Bude integrácia priamej podpory od Googlu znamenať konkurenciu pre iné služby?

Celkom iste áno a išlo by o služby ako napríklad Patreon, Herohero, Buy Me a Coffee a podobne. Zabudované mikro platby v prehliadači Chrome by mohli zjednodušiť používateľom podporovať svoje webové stránky. Podľa tejto stránky bude prehliadač Chrome obsahovať funkciu nateraz nazvanú ako Web Monetization.

Nateraz sa väčšina stránok musí spoľahnúť na klasické reklamy, platobné brány alebo cez vyššie spomínané služby. Tam sa treba registrovať a vyplniť platobný príkaz, štandardne s nejakým typom členstva alebo opakovanej platby. Systém od Googlu by mohol priniesť jednorazové a rýchle platby nielen vo forme špeciálneho členstva ale aj mikro platby za konkrétne články. Nemusíte sa stať automaticky predplatiteľ, ak vás zaujíma len konkrétny článok.

V tomto systéme vidíme budúcnosť a podľa doterajších plánov to má prebiehať nasledovne. Používateľ by videl na konkrétnej stránke, že podporuje Web Monetization a mohol sa rozhodnúť, či chce odkryť ďalší obsah a pokračovať v čítaní článku alebo si prezerať napríklad obrazový alebo video obsah. Stále by mal kontrolu nad platbami. Systém nebude strhávať platby automaticky a Peňaženka od Googlu je v bezpečí. Na tú by bola cielená podpora primárne.

Niečo podobné má aj prehliadač Brave s napojením na kryptomenu BAT. Prostredníctvom nej je možné odmeňovať tvorcov webu, ktorí sa do tohto systému zapoja. Zároveň aj používateľ dostáva malé odmeny v BAT pri surfovaní internetom cez tento prehliadač. Nie je to činnosť, na ktorej zarobíte peniaze, je to skôr miniatúrna odmena pre fanúšikov browseru.

Zdroj: Chrome status

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.