Dôvodom je prechod na platformu Manifest V3.

V polovici júla sme informovali o tom, že niektoré blokovače reklamy v prehliadači Google Chrome prestanú čoskoro fungovať. Dôvodom je prechod z platformy Manifest V2 na novú verziu V3. Z pohľadu používateľov je nevýhodou, že Manifest V3 zhorší schopnosť účinne filtrovať reklamy a skripty.

Túto zmenu čoskoro pocítia aj používatelia niektorých blokovačov reklamy, ktoré sú navrhnuté pre platformu Manifest V2 a nie sú prispôsobené pre jej novú verziu. Príkladom je jeden z najobľúbenejších blokovačov reklamy na svete – uBlock Origin.

Tento doplnok prestane v prehliadači Google Chrome v blízkej budúcnosti fungovať a Chrome už na to používateľov upozorňuje. Na stránke s rozšírením sa nachádza upozornenie „Toto rozšírenie už čoskoro nemusí byť podporované, pretože nie je v súlade s osvedčenými postupmi pre rozšírenia pre Chrome“.

Google Chrome bude obmedzovať niektoré blokovače reklamy, používateľov už na to upozorňujeZdroj: TOUCHIT
Google Chrome bude obmedzovať niektoré blokovače reklamy, používateľov už na to upozorňuje

Ďalšie upozornenie sa nachádza na obrazovke s rozšíreniami, kde je uvedené, že „Toto rozšírenie už čoskoro nemusí byť podporované“. Vedľa neho sa nachádza tlačidlo Nájsť alternatívu, ktoré zobrazí používateľom alternatívne blokovače reklamy, ktoré sú navrhnuté pre Manifest V3.

K problematike sa vyjadril aj jeden z hlavných vývojárov nástroja uBlock Origin: „uBO je Manifest V2 rozšírenie, preto sa v prehliadači Google Chrome zobrazí upozornenie. uBO vo verzii pre Manifest V3 neexistuje, preto prehliadač navrhne alternatívne rozšírenia ako náhradu za uBO.“

Pokiaľ používate uBlock Origin alebo iný blokovač reklamy, ktorý je navrhnutý pre Manifest V2, pravdepodobne vám bude fungovať ešte niekoľko týždňov až mesiacov. Google chce kompletne premigrovať na novú platformu Manifest V3 do začiatku roka 2025.

V prípade uBlock Origin môžete prejsť na jeho odľahčenú verziu uBlock Origin Lite, ktorá už podporuje Manifest V3. Riešením môže byť aj zmena internetového prehliadača.

Google Chrome bude obmedzovať niektoré blokovače reklamy, používateľov už na to upozorňujeZdroj: TOUCHIT
Google Chrome bude obmedzovať niektoré blokovače reklamy, používateľov už na to upozorňuje

Zdroj: vlastné, github

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit