Vysoký výkon ide ruka v ruke s energetickou účinnosťou.

Qualcomm koncom októbra predstaví nový vlajkový čipset Snapdragon 8 Gen 4, ktorý bude oproti čipovej sade Snapdragon 8 Gen 3 predstavovať významnú medzigeneračnú zmenu v oblasti výkonu a energetickej účinnosti. Konferencia, na ktorej bude tento čip predstavený, sa bude konať od 21. do 23. októbra na Havaji. Objavili sa dokonca správy, ktoré naznačujú, že konkurenčný MediaTek tento rok svoju vlajkovú čipovú sadu Dimensity 9400 predstaví už začiatkom októbra. To však nemení nič na tom, že prvými smartfónmi s novou vlajkovou čipovou sadou od spoločnosti Qualcomm budú modely série Xiaomi 15

Rendery modelov Xiaomi 15 (Pro)Zdroj: xiaomiadictos.com
Rendery modelov Xiaomi 15 (Pro)

Je pritom pravdepodobné, že väčšiu pozornosť bude mať práve konferencia Snapdragon Summit 2024, pretože čipové sady od Qualcommu sú stále o niečo populárnejšie, hoci im Dimensity idú “po krku”. Viaceré technické parametre čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4 boli doteraz zozbierané v priebehu niekoľkých mesiacov, avšak nový únik ich združuje pokope na jednom mieste. 

Hoci do uvedenia čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4 zostávajú približne dva mesiace, čipset sa už stihol objaviť v databáze Qualcommu pod modelovými číslami SM8750 a SM8750P. Je zrejmé, že tento zoznam, hoci bol zverejnený iba pred pár hodinami, bol pripravený už 26. marca. Dôležité pritom je, že odhaľuje takmer všetky hlavné špecifikácie čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4.

Snapdragon 8 Gen 4 parametreZdroj: SmartPrix
Parametre Snapdragon 8 Gen 4

Záznam z databázy prezrádza, že štandardný model má označenie SM8750 a pretaktovaná „performance“ verzia označenie SM8750P. V oboch prípadoch sú čipové sady vyrobené 3nm výrobným procesom. Tento proces okrem zvýšenia výkonu zabezpečí aj významné zvýšenie energetickej účinnosti, a to aj vďaka novým CPU jadrám v konfigurácii 2 + 6, novému GPU série 8 a mnohým ďalším technológiám. Pri CPU nie je jasné, či ide o 8 jadier Oryon, alebo iba o 2 jadrá Oryon + 6 jadier Cortex.

Súčasťou čipovej sady bude aj dvojkanálová vysokorýchlostná pamäť LPDDR5X SDRAM, ako aj pripojenie do 3G/4G a 5G sietí. Snapdragon 8 Gen 4 by mal byť uvedený s pokročilými AI a bezpečnostnými funkciami. So systémom AI s nízkou spotrebou energie (LPAI) bude možné nepretržité spracovanie AI priamo na zariadení.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4Zdroj: SmartPrix
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4

Verzia SM8750 by mala poháňať vlajkové zariadenia, ktoré sa na trhu objavia na prelome rokov 2024 a 2025, avšak je možné, že model SM8750P bude poháňať sériu Galaxy S25 a Android telefóny a tablety, ktoré budú predstavené v polovici roku 2025.

Bez ohľadu na konfiguráciu, čip Gen 4 porazí Gen 3 v single-core testoch o 35 % a v multi-core testoch o 30 %. Nie je vylúčené, že rozdiel vo výkone sa môže v čase uvedenia verzie Gen 4 ešte zvýšiť. Snapdragon 8 Gen 4 bude podporovať mmWave a sub-6GHz 5G (Rel. 17), Wi-Fi 7 (802.11be), Bluetooth 5.4 a UWB (FastConnect 7900).

Zdroj: SmartPrix

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.