Umelá inteligencia bude pomáhať v medicíne zásadným spôsobom.

Využívanie umelej inteligencie v oblasti medicíny a zdravotníctva je pomerne kontroverzným krokom. V minulosti totiž tieto praktiky čelili kritike najmä z dôvodu slabších výsledkov v rôznych skupinách ľudí, nakoľko ľudskú diverzitu nedokázali adresovať. AI modely tak mohli byť natrénované na pomerne presné výsledky v určitej skupine obyvateľstva, zvyčajne v prípade belochov. Problémy však nastali vtedy, keď vyšetrením prešli osoby s inou farbou pleti, prípadne ak šlo o rôzne minority.

Najnovšie výsledky, ktoré umelá inteligencia dosahuje pri skríningu rakoviny prsníka, sú obdivuhodné. Nový AI systém bol vytvorený tímom z univerzity MIT z laboratória informatiky a umelej inteligencie v spolupráci s inštitútom Jameel Clinic v Massachusetts. Tento systém využíva algoritmy hlbokého učenia na predpovedanie rizika rakoviny pomocou mamografov. Natrénovaný bol na 200 000 výsledkoch prehliadok z nemocnice v Massachusetts.

Umelá inteligenciaZdroj: Unsplash (Steve Johnson)
Umelá inteligencia

Najviac prelomovým faktom je to, že umelá inteligencia v tomto prípade dokáže pomerne presne odhaľovať riziko rakoviny prsníka u žien rôznej farby pleti. V konečnom dôsledku tak ide o skvelú správu v oblasti medicíny, nakoľko ženy tmavšej pleti sú štatisticky viac ohrozené a majú väčšie riziko úmrtia práve na rakovinu prsníka. Umelá inteligencia v tejto oblasti však dokáže odhaliť riziko rakoviny až o 5 rokov skôr ako by bola odhalená štandardným postupom.

Nový model zároveň dokáže vyhodnocovať výsledky s postupom času. Môže sa učiť od pacientov s rôznym počtom sledovania a následne vyhodnotiť riziko v rôznych časových bodoch. Pri zameraní sa na mamografiu zohľadňuje aj ďalšie rizikové faktory ako je vek či hormonálny stav, ak má tieto údaje k dispozícii.

V súčasnosti je tento model v štádiu obmedzeného testovania na konkrétnych pracoviskách. Hlavný autor výskumu, Adam Yala však zdôrazňuje, že cieľom tohto projektu je spraviť ho dostupným pre každého. Umelá inteligencia v zdravotníctve môže znamenať významný posun vpred, pričom budúcnosť medicíny môže vyzerať úplne inak.

Zdroj: goatainews.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.