Proti verdiktu amerického súdu vo Washingtone sa Google samozrejme odvolá a hra bude naďalej pokračovať. Súd však v pondelok konštatoval, že Google si v rozpore so zákonom udržuje monopol na poli internetového vyhľadávania a robí tak zámerne a investuje do toho milióny dolárov. Potláča tak konkurenciu a v konečnom dôsledku bráni inováciám.

Google vs. Ministerstvo spravodlivosti

Toto rozhodnutie môže zmeniť podobu internetu a vyniesol ho sudca Amit Mehta. Súdny proces začal už pred rokom a stoja v ňom proti sebe Google a Ministerstvo spravodlivosti USA. Je to obrovský protimonopolný spor a hovoríme tu o miliardách.

Súd vypočul svedkov, posúdil ich výpovede, zanalyzoval dôkazy a dospel k záveru, že Google je monopolista. Zámerne tak koná a svoje monopolné postavenie si dlhodobo udržiava. Dominancia Googlu v oblasti internetového vyhľadávania je podľa súdu jasne viditeľná, Google má 89,2 % podiel na trhu všeobecných vyhľadávacích služieb. Na mobilných zariadeniach je to dokonca až 94,9 %.

Nikto nestojí nad zákonom

Pre Google a jej materskú spoločnosť Alphabet je toto veľmi zásadný verdikt. Zrútilo sa tak jej tvrdenie, že obľuba tohto vyhľadávača spočíva v záujme používateľov používať práve jej vyhľadávač. Na tom ale ďalej trvá a plánuje sa odvolať. Súdny proces tak bude naďalej pokračovať.

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland k tomu uviedol: „Žiadna spoločnosť – bez ohľadu na to, aká je veľká alebo vplyvná – nestojí nad zákonom. Ministerstvo spravodlivosti bude aj naďalej dôrazne presadzovať naše protimonopolné zákony.

Nezákonné dohody

Podľa ministerstva spravodlivosti sa Google v praxi snažil uzavrieť a uzatváral dohody s mobilnými operátormi, aby získal silné východiskové pozície v smartfónoch a ovládol v nich vyhľadávanie. Google mal zaplatiť 10 miliárd dolárov ročne operátorom ako je v USA AT & T, ale tiež výrobcom zariadení, ako je aj Apple, aby sa zbavil konkurentov a udržal si svoj dominantný podiel na trhu s vyhľadávačmi.

Len pripomeňme, že spoločnosť Google čelí obvineniu zo zneužívania dominantného postavenia aj v Európskej únii a počas jej histórie jej bolo udelených viacero skutočne mastných pokút.

Zdroj: TASR

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.