Tento telefón doplňuje aktuálnu výbavu k vlajkovej lodi Xperia 1 VI. Xperia 10 VI predstavuje strednú triedu smartfónov.

Displej

Tento telefón má pre Xperiu stále tradičný pomer strán displeja, teda 21:9. Uhlopriečka displeja je tu 6,1 palca a je to OLED displej s rozlíšením 1080 × 2520 pixelov ale s frekvenciou 60 Hz, teda nie 120 Hz. To je vzhľadom na konkurenciu už málo, navyše Xperia 10 VI má stále pomerne hrubé rámčeky okolo displeja.

Xperia 10 VI
Displej na Xperia 10 VI

V skutočnosti je to rovnaký displej, ako mala pred rokom Xperia 10 V. Chráni ho ochranné sklo Gorilla Glass Victus, plastový bočný rámik a plastový chrbát. Telo telefónu je čiastočne vyrobené z recyklovaných látok, aj samotné balenie telefónu je z recyklovaného papiera. Zaujímavosťou je, že SIM kartu z tohto telefónu je možné vybrať bez ihly. Telefón má odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP65 a IP68. Jeho hmotnosť je pohodlných 164 gramov. Konštatujeme, že tento telefón sa pohodlne nosí vo vrecku nohavíc.

Parametre

Novinkou je procesor Snapdragon 6 Gen 1, ktorý určite neláme rekordy, ale zaisťuje celkom plynulú prevádzku pri bežných úlohách. Nie je to však na nejaké náročné hry, naše výsledky testov to potvrdzujú. Vzhľadom na cenu telefónu by sme tak ocenili aj výkonnejší procesor. Procesor dopĺňa 8 GB RAM a 128 GB úložisko. To určite nie je veľa, našťastie sa dá pamäť pre používateľa rozšíriť pomocou microSD karty.

Xperia 10 VI
Natáčanie videa s Xperia 10 VI

K dispozícii je tak slot na microSD kartu (spolu so SIM), ale je tu aj 3,5 mm jack port. Pre audiofilov je to dobrá správa, môžu využiť svoje obľúbené slúchadlá a je tu aj špeciálna aplikácia pre audio. Sony vybavilo Xperiu 10 VI aj veľmi kvalitnými stereo reproduktormi, ktoré sú naozaj hlasnejšie ako v minulosti a hrajú skvele. S batériou s kapacitou 5000 mAh sme s telefónom Xperia 10 VI vydržali až na 2 dni prevádzky.

Fotografovanie

Xperia 10 VI ponúka dva zadné fotoaparáty a to 48 Mpx hlavný fotoaparát s optickou stabilizáciou a 8 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát. Voči minulému roku teda vo výbave chýba osobitný teleobjektív. Funkciu dvojnásobného priblíženia zabezpečuje teraz hlavný fotoaparát, ktorý to robí dobre, ale samostatný teleobjektív by sa nám páčil viac.

Podobne ako Xperia 1 VI aj Xperia 10 VI dostala do výbavy celkom novú aplikáciu na fotenie. Nazýva sa Camera a zjednocuje všetky samostatné aplikácie na fotenie a záznam videa, ktoré Sony v minulosti ponúkalo oddelene. Konštatujeme, že práca s novou aplikáciou je naozaj pohodlnejšia a kombinuje požiadavky bežného používateľa aj človeka, ktorý fotí s telefónom Sony Alpha.

Operačný systém a aktualizácie

Sony Xperia 10 VI má predinštalovaný operačný systém Android 14. Výrobca sľubuje podporu na úrovni 3 verzií systému Android a 4 rokov bezpečnostných aktualizácií. Xperia 10 VI je k dispozícii v modrej, čiernej a bielej farbe.

Xperia 10 VI
Nastavenie bočného panelu na Xperia 10 VI
BenchmarkHodnota
AnTuTu Benchmark – Total score539277
PCMark for Android – Work 3.09509
Geekbench 6 – Single-Core / Multi-Core947 / 2837
3DMark Wild Life – Total2397

Celkovo je Xperia 10 VI jedinečný telefón, to bezpochyby už len svojim pomerom strán. Tiež aj fotografickou a audio výbavou. Problém je, že za predajnú cenu nájdete aj lepšie vybavené konkurenčné telefóny. Musíte jednoducho chcieť Sony, potom je to fajn telefón s výbornou výbavou.

Páči sa nám

  • Dlhá výdrž na batériu
  • Podpora jack portu
  • Veľmi dobré fotografovanie

Nepáči sa nám

  • Chýba teleobjektív
  • Displej len 60 Hz a pomere hrubé rámčeky
  • Port USB-C len ako 2.0

Cena: 399 eur

Zapožičal: Sony

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.