIM kartu a dve antény signálu. Tie majú svoje umiestnenie na ľavej strane základnej dosky, hneď vedľa batérie. Mimochodom, práve LCD displej s dotykovým sklom je u týchto smartfónov najčastejšie menená súčiastka z dôvodu nechcených pádov. Následne je to tlačidlo „domov“, batéria, reproduktor, slúchadlo a mikrofón.

 

„Ajfón“ je rozložený, samozrejme už aj poskladaný a my sa tešíme na ďalšie smartfóny , ktoré vám budeme postupne prinášať v tejto, veríme, že zaujímavej téme.

Najbližšie pripravujeme zariadenia : HTC One M7, Sony Xperia Z3 (D6603) a iPhone 6.

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE