Tento QLED televízor je dostupný v cene 999 eur a pritom prináša veľmi dobrý obraz aj zvuk. Testovali sme ho v redakcii a jeho používanie sme si obľúbili.

Príklon k veľkým obrazovkám, 4K rozlíšeniu a streamovacím službám

Ľudia aj na Slovensku sa čoraz častejšie rozhodujú pre väčšie obrazovky, a to napriek tomu, že pozorovacia vzdialenosť televízora zostáva nemenná – od 3 do 3,5 metra. Najčastejšou veľkosťou sa v súčasnosti stáva 65-palcová uhlopriečka. Ide o 4K televízor, ktorý samozrejme podporuje HDR vrátane HDR10+ a Dolby Vision.

TCL 65C655 PROZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65C655 PRO

S vývojom televíznych prijímačov zohrávajú kľúčovú úlohu pri poskytovaní špičkového obsahu streamovacie služby. Na Slovensku hrá prím služba Netflix, ktorá ponúka obsah od UHD po HDR10, Dolby Vision a Dolby Atmos.

V Európe už dve tretiny zakúpených televízorov predstavujú modely s UHD (teda 4K rozlíšením), napriek tomu väčšina dodávaného obsahu zostáva v rozlíšení maximálne 1080. Kľúčovú úlohu tak zohráva prepočítanie pôvodného televízora na vyššie rozlíšenie – upscaling.

TCL 65C655 PROZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65C655 PRO

S vyššou dostupnosťou televízorov miniLED, súvisí aj príchod lokálneho stmievania do modelov QLED. Kontrast je kľúčovým aspektom vnímania kvality obrazu ľudským okom. Zavedenie technológie úplného lokálneho stmievania (FALD) pomáha dosiahnuť optimálnu reprodukciu kontrastu televízora a kompatibilitu s dostupným obsahom HDR.

Dizajn

Televízor TCL 65C655 Pro sa vyznačuje moderným minimalistickým dizajnom s tenkou kovovou skrinkou s takmer neviditeľným rámom okolo obrazovky. Inštalácia dvoch nezávislých nožičiek v podobe statívu je veľmi jednoduchá. Umiestnenie je možné aj na stenu. Hmotnosť televízora je 18,9 kg. Hlasové diaľkové ovládanie poskytuje prístup ku všetkým funkciám. Vďaka trom vstupom HDMI 2.1 a eARC na HDMI televízor zabezpečuje kompatibilitu s rôznymi zdrojmi videa. USB port je vo formáte 3.0.

TCL 65C655 PROZdroj: TOUCHIT.sk
Diaľkové ovládanie pre TCL 65C655 PRO

Televízor ako počítač s veľkou obrazovkou

Model 65C655 Pro sa môže pochváliť vysokým špičkovým jasom (môžete dosiahnuť v trvaní niekoľkých sekúnd), potom sa stabilizuje na 687 nitov a je vybavený 104 zónami stmievania. Tento televízor je tak vhodný aj do viac osvetlených priestorov.

TCL 65C655 PROZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65C655 PRO

Televízor kombinuje podsvietenie Full array a obrazovku VA LCD, čo sú rozhodujúce prvky pre kvalitný kontrast. TCL 65C655 Pro poskytuje kompatibilitu s Dolby Vision, HDR10+ a HDR10. Vzhľadom na obmedzenia vyplývajúce z nedostatku dynamických metadát HDR10 poskytuje spoločnosť TCL rôzne nastavenia mapovania tónov, aby sa prispôsobila rôznym podmienkam sledovania.

TCL 65C655 PROZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65C655 PRO

Audio

Vzhľadom na to, že streamovacie služby zavádzajú nové zvukové formáty, TCL 65C655 Pro kladie veľký dôraz na nastavenie zvuku. Televízor je nakonfigurovaný so zameraním na kvalitný zvuk a je vybavený aj systémom Onkyo 2.1 so subwooferom v zadnej časti televízora na efektívnu reprodukciu nízkych frekvencií.

TCL 65C655 PRO
TCL 65C655 PRO

Televízor pritom podporuje Dolby Atmos a teraz pridáva kompatibilitu s DTS-X, čím rozširuje repertoár zvukových zážitkov. Zvukový výkon je 2×15 W+20 W, ide o formát 2.1.

TCL 65C655 PROZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65C655 PRO

Smart TV

TCL 65C655 Pro využíva operačný systém Google TV založený na operačnom systéme Android 12. Televízor Google TV ponúka používateľské profily, ambientný režim, Fotky Google a bezproblémový prístup k množstvu aplikácií na streamovanie. Funkcie Chromecast pre zariadenia so systémom Android, Air Play 2 pre zariadenia Apple, Miracast pre zariadenia s operačným systémom Windows PC a Multiview pre zariadenia TCL zlepšujú konektivitu a umožňujú bezproblémové streamovanie obsahu na obrazovku televízora.

TCL 65C655 PROZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65C655 PRO

Ovládanie sa už neobmedzuje len na diaľkové ovládanie; televízor TCL môžete teraz spravovať prostredníctvom aplikácie TCL Home pre zariadenia so systémom Android alebo Apple, aplikácie Google TV a virtuálneho diaľkového ovládania pre iOS.

TCL 65C655 Pro využíva domovskú obrazovku Google TV založenú na operačnom systéme Android 12. Televízor Google TV ponúka používateľské profily, ambientný režim Fotky Google a bezproblémový prístup k množstvu aplikácií na streamovanie, čím zabezpečuje globálny a integrovaný zážitok zo streamovania. Funkcie Chromecast pre zariadenia so systémom Android, Air Play 2 pre zariadenia Apple, Miracast pre zariadenia s operačným systémom Windows PC a Multiview pre zariadenia TCL zlepšujú konektivitu a umožňujú bezproblémové streamovanie obsahu na obrazovku televízora.
Ovládanie používateľom sa už neobmedzuje len na diaľkové ovládanie; televízor TCL možno teraz spravovať prostredníctvom aplikácie TCL Home pre zariadenia so systémom Android alebo Apple, aplikácie Google TV a virtuálneho diaľkového ovládania pre iOS.

TCL 65C655 PROZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65C655 PRO

Herný zážitok

Pripojenie televízora k hernej konzole sa stáva veľmi populárnym riešením. Na tento účel sa televízor TCL 65C655 Pro dá veľmi dobre použiť, poskytuje aj funkciu VRR. Nastavenie Game Master 3.0 umožňuje používateľom vynútiť si herný režim alebo použiť automatický režim, ktorý sa sám prepne do herného režimu po zistení signálu ALLM. Herný panel ponúka stav v reálnom čase počas hrania.
HDMI podporuje UHD 60 VRR alebo 1080p 120 VRR, čo je v súlade so zlepšením vstupného oneskorenia pre rôzne snímkové frekvencie (18 ms pre UHD 60 Hz).

TCL 65C655 PROZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65C655 PRO

Televízor má podľa údajov na energetickom štítku triedu SDR F a spotrebu energie 99 W. A ak sa používa so signálom HDR, jeho trieda HDR je G a spotreba energie je 193 W.

TCL 65C655 PROZdroj: TOUCHIT.sk
TCL 65C655 PRO

Vyhodnotenie

TCL 65C655 Pro je skvelá cenová ponuka. Za 999 eur ponúka obrazovku s rozlohou 1,15 m2 poskytujúcu všetko, čo potrebujete na sledovanie streamingu alebo športových prenosov či už v bare alebo obývačke. Nechýba ani množstvo herných funkcií a rozsiahly výber aplikácií.

Cena: 999 eur

Zdroje: vlastné, TCL

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.