Čipset je založený na 3nm výrobnom procese spoločnosti TSMC.

Spoločnosť Qualcomm koncom októbra počas tradičnej “havajskej” konferencie predstaví nový vlajkový čipset Snapdragon 8 Gen 4. Konferencia sa bude konať od 21. do 23. októbra, o čom sme informovali ešte koncom júna. Počas nej budú odprezentované všetky dôležité novinky o nástupcovi čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3, ktorá aktuálne poháňa tie najvýkonnejšie smartfóny na svete. Staršie leaky dokonca naznačili, že prvými smartfónmi s touto čipovou sadou budú modely série Xiaomi 15. V závese by mala nasledovať nová vlajková loď spoločnosti OnePlus.

Doterajšie správy o čipovej sade naznačili, že nebude mať iba šialene výkonné CPU, ale údajne ponúkne aj výnimočne výkonné GPU. Nedávna správy z portálu GSMArena poskytuje aj detailný pohľad na výkon čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4, ktorý bol opäť zmeraný na porovnávacej platforme Geekbench.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3Zdroj: Twitter.com/Kuba Wojciechowski
Snapdragon 8 Gen 3 je aktuálne najvýkonnejší čipset spoločnosti Qualcomm

Na základe výpisu je zjavné, že ide o novú vlajkovú čipovú sadu spoločnosti Qualcomm, ktorá v multi core teste získala 8 840 bodov a pri single core teste 2 884 bodov. Hoci o výkone GPU Adreno 830 toho veľa nevieme, tak skokový nárast výkonu CPU je pri multi core testoch 30 % a pri single core testoch až 35 %. Toto tvrdenie vychádza z priameho porovnania s modelom Xiaomi 14, ktorý v multi core testoch získal 6 810 bodov a v single core testoch 2 125 bodov.

Snapdragon 8 Gen 4 v GeekbenchZdroj: Geekbench
Snapdragon 8 Gen 4 v Geekbench

Existuje však aj šanca, že výkon pripravovanej vlajkovej lode spoločnosti Qualcomm bude ešte vyšší, pretože skoré testy sa vykonávajú na predprodukčných vzorkách, ktoré je potrebné pred uvedením na trh ešte jemne doladiť.

Doterajšie indície naznačujú, že Qualcomm pri čipovej sade Snapdragon 8 Gen 4 používa vlastnú architektúru CPU Nuvia a rozloženie jadier v konfigurácii 2 + 6 so základnou taktovacou frekvenciou 2,78 GHz a maximálnou až 4,09 GHz, čo je šialená hodnota. 

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.