Najlepší notebook od ASUS-u, aký som doteraz používal.

ASUS vytiahol v posledných dňoch veľké esá. V nedávnej recenzii som chválil jeho ultratenký Zenbook S 16, avšak ASUS ProArt P16, ktorého recenziu čítate práve teraz, je ešte lepší – minimálne pre skupinu používateľov, ktorí vyžadujú k práci vyšší grafický výkon dedikovanej grafickej karty.

Dalo by sa povedať, že Zenbook S 16 je MacBook Air vo svete Windows notebookov a ProArt P16 je MacBook Pro. Oba notebooky majú niekoľko spoločných prvkov – ponúkajú nádherný 16-palcový OLED displej, majú najnovšie procesory AMD Ryzen AI 300, disponujú výbornou výdržou batérie v rámci svojho segmentu notebookov, potešia obrovským touchpadom a prekvapia špičkovou reprodukciou zvuku.

Hlavný rozdiel následne spočíva v dizajne, hrúbke, hmotnosti a už spomenutej dedikovanej grafickej karte.

ASUS ProArt P16Zdroj: TOUCHIT
ASUS ProArt P16

Elegantné, tenké a ľahké šasi

ASUS ProArt P16 ponúka kvalitnú konštrukciu. Šasi a konštrukciu si požičal z herného notebooku ROG Zephyrus G16. ProArt P16 sa odlišuje čiernym spracovaním, ktoré je elegantnejšie a menej nápadné. Hlavné výhody tejto konštrukcie, hrúbka v rozmedzí 1,5 až 1,7 cm a hmotnosť 1,85 kg, ostávajú zachované.

ProArt P16 môžete pohodlne otvoriť jednou rukou. Pánty veka sú pevné a dobre držia displej. Ten sa však pri drgnutí môže trochu triasť, najmä v hornej časti. Displej je možné otvoriť približne o 120°.

Na konštrukcii som ocenil najmä jej nízku hrúbku a hmotnosť, pokiaľ beriem do úvahy výbavu a výkon tohto notebooku. Pre porovnanie, Zenbook S 16 má hmotnosť 1,5 kg a hrúbku do 1,3 cm. Hoci sa považujem za fanúšika ultratenkých notebookov, ProArt P16 si ma získal extra výkonom a asi by som siahol skôr po ňom – rozdiel v hrúbke a hmotnosti nie je až natoľko kritický.

Faktom je, že ak berieme do úvahy pomer výbava/výkon a hrúbka/hmotnosť, ProArt P16 patrí medzi to najlepšie, čo si dnes môžete kúpiť v segmente 16-palcových Windows notebookov.

ASUS ProArt P16Zdroj: TOUCHIT
ASUS ProArt P16

16-palcový 4K OLED displej

ProArt P16 má vo výbave 16-palcový OLED displej s rozlíšením 3840 × 2400 pixelov a obnovovacou frekvenciou 60 Hz. Tá sa môže niekomu máliť, avšak počas používania notebooku som nemal pocit, že by ma obmedzovala.

Kvalita OLED displeja je tradične špičková, maximálny jas dosahuje 400 nitov v SDR a 500 nitov v HDR zobrazení. Ocenil by som aj vyšší jas, a to najmä počas práce vonku v letných mesiacoch. Podobne ako v prípade ostatných OLED displejov, aj v prípade ProArt P16 treba počítať s určitými odleskami.

Bez ohľadu na to, displej je jedno z hlavných lákadiel notebooku. Je obzvlášť dobrý na kreatívnu prácu, či už ide o úpravu fotiek alebo prácu s videom. A vynikajúca je tiež reprodukcia zvuku. V prípade ProArt P16 som však nebol touto kvalitou až taký prekvapený ako pri testovaní Zenbooku S 16, ktorý je predsa len o poznanie kompaktnejší.

ASUS ProArt P16Zdroj: TOUCHIT
ASUS ProArt P16

Pohodlná klávesnica a obrovský touchpad s DialPadom

Klávesnica notebooku je výborná, avšak chýba jej numerická časť, keďže po jej bokoch sa nachádzajú reproduktory. Spínače majú celkovú vzdialenosť 1,7 mm, odozva pri stláčaní je veľmi dobrá. Klávesnica ponúka tri úrovne podsvietenia a kláves pre funkciu Copilot. Ten však aktuálne otvorí iba rovnomennú webovú aplikáciu – špeciálna Copilot aplikácia, ktorá by bola integrovaná do systému Windows, chýba.

Obrovský touchpad patrí k tomu najlepšiemu, čo som doteraz používal medzi Windows notebookmi. A to aj napriek tomu, že nemá haptickú spätnú väzbu a neponúka ani inteligentné gestá ako Zenbook S 16.

Touchpad obsahuje tzv. DialPad, čo je špeciálny prvok, ktorý môže zefektívniť prácu s niektorými aplikáciami. Môžete ho zapnúť alebo vypnúť pohybom z pravého horného rohu touchpadu. ASUS v minulosti priniesol viacero technológií, avšak DialPad je jedna z mála, ktorej som prišiel na chuť aj ja. Využíval som ju pri strihaní videa cez CapCut a v takomto prípade bola užitočná.

DialPad využijete aj v iných situáciách, pričom funkciu si môžete podľa potreby detailne nastaviť v aplikácii ProArt Creator Hub. DialPad v tomto smere ponúka väčší potenciál, ako som očakával. Vyžaduje sa však, aby ste tejto funkcii a jej nastaveniam venovali čas.

ASUS ProArt P16Zdroj: TOUCHIT
ASUS ProArt P16

AMD Ryzen AI 9 HX 370 a NVIDIA GeForce RTX 4070

ASUS ProArt P16 je dostupný s procesorom AMD Ryzen AI 9 HX 370 s integrovanou grafickou kartou Radeon 890M a dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 4070. K dispozícii sú dve konfigurácie, ktoré sa odlišujú veľkosťou operačnej pamäte a úložiskom.

Na test som mal k dispozícii drahšiu konfiguráciu so 64 GB RAM typu LPDDR5X a 4 TB úložiskom. Jej cena je 3799 eur. V predaji je aj lacnejší model s 32 GB RAM a 2 TB úložiskom za 2739 eur a túto verziu by som si kúpil aj ja.

Ryzen AI 9 HX 370 poteší výkonom aj výdržou batérie. Výdrž nie je taká dobrá ako v prípade Zenbooku S 16, avšak takmer 10 hodín sledovania videa a práce je v segmente výkonných notebookov pre tvorcov obsahu dobrý výsledok. V reálnych podmienkach odhadujem výdrž na 6 až 8 hodín práce v závislosti od toho, čo s notebookom robím.

ASUS ProArt P16Zdroj: TOUCHIT
ASUS ProArt P16

Testy výkonu a výdrže

Nižšie nájdete grafy s nameranými hodnotami vo viacerých testoch výkonu a výdrže. Súčasťou grafov je porovnanie s ostatnými notebookmi zo segmentu kancelárskych notebookov, notebookov pre tvorcov obsahu a herných notebookov.

V testoch výkonu 3DMark uvádzam pre porovnanie výkon dedikovanej grafickej karty NVIDIA GeForce RTX 4070 aj integrovanej grafickej karty AMD Radeon 890M.

Pre lepšiu čitateľnosť odporúčam, aby ste si grafy otvorili ako obrázok na samostatnej karte v prípade počítača, prípadne si ich zväčšili na smartfóne a tablete.

ASUS ProArt P16: Testy výkonu a výdrže
ASUS ProArt P16: Testy výkonu a výdrže
ASUS ProArt P16: Testy výkonu a výdrže
ASUS ProArt P16: Testy výkonu a výdrže
ASUS ProArt P16: Testy výkonu a výdrže
ASUS ProArt P16: Testy výkonu a výdrže

Teploty a chladenie

ProArt P16 má efektívne a tiché chladenie. V testoch záťaže som nameral teplotu procesora na úrovni od 80 do 86 °C. V rámci bežnej práce, ktorá bola trochu náročnejšia, sa pohybovala teplota na úrovni okolo 50 až 60 °C. Pri písaní tohto článku vo webovom prehliadači v tichom režime bola pod 50 °C.

Grafická karta GeForce sa v záťaži pohybovala na úrovni 70 až 80 °C. Sú to výborné hodnoty. Chválim aj chladenie, ktoré napriek tomu, že je výborne účinné, nie je hlučnejšie v porovnaní so štandardom, ktorý sa pohybuje na úrovni okolo 55 dB.

Z praktického hľadiska jedno upozornenie – ak budete využívať na výkon náročné aplikácie, neodporúčam pracovať s notebookom na kolenách. Notebook odvádza teplo aj spodnou stranou, čo spôsobuje diskomfort, ak ho máte na kolenách. A pokiaľ ho chcete používať na kolenách aj v záťaži, kúpte si nejakú podložku. Ja používam tento doplnok z AliExpressu a je to jeden z najlepších nákupov, ktorý som v čínskom obchode spravil.

V aplikácii ProArt Creator Hub si môžete nastaviť niekoľko režimov výkonu. Odporúčam tieto nastavenia preskúmať, nakoľko pri napájaní z batérie vám môže stačiť aj tichý režim, ktorý má nižšiu spotrebu energie. Zároveň si môžete nastaviť, aby sa dedikovaná grafická karta používala iba v režime napájania z elektrickej siete, čo takisto predĺži výdrž batérie. Mnou uvádzané hodnoty sú v tichom režime a s použitím integrovanej grafickej karty.

ASUS ProArt P16Zdroj: TOUCHIT
ASUS ProArt P16

Plnohodnotná portová výbava a AI funkcie

Vo výbave sú dva USB-C porty (jeden je USB 4.0), dva štandardné USB 3.2 Gen2 porty, HDMI 2.1 výstup, 3,5 mm jack a čítačka štandardných SD kariet. ProArt P16 obsahuje aj vlastný napájací port, priložená 200 W nabíjačka nabije jeho 90 Wh batériu za vyše hodinu. Nechýba podpora nabíjania cez USB-C. K dispozícii je tiež Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4.

ProArt P16 Zenbook S 16 ponúka funkcie umelej inteligencie. Počas môjho testovania bola v systéme Windows dostupná iba funkcia živé titulky, ktorá bohužiaľ stále nepodporuje preklad do slovenčiny.

ASUS ponúka aplikáciu StoryCube, ktorá dokáže triediť a vyhľadávať fotky podľa osoby alebo scény. Funguje to podobne ako vo Fotkách Google. Rozdiel je v tom, že v prípade StoryCube bežia všetky výpočty priamo vo vašom počítači.

Umelú inteligenciu som využíval najmä na funkcie, ktoré podporujú automatické zníženie jasu, vypnutie obrazovky a odomknutie počítača podľa toho, či sedíte pred počítačom alebo nie. Takisto som ocenil aj niektoré funkcie umelej inteligencie, ktoré ponúkajú priamo grafické karty NVIDIA GeForce RTX. Detailnejšie informácie o nich si môžete prečítať v samostatnom článku TU.

ASUS ProArt P16Zdroj: TOUCHIT
ASUS ProArt P16

Verdikt

ASUS ProArt P16 je najlepší ASUS notebook, ktorý som používal. Ponúka najlepší pomer medzi výkonom a hrúbkou/hmotnosťou šasi. Tieto vlastnosti notebooku sú natoľko atraktívne, že by som mu dal prednosť aj pred ultratenkým Zenbookom S 16 – tým, že na notebooku strihám aj videá, využil by som extra grafický výkon a zmysel mi dáva aj DialPad.

Na hranie nie je ProArt P16 ideálny, nakoľko grafická karta GeForce RTX 4070 nie je optimálna na hranie v 4K rozlíšení. V tomto smere bude lepšou voľbou nový ROG Zephyrus G16 s procesormi AMD Ryzen AI 300, ktorý sa dostane čoskoro do predaja.

Každopádne, ASUS ProArt P16 je skvelý notebook. Testovaná konfigurácia je pomerne drahá, avšak verzia s 32 GB RAM a 2 TB úložiskom môže byť pre mnohých používateľov atraktívnejšia.

TOP PRODUKT

Cena: od 2739 eur / 3799 eur testovaná konfigurácia

Zapožičal: ASUS

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit